Αρχική / Ψυχολογία / Αυτογνωσία / Έρωτας: Τι πρέπει να κάνεις για να θεωρείσαι γοητευτικός/η;
Έρωτας: Τι πρέπει να κάνεις για να θεωρείσαι γοητευτικός/η; thumbnail

Έρωτας: Τι πρέπει να κάνεις για να θεωρείσαι γοητευτικός/η;

Αναγνώστριά μας ζητά τη συμβουλή των ειδικών μας: 


Γιατί κάποιοι θεωρούνται γοητευτικοί και κάποιοι άλλοι όχι; Τι πρέπειο να κάνεις για να είσαι γοητευτική; 


Αγαπητή αναγνώστρια στο ερώτημά σας απαντά η ψυχολόγος Κατερίνα ΔημητρίουΤι έχουν οι γοητευτικοί άνθρωποι που εμείς δεν έχουμε; Και πως μπορεί η επιστήμη της ψυχολογίας να μας βοηθήσει να «κλέψουμε» λίγο από την ευκολία τους να αρέσουν;


Η ομορφιά ίσως έχει παγκόσμια κριτήρια, αλλά η γοητεία είναι μια αναδυόμενη ιδιότητα που έρχεται από μέσα μας και ένα παιχνίδι μεταξύ της κατάστασης που βρισκόμαστε και της ματιάς του άλλου που μας κοιτάζει.


Η γοητεία είναι μια αναδυόμενη ιδιότητα που έρχεται από μέσα μας


Ισως η «μαγεία» που έχουν οι γοητευτικοί άνθρωποι είναι η ανάδειξη της μοναδικότητάς τους μ’έναν αυθεντικό και ενδιαφέρον τρόπο. Μια πρόσφατη έρευνα της Eastwick και των συνεργατών της έδειξε ότι ενώ στην αρχή ελκυόμαστε από τα παραδοσιακά ελκυστικά χαρακτηριστικά, ομορφιά, χιούμορ, κοινωνική δύναμη, με τον χρόνο δίνουμε περισσότερη σημασία στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του άλλου. Στην αρχή είναι όμορφος και μας φτάνει, μετά όμως τον/την αγαπάμε επειδή είναι ελκυστικός/η και μυρίζει όμορφα και δεν του/της αρέσει ο καφές! Τελικά, κάνουμε μια σημαντική σχέση με τους ανθρώπους που αγαπάμε για την μοναδικότητά τους.


Μας ελκύουν με την πρώτη ματιά όσοι είναι όμορφοι, όσοι μας μοιάζουν, όσοι βρίσκονται πιο κοντά μας, όσοι έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα ή ανήκουν στους ίδιους κοινωνικούς κύκλους με εμάς.


Αλλά η γοητεία είναι ένα παιχνίδι μεταξύ της μοναδικότητάς μας, της κατάστασης και της ματιάς του άλλου που μας κοιτάζει.


«Ε λοιπόν, εάν αισθάνεται τόσο καλά με τον εαυτό του, θα υπάρχει και για μένα κάτι καλό εδώ»


«Αισθάνομαι τόσο καλά μαζί του/της, άρα μ’αρέσει πολύ, είναι γοητευτικός»


«Για να έχω κάνει μια χάρη σ ’αυτόν, θα πρέπει πράγματι να μου αρέσει πολύ»


«Δεν είναι νέα αλλά φαίνεται τόσο ανοικτή σε νέες ιδέες και σε καινούργιους ανθρώπους, τόσο φρέσκια, τόσο ενεργητική, είναι γοητευτική»


«Φαίνεται ότι όλοι γύρω του είναι σημαντικοί και ενδιαφέροντες άνθρωποι, θα είναι ένας γοητευτικός τύπος»


«Είναι τόσο γοητευτικός, το λένε όλοι»


«Φαίνεται να της αρέσω, δείχνει ανοικτή και διαθέσιμη αλλά δεν έχει αρκετό χρόνο γιατί έχει μια πολύ γεμάτη και ενδιαφέρουσα ζωή, είναι τόσο γοητευτική»


Εάν οι παραπάνω σκέψεις έχουν περάσει ποτέ από το μυαλό σας, δείτε το γιατί όπως το εξηγεί η επιστήμη της ψυχολογίας.


