Tα δραματικά και άλλα 3 είδη ζευγαριών: Εσείς σε ποιο ανήκετε; thumbnail

Tα δραματικά και άλλα 3 είδη ζευγαριών: Εσείς σε ποιο ανήκετε;

Κάθε φορά που η το μυαλό "βασανίζεται" να αποκωδικοποιήσει την ενότητα "αισθηματικά-ερωτικά", κάποιοι σηκώνουν το τηλέφωνο και μιλάνε για ώρες με τους κολλητούς, άλλοι απομονώνονται και απολαμβάνουν τη μοναξιά της εσωτερικής αναζήτησης, και ορισμένοι ανατρέχουν σε αστρολόγους και καφετζούδες. Μία νέα μελέτη επιχειρεί να βάλει μία τάξη.


Ειδικότερα, ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις πραγματοποίησε έρευνα και εντόπισε τέσσερις κατηγορίες ζευγαριών, κατατάσσοντας τις σχέσεις αναλόγως της τακτικής που χρησιμοποιούν οι σύντροφοι για να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλο και να συνδεθούν. 


Μάλιστα, οι ειδικοί προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα και με βάση αυτήν την κατηγοριοποίηση, προβλέπουν πόσες πιθανότητες έχει κάθε σχέση να κρατήσει και ενδεχομένως, να οδηγήσει σε κάτι πιο επίσημο. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις επιχειρούν να "προβλέψουν το μέλλον" των σχέσεων.


Για να καταλήξει στα συμπεράσματά της, η ομάδα του Πανεπιστημίου ζήτησε από 376 ζευγάρια να κρατήσουν ένα ημερολόγιο σχέσης, για διάρκεια εννέα μηνών, στο οποίο κατέγραφαν τον βαθμό δέσμευσης που ένιωθαν, τις πιθανές αλλαγές σε αυτόν, καθώς και τις αιτίες των αλλαγών.

Αναλύοντας τα ημερολόγια των ζευγαριών, οι ειδικοί ήταν σε θέση να εντοπίσουν τέσσερις βασικές κατηγορίες ζευγαριών: τα δραματικά ζευγάρια, τα συντροφικά ζευγάρια, τα ζευγάρια που μαστίζονται από συγκρούσεις και τα κοινωνικά ζευγάρια. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου, Brian Ogolskyαναλύει:


Δραματικά ζευγάρια


Τα δραματικά ζευγάρια δίνουν ως αιτία των αλλαγών του βαθμού δέσμευσής τους, τον χρόνο που περνούν με τους φίλους τους (ο καθένας με τους δικούς του), ή τα πράγματα που κάνουν ξεχωριστά και όχι ως ζευγάρι. Ως αποτέλεσμα, είναι διπλάσια πιθανό να χωρίσουν σε σχέση με τα ζευγάρια από τις άλλες κατηγορίες.


Σε ποια από αυτές τις 4 κατηγορίες ανήκει η δική σου σχέση;


“Αυτά τα ζευγάρια έχουν πολλά σκαμπανεβάσματα και η δέσμευσή τους ταλαντεύεται άγρια. Έχουν την τάση να λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τα αρνητικά γεγονότα που συμβαίνουν στη σχέση ή τα αποθαρρυντικά πράγματα που σκέφτονται για τη σχέση, και αυτά τα πράγματα πιθανόν να εξασθενήσουν τη δέσμευσή τους”.


Ζευγάρια επικεντρωμένα στη συντροφικότητα


Τα συντροφικά ζευγάρια έχουν την υψηλότερη πιθανότητα να μείνουν μαζί για πολύ καιρό και έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι χαρούμενα σε βάθος χρόνου. Σε αντίθεση με τα "δραματικά ζευγάρια" δεν χρησιμοποιούν το κοινωνικό τους δίκτυο ως μέσο (αρνητικής) αξιολόγησης της δέσμευσής τους.


Σε ποια από αυτές τις 4 κατηγορίες ανήκει η δική σου σχέση;


“Οι δύο σύντροφοι ασχολούνται πολύ ο ένας με τον άλλο και 'εξαρτώνται' ο ένας από τον άλλον. Χρησιμοποιούν ό,τι συμβαίνει στη σχέση τους για να ωθήσουν τη δέσμευση σε βαθύτερα επίπεδα. Βρέθηκαν να έχουν τα υψηλότερα επίπεδα ευσυνειδησίας, κάτι που υποδηλώνει ότι είναι πολύ προσεκτικοί στον τρόπο που προσεγγίζουν τις επιλογές που αφορούν τη σχέση τους”.


Τα ζευγάρια που μαστίζονται από συγκρούσεις


Αυτά τα ζευγάρια είναι πιθανό να βιώνουν μείωση στον βαθμό δέσμευσής τους, όταν μαλώνουν ή έχουν μία διαφωνία. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως θα χωρίσουν. “Οι σύντροφοι σε αυτά τα ζευγάρια ισορροπούν στην ένταση ανάμεσα στις συγκρούσεις που τους απωθούν και στην παθιασμένη έλξη που νιώθουν, η οποία τους φέρνει πάλι πίσω".


Σε ποια από αυτές τις 4 κατηγορίες ανήκει η δική σου σχέση;


Αυτού του είδους η αγάπη δεν μπορεί να είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα, καθώς το πιθανότερο είναι κανείς να τρελαινόταν αν βίωνε αυξομειώσεις πάθους για 20 χρόνια, αλλά ο Ogolsky ξεκαθαρίζει ότι οι σύντροφοι μπορούν να εξελιχθούν και το ζευγάρι με την πάροδο του χρόνου να περάσει σε μία άλλη κατηγορία.


Τα κοινωνικά ζευγάρια


Τα κοινωνικά ζευγάρια μοιάζουν με τα ζευγάρια που είναι επικεντρωμένα στη συντροφικότητα όσον αφορά τα υψηλά επίπεδα ικανοποίησης και σταθερότητας στη σχέση τους. Η διαφορά των δύο κατηγοριών έγκειται στο γεγονός ότι τα κοινωνικά ζευγάρια μοιράζονται ένα κοινό κοινωνικό δίκτυο και βασίζονται σε αυτό για να πάρουν αποφάσεις σχετικά με τη σχέση τους.


Σε ποια από αυτές τις 4 κατηγορίες ανήκει η δική σου σχέση;


“Ιδανικά οι μακροχρόνιες σχέσεις θα πρέπει να στηρίζονται στην αγάπη που έχει βάση τη φιλία. Έχοντας κοινούς φίλους, οι σύντροφοι σε αυτά τα ζευγάρια νιώθουν πιο κοντά ο ένας στον άλλο και πιο δεσμευμένοι στη σχέση τους".


Σε όποια κατηγορία ζευγαριών και αν ανήκει κανείς, σύμφωνα με τον Ogolsky, ο οποίος είναι ειδικός σε θέματα ανθρώπινης ανάπτυξης, σχέσεων και οικογένειας, το σημαντικό είναι να καταλάβει ότι υπάρχουν τρόποι να πάρει αποφάσεις για τη σχέση του οι οποίοι την ωθούν προς τα εμπρός και τρόποι οι οποίοι την στέλνουν προς τα πίσω -και αν χρησιμοποιεί τους δεύτερους, να το σκεφτεί ξανά.


pathfinder.gr 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X