Λόγοι που τα ζευγάρια που ταιριάζουν τελικά χωρίζουν thumbnail

Λόγοι που τα ζευγάρια που ταιριάζουν τελικά χωρίζουν

Γιατί πολλοί άνθρωποι ενώ πραγματικά ταιριάζουν έχουν προβλήματα γάμου;


Η απάντηση είναι όχι υπάρχουν πολλές αιτίες που κάνουν τους ανθρώπους δυστυχισμένους. Μερικές φορές η ζωή δίνει σ’ ένα ζευγάρι μια μεγάλη πρόκληση, που μπορεί να εξουδετερώσει την ικανότητα των ανθρώπων ν αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες. Μπορεί ο ένας σύντροφος ή και οι δυο, να έχουν κάποιο ατομικό πρόβλημα που επιφέρει δυσκολίες στο γάμο, όσο εναρμονισμένοι κι αν είναι.


Και κάθε τρεις και λίγο, ένα καλά ταιριασμένο ζευγάρι μπορεί να κρέμεται από ένα ή δύο συγκεκριμένα προβλήματα που μπορεί να το οδηγήσουν ακόμα και σε χωρισμό! Αφήστε με να σας δώσω κάποια παραδείγματα.


Ο Εντ και η Νταϊάνα παντρεύχηκαν γύρω στα30 τους , και ανησύχησαν μήπως είχαν προβλήματα γονιμοποίησης, γιατί δεν ήθελαν να ξοδεύουν χρόνο προσπαθώντας να κάνουν παιδιά. Με μεγάλη χαρά, είδαν ότι δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα στο να κάνουν χο πρώτο χους παιδί – ένα κορίτσι. Δύο χρόνια αργότερα σκέφτηκαν ότι είναι ώρα η κόρη χους ν’ αποκτήσει ένα αδερφάκι.


Δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα στο να κάνουν το δεύτερο παιδί τους ένα γιο. Έπειτα, λίγους μήνες μετά χη γέννα, έγινε η σύλληψη ενός τρίτου παιδιού, για το οποίο δεν χάρηκαν και τόσο, μιας και είχαν σχεδιάσει να κάνουν μόνο δύο παιδιά.


'Οταν ο Εντ και η Νχαϊάνα ήρθαν να με δουν, τα τρία παιδιά χους είχαν ηλικία από πέντε, μέχρι ενός χρόνου. Πολύ γρήγορα φάνηκε, όχι χο πρόβλημά τους ήταν χα παιδιά τα οποία δεν άφηναν χώρο για την προσωπική χους σχέση. Δεν ήταν μόνο όχι χα παιδιά χρειάζονταν ιδιαίτερη φροντίδα, αφού και οι δύο σύζυγοι χα κατάφερναν πολύ καλά σ’ αυτόν τον τομέα. Το πρόβλημα ήταν όχι ο Εντ και ηΝταιάνα είχαν τα παιδιά να εισβάλλουν σε κάθε τομέα της προσωπικής τους ζωής. Το πρόβλημα ήταν αρκετά μεγάλο φανταστείτε ότι τις περισσότερες φορές βρίσκονταν να κοιμούνται με τα παιδιά στο ίδιο κρεβάτι.


Σκεφτείτε τι αντίκτυπο είχε αυτό στην ερωτική τους ζωή. Λεν είχαν κρατήσει ελεύθερο κάποιο δικό τους κομμάτι για ν’ αναπτυχθεί η σχέση τους. Σπόντα έβγαιναν μόνοι τους τα βράδια, και ποτέ δεν πέρασαν ένα Σαββατοκύριακο οι δυο τους, από τότε που γεννήθηκε το τρίτο τους παιδί.


Δεν είναι μόνο τα παιδιά που παρεμβαίνουν στις σχέσεις των παντρεμένων. Το επάγγελμα είναι ένας άλλος παράγοντας. Ο Στιούαρντ δούλευε σε μια εταιρία, και η Πάττι δούλευε πολλές ώρες γοα να γίνει συνεργάτης σε μια μεγάλη δικηγορική φίρμα. Και οι δυο εργάζονταν ως αργά το βράδυ, πολλές φορές και τα Σαββατοκύριακα. Οταν κατάφερναν να περνάνε κάποιο χρόνο μαζί, ήταν συνήθως αγχωμένοι και εξαντλημένοι. Το πρόβλημα που παρουσίασαν ήταν, ότι “έχει σβήσει η φλόγα στο γάμο μας”. Τι έκπληξη!


