Eυεξία: Πώς να διώξετε το στρες από την καθημερινότητα σε 3 βήματα thumbnail

Eυεξία: Πώς να διώξετε το στρες από την καθημερινότητα σε 3 βήματα

Όπως γνωρίζουμε, τόσο από έρευνες, όσο και εμπειρικά, ο καθένας από την καθημερινότητά του, το στρες είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει:  • την ψυχολογική μας υγεία, δηλαδή, το πώς νιώθω και σκέφτομαι και αντιδρώ,

  • τη σωματική υγεία, δηλαδή, γνωρίζουμε ότι μειώνει την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος και μας κάνει πιο επιρρεπείς σε διάφορες ασθένειες και εν, τέλει,

  • μειώνει την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητά μας, αφού «κλειδώνει» τη σκέψη μας και μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι. 
Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να έχουμε κατά νου μια στρατηγική για την καθημερινότητά μας, ένα γενικό σχέδιο για το πώς να φροντίζουμε τον εαυτό μας, έτσι ώστε να περιορίζεται η αρνητική επίδραση του στρες και εμείς να λειτουργούμε στο μέγιστο και βέλτιστο των δυνατοτήτων μας.


Σύγχρονες έρευνες από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια Αμερικής και Αγγλίας δείχνουν να συμφωνούν σε 3 πολύ απλές στρατηγικές, 3 βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε εύκολα στην καθημερινότητά μας:


Το 1ο βήμα είναι Η Απλοποίηση: να απλοποιήσουμε τα πράγματα με τα οποία ασχολούμαστε, τη ζωή μας, εν γένει, τις καθημερινές μας καταστάσεις. Φαίνεται ότι ο σύγχρονος άνθρωπος βάζει πιο πολλά πράγματα στο καθημερινό του πρόγραμμα, από ότι, τελικά, ρεαλιστικά χωράει.


Ο DanielKahnemanαπό το πανεπιστήμιου του Prinston που έχει βραβευτεί με Nobel στα οικονομικά, έχει κάνει μία έρευνα πάνω σε εργαζόμενες μητέρες, η οποία είχε το εξής ενδιαφέρον αποτέλεσμα: οι μητέρες αυτές δήλωναν σε μεγάλο ποσοστό ότι δεν περνούσαν ιδιαίτερα καλά όταν ήταν με τα παιδιά τους! Γιατί άραγε; Τι αλλάζει στις εργαζόμενες μητέρες, σε σύγκριση με τις μη-εργαζόμενες, που τις κάνει να νιώθουν λιγότερη χαρά, όταν είναι με τα παιδιά τους; Η απάντηση είναι απλή : είναι η αίσθηση του φόρτου εργασίας μέσα και έξω από το σπίτι, το «έχω πολλά πράγματα να κάνω,» που τελικά δεν «επιτρέπει» σε αυτές τις μητέρες να χαλαρώσουν αρκετά, ώστε να απολαύσουν το χρόνο με τα παιδιά τους. Αυτό που χρειαζόμαστε στη σύγχρονη εποχή είναι το να κάνουμε λιγότερα – όχι περισσότερα. Η ποσότητα επηρεάζει την ποιότητα και αυτό που τελικά μετράει είναι η ποιότητα της ζωής μας και όχι ο αριθμός δουλειών και υποχρεώσεων που μπορούμε να βγάλουμε υπο πίεση μέσα στη μέρα μας.


Μία απλή κίνηση, λοιπόν, θα ήταν να κλείσουμε το κινητό μας, όταν ερχόμαστε στο σπίτι και είναι ώρα κατεβάσουμε τους ρυθμούς μας και να χαλαρώσουμε. Αναλογικά, και στη δουλειά, είναι καλό, εφόσον θέλουμε να είμαστε παραγωγικοί, να φροντίσουμε να υπάρχουν όσο λιγότεροι αντιπερισπασμοί γίνεται. Για παράδειγμα, μπορούμε κι εκεί να έχουμε κλειστό το κινητό μας ή να αποφύγουμε να έχουμε ανοιχτό το ημαιλ στο υπολογιστή μπροστά μας. Από πρόσφατη έρευνα στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου βρέθηκε ότι όσοι είχαν ανοιχτό το ημαιλ τους, ενώ δούλευαν στο γραφείο τους, είχαν ως αποτέλεσμα μείωση 10 βαθμών στο ΙQ τους! Για να δώσουμε μία αναλογία της μείωσης αυτής με ένα άλλο απλό παράδειγμα, να πούμε ότι αντιστοιχεί στη διανοητική λειτουργία ατόμου που δεν έχει κοιμηθεί όλη νύχτα!


