Αρχική / Διατροφή / Food therapy / Ρόδι: Τα πολλαπλά οφέλη του για την υγεία μας!

Ρόδι: Τα πολλαπλά οφέλη του για την υγεία μας!

Όπως αποδεικνύεται σε πάρα πολλά επιστημονικά ευρήματα, το ρόδι και ο χυμός του έχουν προστατευτική δράση ενάντια σε πολλά προβλήματα που ταλαιπωρούν και δυσκολεύουν την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων.

Η κατανάλωση ενός ροδιού μπορεί να καλύψει το 60 % των αναγκών ενός ενήλικα σε Βιταμίνη Β6 και το 45 % σε βιταμίνη C, ενώ είναι σημαντική πηγή καλίου, μαγνησίου, σιδήρου, ψευδαργύρου, φωσφόρου, καθώς και άλλων βιταμινών(θειαμίνη, ριβοφλαβίνη).

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Ο χυμός ροδιού, όπως αποδεικνύεται από πολλές επιστημονικές μελέτες, αποτελώντας μια εξαιρετικά πλούσια πηγή πολυφαινολών, παρέχει στον οργανισμό ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Για να γίνει περισσότερο κατανοητό αυτό, αναφέρεται ότι ο χυμός ροδιού περιέχει σχεδόν τρεις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι.

Η αντιοξειδωτική του δράση προστατεύει τον οργανισμό από το οξειδωτικό stress και τη φλεγμονή που προκαλούν η πάροδος της ηλικίας, διάφορες καθημερινές συνήθειες, όπως είναι το κάπνισμα και η διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, η παχυσαρκία και πολλές ασθένειες(καρδιαγγειακά, νεφρική νόσο, ηπατικά προβλήματα κλπ.).

Το ρόδι και ο χυμός του

Η κατανάλωση του χυμού ροδιού προσφέρει μακροπρόθεσμα ευρεία προστασία έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ βελτιώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων και αυξάνει την HDL χοληστερίνη.

Γενικά, όπως φαίνεται, ισχυρότερα οφέλη παρουσιάζονται σε ασθενείς που ήδη πάσχουν από υπέρταση και υπερλιπιδαιμίες.

Σε διαβητικούς ασθενείς με υπερλιπιδαιμία, όπου η εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι σύνηθες φαινόμενο, η κατανάλωση χυμού ροδιού είναι δυνατόν να έχει προστατευτική δράση, χωρίς να επιδεινώνει τους διαβητικούς παράγοντες.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η αντιοξειδωτική του δράση μπορεί να συμβάλλει στην εξασθένιση της ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης σε αυτούς τους ασθενείς.

Επιπλέον, υπάρχουν επιστημονικά ευρήματα για την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η παρουσία του ροδιού στην καθημερινή διατροφή είναι δυνατόν να αναστείλει την απώλεια της οστικής πυκνότητας, ακόμα και να ενισχύσει το σχηματισμό των οστών.

Πολλά τα ευεργετικά οφέλη του ροδιού για την υγεία, δυστυχώς πολύ περιορισμένη η περίοδος παραγωγής του φρούτου, καθώς οι περισσότερες ποικιλίες ωριμάζουν μόνο τέλος Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη. Εκμεταλλευτείτε το όσο περισσότερο μπορείτε, όταν το έχετε στη διάθεσή σας.

Από την Επιστημονική Ομάδα του Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα και την Σπυριδούλα Μιχαλάκη/Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (www.diatrofi.gr)

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X