Τα 5 χαρακτηριστικά της αληθινής φιλίας! Μπορεί να κρατήσει και μια ζωή!

Όταν μιλάμε για φιλία στην εφηβεία, σίγουρα πρέπει να έχουμε δύο λέξεις – κλειδιά στο μυαλό μας: Ρευστότητα και ταυτότητα!

Γράφει ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Μάριος Παππάς

Ρευστότητα υπάρχει γιατί αυτές οι φιλίες είναι σε αυτήν την περίοδο σαν κινούμενη άμμος με πολλές αλλαγές και νέα πρόσωπα να μπαίνουν και να βγαίνουν στη ζωή των εφήβων και σταθεροποιούνται όταν μέσω αυτών ο έφηβος καταφέρνει να χτίσει μια όσο το δυνατόν πιο σταθερή ταυτότητα.

Τι είναι όμως η φιλία αν πρέπει να δώσουμε έναν ορισμό; Η φιλία ουσιαστικά είναι ο ψυχικός δεσμός που αναπτύσσεται ανάμεσα σε ανθρώπους και διακρίνεται από την αμοιβαία συμπάθεια, τη συναισθηματική ανταπόκριση και τα κοινά ενδιαφέροντα. Και σίγουρα φιλία χωρίς φροντίδα, αγάπη και νοιάξιμο δεν μπορεί να νοηθεί.

Είναι η φιλία κάτι απαραίτητο;

Φιλία φυσικά μπορεί να υπάρξει όχι μόνο μεταξύ ατόμων αλλά και ολόκληρων λαών, πόλεων, αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων, επαγγελματικών και θρησκευτικών ομάδων οι οποίες διέπονται από κάποιον συνεκτικό δεσμό.

Η φιλία λοιπόν, είναι κάτι απαραίτητο ειδικά κατά την περίοδο της εφηβείας, καθώς οι σχέσεις του εφήβου με την οικογένεια του αλλάζουν και ο ίδιος επιζητά μεγαλύτερη αυτονομία και επικοινωνία με συνομιλήκους με τους οποίους μοιράζεται και ίδιες αγωνίες και προβληματισμούς. Για αυτό και οι έφηβοι λένε ότι η φιλία είναι κάτι πολύ σημαντικό στη ζωή τους και καθοριστικός παράγοντας εξέλιξης και κοινωνικοποίησης τους.

Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία ένας έφηβος επιλέγει φίλους;

Κατά βάση αυτά δεν διαφέρουν και πολύ από τα κριτήρια που έχουν όλοι οι άνθρωποι στην επιλογή φίλων. Έτσι, αυτά σχετίζονται με το να έχει παρόμοιες αντιλήψεις με τους άλλους. Οι φίλοι ας μπορούν να είναι υποστηρικτικοί, αξιόπιστοι… Να κάνουν τον άλλο χαρούμενο, να είναι άνετος και να νιώθει ο εαυτός του μέσα σε αυτή τη σχέση και να μπορεί να διαφωνεί χωρίς να νιώθει πως κρίνεται (κάτι που νιώθει να συμβαίνει μέσα στην οικογένεια του συνήθως).

Εφόσον υπάρχουν αυτά τα χαρακτηριστικά, η φιλία στηρίζεται σε γερά θεμέλια με τον έφηβο να στηρίζεται και να εμπιστεύεται τους φίλους του, παραμένοντας ο εαυτός του και νιώθοντας ασφάλεια και ταύτιση μαζί τους όπως έκανε μικρότερος με την οικογένεια του διατηρώντας όμως και την προσωπικότητα του, την οποία και μπορεί να εξελίσσει μέσω της αλληλεπίδρασης. Αυτές οι εφηβικές φιλίες είναι που τελικά μπορούν να κρατήσουν για μια ολόκληρη ζωή!

Μάριος Παππάς
Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής (Γνωσιακή – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία)
Τηλέφωνο Επικοινωνίας:6946945826
E-mail: [email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γυναικεία φιλία vs ανδρική φιλία! Ομοιότητες και διαφορές

Οι ειδικοί απαντούν: Υπάρχει φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών;

Σχετικά άρθρα