Φόβος, ανασφάλεια, απομόνωση. Μπορούμε να αντέξουμε τελικά;

Δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις που δοκιμάζουν τις αντοχές μας. Φόβος και ανασφάλεια. Απομόνωση και σενάρια καταστροφής.

Γράφει η Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής Ελένη Λαζαράτου

Ψάχνουμε να πιαστούμε από κάπου, να βρούμε κάτι θετικό, να πάρουμε μια ανάσα ζωής. Πάντα υπάρχει η άλλη όψη του νομίσματος. Πολλές συμβουλές από ειδικούς και μη, για το πώς να περνάμε καλύτερα κλεισμένοι σπίτι.

Ίσως είναι η στιγμή να στραφούμε στα παιδιά μας. Είμαστε πλέον όλη την ημέρα μαζί. Σε κανονικούς καιρούς δεν μας βλέπουν και δεν τα βλέπουμε αρκετά. Ας προσπαθήσουμε να καλύψουμε το κενό, μιλώντας και κάνοντας πράγματα μαζί τους.

Η ώρα της… ευθύνης είναι τώρα;

Ας τα καθησυχάσουμε, είναι και εκείνα τρομαγμένα. Δίνοντας τους προσοχή, παίρνουμε δύναμη. Προστατεύοντας τα, κερδίζουμε εμείς εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Βοηθώντας τα να νικήσουν τους φόβους τους , νικάμε τους δικούς μας.

Πάντα έτσι γίνεται. Δίνοντας κάτι στα παιδιά, το λαμβάνουμε πολλαπλάσιο. Ας δούμε ακόμη μια φορά την καταπληκτική ταινία «La Vita è Bella». Ο Ρομπέρτο Μπενίνι παίζοντας με τον τετράχρονο γιο του νικάει τη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Μια άλλη φρίκη ζει η Ιταλία σήμερα. Εμείς ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσουμε διαφορετική πορεία, υιοθετώντας τα μέτρα που επιβάλλονται μαζί με τα παιδιά μας. Αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μας και κάνοντας τα και εκείνα υπεύθυνα.

Ελένη Λαζαράτου
Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής
Α΄ Ψυχιατρική Κλινική, ΕΚΠΑ
Email: [email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Και οι άνθρωποι έμειναν σπίτι»… Το ποιήμα που δίνει δύναμη και ελπίδα!

Το «δώρο» του κορωνοϊού! Από τη μια ο φόβος και από την άλλη η ελευθερία…

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

Σχετικά άρθρα