Superfoods: Πρέπει τελικά να τα καταναλώνουν και τα παιδιά;  thumbnail
Λόγω της απουσίας επίσημου ορισμού για το τι είναι η υπέρ-τροφή και δεδομένου ότι η ΕυρωπαϊκήΈνωση έχει απαγορεύσει την αναγραφή της λέξης στις συσκευασίες των προϊόντων, μόνο σε«λεγόμενες» υπέρ-τροφές μπορούμε να αναφερθούμε.

Superfoods: Πρέπει τελικά να τα καταναλώνουν και τα παιδιά;


Λόγω της απουσίας επίσημου ορισμού για το τι είναι η υπέρ-τροφή και δεδομένου ότι η ΕυρωπαϊκήΈνωση έχει απαγορεύσει την αναγραφή της λέξης στις συσκευασίες των προϊόντων, μόνο σε«λεγόμενες» υπέρ-τροφές μπορούμε να αναφερθούμε.


Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες για τα οφέλη των υπέρ-τροφών φαίνεται πως έχουν κάνει μια δυναμική είσοδο στην καθημερινότητά μαςκαι υπόσχονται θαυματουργή δράση στην πρόληψη ασθενειών, ενδυναμώνοντας το ανοσοποιητικόσύστημα του οργανισμού μας.


Το αυξημένο ενδιαφέρον για τις υπέρ-τροφές (όπως τα γκότζι μπέρι, το ιπποφαές, ή κινόα και το κράνμπερι) βρήκε έδαφος στο γεγονός ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής και η ισορροπημένη διατροφή μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διάφορων χρόνιων νόσων όπως τα καρδιαγγειακά και ο καρκίνος.


Τελευταία αυτή η τάση εξαπλώθηκε και στην κατανάλωση υπέρ-τροφών κατά τη βρεφική και παιδική ηλικία, με συνέπεια πολλοί γονείς είτε να εμπλουτίζουν, είτε ακόμα και να τρέφουν αποκλειστικά τα παιδιά τους με τέτοια τρόφιμα. Είναι ασφαλής όμως η τόσο μεγάλη χρήση τους?


Όπως προαναφέρθηκε δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες που να υποστηρίζουν τα οφέλη των υπέρ- τροφών τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά. Οι τροφές που χαρακτηρίζονται ως υπερ-τροφές είναι αυτές που περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι βιταμίνες Α,C,E , φλαβονοειδή και σελήνιο αλλά και Ω3 λιπαράοξέα. Το 2011, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) κατέληξε πως δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι η αντιοξειδωτική αυτή δράση που παρατηρήθηκε σε εργαστηριακές μελέτες μπορεί να έχει όφελος για την ανθρώπινη υγεία.


Ωστόσο σύμφωνα με άλλες μελέτες, η κατανάλωση τέτοιων τροφών σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να έχει ακόμα και αρνητικές συνέπειες στην υγεία. Είναι λοιπόν ακόμα αμφίβολο για το αν πρέπει να καταναλώνουμε τέτοιου είδους τροφές με σκοπό την επίλυση ή την πρόληψη διαφόρων προβλημάτων υγείας και, κατά συνέπεια, για το αν πρέπει να προσφέρουμε στα βρέφη (που έχουν ξεκινήσει τις στερεές τροφές) και τα παιδιά τέτοια τρόφιμα.


Για αυτό όσοι επιλέγουν την κατανάλωση υπερ-τροφών θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να διατηρούν το μέτρο και ύστερα καλό είναι να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις ετικέτες των προϊόντων αυτών, όπου θα πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, η ημερομηνία λήξης, τυχόν πρόσθετα συστατικά, ο εισαγωγέας και οαριθμός παρτίδας του προϊόντος!


Αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι μια ισορροπημένη διατροφή που ακολουθεί τις αρχές της ΜεσογειακήςΔιατροφής, η οποία χαρακτηρίζεται από άφθονη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και φυτικών ινών (και η οποία έχει μελετηθεί εκτενέστερα) μπορεί να συμβάλει στην καλή άμυνα του οργανισμού και να μειώσει τονκίνδυνο εμφάνισης διάφορων παθήσεων.


Συνεπώς πρέπει πρωτίστως να δίνουμε σημασία στο σύνολο των διατροφικών επιλογών τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών, ώστε να διασφαλίζεται η πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών που είναιαπαραίτητα για τον οργανισμόΔυστυχώς ή ευτυχώς, δεν υπάρχουν μεμονωμένα καλά και κακά τρόφιμα και όπως εξηγεί και η επίσημη αντιπρόσωπος του Βρετανικού Συλλόγου Διαιτολόγων «δεν υπάρχει καμία τροφή που να μπορεί να αντισταθμίσει τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής»!


 Από την επιστημονική ομάδα του διατροφολόγου Αναστάσιου Παπαλαζάρου "Η διατροφή του Παιδιού"[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X