Συχνά οι άνθρωποι καταπιέζουν τον εαυτό τους σε μεγάλο βαθμό. Η Έλεν και ο Γούντ προσπαθούσαν να μεγαλώσουν τη δουλειά τους, ν ανακαινίσουν το σπίτι τους (κάνοντας την περισσότερη δουλειά μόνοι τους), να μεγαλώσουν τα δίδυμα μωρά τους, με όλα αυτά μαζί. Είχαν έναν ισότιμο γάμο, που τους έδινε ισορροπία σε πολλά πράγματα, αλλά οι ρόλοι τους δεν ήταν καθορισμένοι. Το αποτέλεσμα ήταν, ότι υπήρχε σύγχυση και συγκρούσεις στην καθημερινότητά τους, πάνω στο ποιός θα κάνει τι.


Άλλοι παράγοντες που δημιουργούν ένταση μπορούν να φέρουν σαν αποτέλεσμα τη διάλυση ενός γάμου.
Ο Τζο και η Μέρι ήταν γύρω στα πενήντα όταν τους γνώρισα. Οι παραδοσιακοί τους ρόλοι ήταν πολύ λειτουργικοί για πολλά χρόνια παρόλο που η Μέρι δούλευε σαν νοσοκόμα και είχε και την πρωταρχική ευθύνη για το νοικοκυριό. Αλλά όταν έφεραν την άρρωστη μητέρα της στο σπίτι τους, έπεσαν πολλά βάρη επάνω της. Η Μέρι ζήτησε τη βοήθειά του Τζο, αλλά εκείνος αρνήθηκε, διότι μέχρι τότε “τα είχε αναλάβει όλα εκείνη”, και ήταν και 8ικη της μητέρα.
Όλοι γνωρίζουμε, ότι όταν κάποιος είναι άνεργος, ή όταν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, αυτό μπορεί να δημιουργήσει συγκρούσεις, ακόμα και στα πιο ταιριαστά ζευγάρια.


Οι τραγωδίες μπορεί επίσης να οδηγήσουν τα ταιριαστά ζευγάρια σε συγκρούσεις. Έχω θεραπεύσει πολλά ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας, που έχουν περάσει απ’ τη δύσκολη διαδικασία προσπάθειας γονιμοποίησης με ιατρική βοήθεια, και που τελικά δεν τα κατάφεραν. Αυτά τα ζευγάρια νιώθουν ματαίωση και θλίψη. Ο ερωτισμός έχει εκλείψει απ’ την ερωτική τους ζωή, εξαιτίας της προγραμματισμένης επαφής που πρέπει να ακολουθούν. Έχουν ν’ αντιμετωπίσουν και την πιθανότητα υιοθεσίας – ένα πρόβλημα με πρόσθετες δυσκολίες.


Τώρα θα μιλήσουμε για τα ατομικά προβλήματα που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το γάμο. Το πιο συχνό, είναι ο αλκοολισμός.


Η ιστορία της Κέιτλιν και του Μόρρις είναι όμοια με χιλιάδες άλλες παρόμοιες ιστορίες. Αγαπιόνταν βαθιά, αλλά εκείνος ήταν αλκοολικός. Έλειπε συχνά, έπινε, και όταν γύριζε σπίτι ήταν συναισθηματικά απών, ή γιατί ήταν μεθυσμένος ή γιατί δεν είχε συνέλθει απ’ το μεθύσι. Βέβαια, τ’ αρνιόταν όλα αυτά. Μια φορά μου τηλεφώνησε για ν’ αλλάξει ένα ραντεβού του και απ’ την ομιλία του φάνηκε μεθυσμένος. Φυσικά αρνήθηκε κάτι τέτοιο.


Ορισμένες φορές, ο ένας σύντροφος μπορεί να έχει μια ψυχική διαταραχή, η οποία οδηγεί σε μεγάλα προβλήματα.