Το 2ο βήμα για τη μείωση του στρες στην καθημερινότητα είναι το Σχέδιο Ανάκαμψης:


Για να είμαστε καλά, με καλές ισορροπίες, χρειαζόμαστε ένα σχέδιο για το πώς να επιστρέφουμε εύκολα και γρήγορα σε αυτές τις καλές ισορροπίες μετά από την αύξηση της έντασης που προκαλεί η πίεση και το στρες. Το σχέδιό μας αυτό πρέπει να είναι σε 3 επίπεδα: 1) Κατά τη διάρκεια της ημέρας, 2) στο τέλος της ημέρας – μέσα στην εβδομάδα, 3) σε βάθος χρόνου  1. Μέσα στην ημέρα, χρειαζόμαστε μερικά λεπτά ή ώρες για να «κατεβάσουμε» τους ρυθμούς μας, «να πάρουμε μία ανάσα» όπως λέμε. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με το να οργανώσουμε μικρά διαλείμματα στα οποία απέχουμε συνειδητά από έγνοιες και προβληματισμούς. Μπορεί να είναι ένα διάλειμμα για καφέ στο οποίο απλώς χαζεύουμε τις γλάστρες στο μπαλκόνι μας, μία σύντομη μεσημεριανή σιέστα, μία χαλαρή συνομιλία με κάποιον δικό μας καθώς ξαπλώνουμε στον καναπέ μας.

  2. Στο τέλος της ημέρας, είναι απαραίτητος ο καλός ύπνος σε διάρκεια και σε ποιότητα, δηλαδή, να αποκοιμηθούμε ήρεμα, να κοιμηθούμε αρκετά, και να ξυπνήσουμε ξεκούραστοι και ευδιάθετοι. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να μάθουμε και στο μυαλό μας να αφήνει τις έγνοιες και τις σκοτούρες στο τελευταίο κομμάτι της ημέρας και καθώς προετοιμαζόμαστε να πέσουμε στο κρεβάτι. Βάζουμε με το μυαλό μας ένα «ραντεβού» με τις έγνοιες μας για το επόμενο πρωί, έτσι ώστε όταν ξαπλώσουμε, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αφεθούμε σε ένα καλό ύπνο. Παρομοίως, στο τέλος της εβδομάδας, στο Σαββατοκύριακο, χρειαζόμαστε την ευκαιρία να μειώσουμε το ρυθμό που είχαμε τις καθημερινές μέρες, να αλλάξουμε «βηματισμό» και παραστάσεις, να απολαύσουμε με περισσότερο χρόνο τους αγαπημένους μας και τις αγαπημένες μας δραστηριότητες.

  3. Σε βάθος χρόνου είναι επίσης αναγκαίο να προσφέρουμε στον εαυτό μας διακοπές, κάποιες μέρες συνεχόμενες στις οποίες ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, φροντίζουμε ακόμα πιο πολύ το σώμα μας, ερχόμαστε κοντά στη φύση, περνάμε πολύ χρόνο με τους αγαπημένους μας.


Το 3ο βήμα για την αντιμετώπιση του στρες, είναι να θυμίζουμε στον εαυτό μας να αναπνέουμε! Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ο σύγχρονος άνθρωπος δεν αναπνέει σωστά! Λόγω των γρήγορων ρυθμών στην καθημερινότητά μας και του στρες, η αναπνοή μας γίνεται ρηχή, πράγμα που εντείνει την αίσθηση κούρασης και πίεσης. Μία σειρά από βαθιές ανάσες οδηγούν σε χαλάρωση που με τη σειρά τους οδηγούν σε εσωτερική γαλήνη. Τι χρειαζόμαστε, λοιπόν; 3 βαθιές αναπνοές! Και πώς μπορούμε να το οργανώσουμε αυτό στην καθημερινότητά μας; Μπορούμε να το εφαρμόσουμε κάθε φορά που σταματάμε μπροστά σε ένα κόκκινο φανάρι: φτάνουμε στο κόκκινο φανάρι, και καθώς σταματάμε, εμείς ξεκινάμε μία βαθειά και απολαυστική αναπνοή, μετά μία δεύτερη, και μετά μία τρίτη! Η καλή οξυγόνωση εγκεφάλου και σώματος γενικά, θα μας γεμίσει ενέργεια και θα μας δώσει στιγμιαία μία αίσθηση ευεξίας!
 

 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X