To δικό σας ερώτημα: «Έχασα τον άνδρα που αγαπούσα από καρκίνο… Πώς θα αντέξω;»

Έχασα τον άνδρα που αγαπούσα από καρκίνο στο κεφάλι. Όλες αυτές τις ημέρες νιώθω ότι δεν θα αντέξω. Έχει έναν μήνα που πέθανε. Με πονάει πολύ όλο αυτό.

Ήταν ο έρωτάς μου από 18 ετών και τώρα είμαι 55 ετών… Είχαμε χωρίσει παλιά. Παντρεύτηκε, παντρεύτηκα, αποκτήσαμε παιδιά αλλά δεν αντέξαμε μακριά ο ένας από τον άλλο και τα τελευταία χρόνια ήμασταν μαζί.

Μου λείπει πολύ και αισθάνομαι απελπισμένη. Δεν αντέχω να μην ακούω την ανάσα του, τη φωνή του, να μην νιώθω την αγκαλιά του… Πώς θα αντέξω; Θα το ξεπεράσω ποτέ;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχοθεραπευτής – σύμβουλος ψυχικής υγείας Νίκος Βαμβακάρης

Ο θάνατος είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, στο οποίο δεν πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη, σαν να μην συμβαίνει ούτε να αρνιόμαστε να πενθήσουμε διότι αυτό δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα σε σχέση με τον πόνο που νιώθουμε. Το να αφεθείτε στην διαδικασία του πένθους πάντα με τη βοήθεια και τη στήριξη αγαπημένων προσώπων είναι κάτι που θα φέρει μέσα σας βαθιά ανακούφιση.

Προσπαθήστε να μιλήσετε με αγαπημένα σας πρόσωπα και να μοιραστεί τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, για την απώλεια του ανθρώπου που αναφέρεστε. Ένας άλλος τρόπος πολύ βοηθητικός είναι το να γράψετε τις σκέψεις σας σε ένα ημερολόγιο κι εκεί να εκφράσετε τα αληθινά  συναισθήματά σας. Εξίσου πολύ σημαντικό είναι το να θυμάστε τις όμορφες στιγμές που έχετε ζήσει με το αγαπημένο αυτό πρόσωπο και με αυτό τον τρόπο να παίρνετε δύναμη από τη «μνήμη» του.

Η στήριξη από τα αγαπημένα σας πρόσωπα είναι πολύτιμη

Είναι σημαντικό αυτή την περίοδο να φροντίζετε και τη φυσική σας υγεία, να τρώτε καλά, να κοιμάστε αρκετά και να γυμνάζεστε συστηματικά. Όλα τα παραπάνω βοηθούν σημαντικά στο να ξεκουράζεται ο οργανισμός όπως και να έχει δυνάμεις να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα.

Μην ξεχνάτε ότι σε αυτή την περίοδο η στήριξη από τα αγαπημένα σας πρόσωπα είναι πολύτιμη, σε κάθε περίπτωση όμως επιλέξτε τον καλύτερο δυνατό τρόπο για εσάς και αυτή η περίοδος σιγά σιγά θα παρέλθει, εάν θέλετε μια επιπρόσθετη βοήθεια μην διστάσετε να μιλήσετε αυτήν την περίοδο με κάποιον ειδικό σε θέματα ψυχικής υγείας.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μπορεί το πένθος να εξελιχθεί σε κατάθλιψη; Και αν ναι, μπορείς να το ξεπεράσεις;

Πένθος και καταχρήσεις: Πώς ένας θάνατος σε «ρίχνει» στο αλκοόλ;

Σχετικά άρθρα