Κϊ παράδειγμα, ο Κόλιν επασχε από μανιοκατάθλιψη, που $gv Ηχε διαγνωοθεί για πολλά χρόνια, Στη διπολική αυτή διαταραχή, η φάση της μανίας -που μπορεί να είναι η συνηθισμένη κατάσταση του ατόμου- δεν κίναι ψυχωσική. Το άτομο με διπολική διαταραχή, φαίνεται φυσιολογικό με την πρώτη ματιά. Δεν εκδηλώνει στοιχεία ασυνάρτητης ομιλίας, εκνευρισμού και παράξενης συμπεριφο(χίς που χαρακτηρίζουν το στάδιο της μεγαλομανίας. Η συμπεριφορά του ατόμου είναι παράδοξη αλλά με λιγότερο εμφανή τρόπο. Μπορεί το άτομο, για παράδειγμα, να είναι πομπώδες, ορμητικό, εκνευρισμένο και να έχει ροπή προς αρνητικές κρίσεις. Καθώς περνούσαν τα χρόνια, αυτά τα χαρακτηριστικά στον Κόλιν είχαν ερημώσει το γάμο τους με τη Σειρήνα, και τα σχέδιά του για γρήγορο πλούτο τον είχαν οδηγήσει στη χρεοκοπία. Τελικά, η πάθηση του Κόλιν διαγνώσθηκε σωστά -η διαταραχή του μόλις που είχε αρχίσει να γίνεται γνωστή εκείνα τα χρόνια- και πήρε λίθιο. Το αποτέλεσμα ήταν ν’ αλλάξει ριζικά, και για πρώτη φορά συνειδητοποίησε πόση ζημιά είχε κάνει στον εαυτό του και στη γυναίκα του που αγαπούσε τόσο πολύ. Και παρά τη χρεοκοπία, η Σειρήνα ήταν τόσο ευτυχισμένη μαζί του, όσο ποτέ δεν ένιωσε στο γάμο τους.
Μια διαταραχή δεν είναι, απαραίτητα, σύμπτωμα κάποιου ψυχιατρικού συνδρόμου (που μπορεί να διαγνωσθεί), για να δημιουργεί μεγάλα προβλήματα.
Ο πατέρας του Μπλέικ, ήταν ένας καλός και ευγενής άνθρωπος, αλλά όταν ερχόταν σε σύγκρουση με τη γυναίκα του, γινόταν άγριος και σαδιστής, σαν να το απολάμβανε να την κακομεταχειρίζεται. Σε συνδυασμό της κληρονομικότητας με το περιβάλλον, ο Μπλέικ είχε πάρει απ’ τον πατέρα του το ίδιο άσχημο χαρακτηριστικό, παρά το ότι κατά βάθος ήταν ένας καλοσυνάτος άνθρωπος. Παρόλο που εκείνος και η γυναίκα του, η Σίλα, ήταν ένα πολύ ταιριαστό ζευγάρι, αυτό το κακό χαρακτηριστικό του Μπλέικ έκανε το γάμο τους αρκετά δύσκολο γι’ αυτήν.


Το πρόβλημα του Τζόναθαν ήταν διαφορετικού τύπου. Οι γονείς του, χωρισμένοι απ’ την νηπιακή του ηλικία, τον έπαιζαν σαν μπαλάκι, μια στον ένα, μια στον άλλο, και ένιωθε εγκαταλειμμένος κι απ’ τους δύο. Στη ζωή του είχε μάθει καλά, όα τα παιδιά θα πρέπει να φαίνονται αλλά να μην ακούγονται – κι αυτό που ειδικά δεν πρέπει ν’ ακούγεται, είναι κάποια παράκληση, πόσο μάλλον ένα παράπονο. Σαν αποτέλεσμα, στη σχέση του με τη Σίρλευ -με την οποία ήταν υπέροχα ταιριασμένοι, κι αυτός ήταν ζεστός και τρυφερός- φοβόταν να της ζητήσει ή να της παραπονεθεί για κάτι. Έτσι δεν εξέφραζε τα συναισθήματά του – μέχρι σημείου που ένιωθε ότι θα σκάσει, οπότε ερχόταν η έκρηξη θυμού, που τη βίωνε σαν απώλεια ελέγχου, (Σημειώστε, ότι ακόμα και στην περίπτωση ενός ανθρώπου που έχει ικανότητα επικοινωνίας, το πρόβλημα δεν βρίσκεται στις δεξιότητες αλλά στο φόβο να εκφραστεί). Μόλις κατάφερε να ξεπεράσει το φόβο του, ο γάμος τους με τη Σίρλευ, οδηγήθηκε στην ευτυχία.
Αυτά είναι μερικά απ’ τα ατομικά προβλήματα που μπορεί να επηρεάσουν το γάμο. Υπάρχουν άπειρα τέτοια προβλήματα. Οι ρίζες τους βρίσκονται στην παιδική ηλικία, όπου τα άτομα έχουν βιώσει αρνητικές εμπειρίες, όπως προβλήματα με την εμπιστοσύνη και τη σεξουαλικότητα λόγω εμπειριών κακοποίησης. Αυτά τα προβλήματα υπάρχουν μέσα στον ψυχισμό του ατόμου, δημιουργώντας συγκρούσεις στο γάμο, όσο κι αν ταιριάζει το ζευγάρι.
Οι σύντροφοι δεν χρειάζεται να υποφέρουν από κάποια ατομικά ψυχολογικά προβλήματα, για να έχουν σοβαρές συγκρούσεις πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο ζήτημα. Αρκεί κάποιο σφάλμα στην επικοινωνία ή στην επίλυση ενός προβλήματος, για να εμπλακούν σε μια διαμάχη εξουσίας – κάτι που είναι πολύ βλαβερό. Το ζήτημα μπορεί να είναι οτιδήποτε, αρκεί να είναι σημαντικό για εκείνους

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X