Η αρχή της συσχέτισης


Αν θέλετε να γοητεύσετε ή να δημιουργήσετε μια θετική εικόνα σας στους άλλους, εμφανιστείτε ή συνδέστε τον εαυτό σας με γοητευτικούς και ενδιαφέροντες ανθρώπους. Το μυαλό μας κάνει αυτόματες συνδέσεις για να διαβάσει ευκολότερα τις καταστάσεις γύρω μας. Το παιχνίδι όμως παίζεται διαφορετικά για τους άντρες και τις γυναίκες. Η ψυχολογική έρευνα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες βρίσκουν τους άνδρες πιο ελκυστικούς όταν βλέπουν άλλες γυναίκες να τους φλερτάρουν. Αντίθετα, οι άντρες δεν βρίσκουν πιο ελκυστική μια γυναίκα που περιβάλλεται από πολλούς άντρες.


Η αρχή της σύνδεσης και της συσχέτισης με την προηγούμενη εμπειρία


Δοκιμάστε να κάνετε ένα μικρό πείραμα: πείτε μια γλυκιά ζεστή σοκολάτα και στην συνέχεια μιλήστε με την φίλη σας στο τηλέφωνο. Πιείτε έναν πικρό καφέ και στην συνέχεια μιλήστε με την ίδια φίλη στο τηλέφωνο. Ακόμα και αυτή η μικρή διαφορά μας προδιαθέτει ευχάριστα ή δυσάρεστα προς την φίλη μας. Συνδέστε τον εαυτό σας με προηγούμενες ευχάριστες καταστάσεις π.χ. μια ευχάριστη βραδιά με μια παρέα, βόλτα σε μια πετυχημένη stand-up comedy και ο άλλος θα σας θεωρήσει μια γοητευτική παρέα. Αν μάλιστα προηγηθεί η φήμη της γοητείας (εδώ φυσικά λειτουργεί και η αρχή της κοινωνικής συναίνεσης), ήδη έχετε πετύχει αρκετά. Οι άλλοι απλά περιμένουν να επιβεβαιώσουν ότι έχουν απέναντί τους έναν γοητευτικό άνθρωπο.


Η αρχή της σπανιότητας


Μας αρέσουν περισσότερο όσα έχουν κάποιο κόπο για να τα αποκτήσουμε, όσα είναι ζητούμενα στην αγορά και έχουν υψηλή αξία. Είναι απλά οικονομικά: το σπάνιο αξίζει περισσότερο, δίνουμε λοιπόν την εντύπωση της λιγότερης διαθεσιμότητας για να ανεβάζουμε την ζήτηση. Την αρχή της σπανιότητας είναι καλύτερα να την εφαρμόσουμε αφού έχει προηγηθεί η αρχή της συσχέτισης ή της σύνδεσης με την προηγούμενη εμπειρία, ώστε να έχουμε βεβαιωθεί ότι οι άλλοι θέλουν να συνεχίσουν μια σχέση μαζί μας.


Η διέγερση του συναισθήματος


Η έξαψη που νοιώθουμε από φόβο ή η έντονη ταραχή έχει ως αποτέλεσμα της παραγωγή αδρεναλίνης αλλά η αδρεναλίνη παράγεται από το ανθρώπινο σώμα όταν βρίσκεται και σε σεξουαλική έξαψη. Όταν λοιπόν κάποιος βρίσκεται σε κατάσταση έντονης ταραχής, συνδέει την έξαψή του με την έλξη που νοιώθει για το άτομο του άλλου φίλου με το οποίο βρίσκεται. Ζητείστε του/της να έρθει μαζί σας βόλτα με ένα τρενάκι του λούνα παρκ ή να δείτε ένα θρίλερ στο σινεμά, αν του αρέσετε, θα κάνει το επόμενο βήμα, θα πιστέψει ότι νοιώθει έντονα για σας!


 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X