Ο αδερφός μου προκαλεί συνέχεια καβγάδες για να δείξει τη δύναμή του thumbnail

Ο Ορέστης, αναγνώστης του boro.gr

Κάνει βάρη και είναι πολύ δυνατός - Χαλάει συνέχεια τις οικογενειακές μας στιγμές

Ο αδερφός μου προκαλεί συνέχεια καβγάδες για να δείξει τη δύναμή του


Έχω έναν αδερφό που είναι 15 χρόνων. Τη χρόνια που έκλεισε τα 12 βγήκε ένας χαρακτήρας ζώου από μέσα του. Τι εννοώ; 1 χρόνο πριν κλείσει τα δώδεκα ξεκίνησε τα βάρη και έγινε πολύ δυνατός. Ύστερα ξεκίνησε να συμπεριφέρεται σε όλους και σε εμένα και στους γονείς μου σαν να είναι ανώτερος. Δεν νοιάζεται για εμάς και συνέχεια δημιουργεί καβγάδες για να δείξει τη δύναμη του. Μετά τις ανεξέλεγκτες συμπεριφορές του πίστευα ότι έχει ψυχολογικά προβλήματα και ότι ίσως να έπρεπε να πάει σε ψυχίατρο Όμως παρατήρησα ότι μόνο σε εμάς την οικογένεια συμπεριφέρεται σαν ζώο. Εξαιτίας του λοιπόν δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι σαν οικογένεια. Ακόμη και όταν πάμε διακοπές πρέπει αυτός τις χαλάει. Σκέφτηκα να κάνω πολεμικές τέχνες και ίσως αυτό διόρθωνε το πρόβλημα του διότι θα αισθανόταν κατώτερος.


Δυστυχώς πιστεύω ότι το να γίνω πιο δυνατός είναι η μόνη λύση γιατί αυτός δεν έχει λογική πλέον στο κεφάλι του και δεν καταλαβαίνει από λόγια. Ακόμη και όταν η μαμά μου προσπαθεί να του μιλήσει και να κάνει μια συζήτηση, αυτός δείχνει ότι δεν μπορεί να συζητήσει με κανέναν. Αυτή η συμπεριφορά του μου έχει βγάλει ένα μίσος για αυτόν και πλέον δεν ενδιαφέρομαι αν αισθάνεται άσχημα ή καλά γιατί αυτός προσπαθεί όσο πιο πολύ μπορεί να μας κάνει δυστυχισμένους και δεν καταλαβαίνω γιατί. Παρακαλώ βοηθήστε με!


Στην ερώτησή σας απάντησε ο ψυχολόγος- ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός


Αγαπητέ αναγνώστη:
Τί συνέβη τη χρονιά που έκλεισε τα δώδεκα χρόνια του ο αδελφός σας και αποφάσισε με τόση προσήλωση να γίνει δυνατός; Μήπως κι αυτός υπέστη κάποιου είδους bullying που τον τρόμαξε και τον έκανε να αμύνεται με αυτό τον τρόπο; Φαίνεστε ιδιαίτερα εκνευρισμένος και κουρασμένος με τη συμπεριφορά του και δε σας ρωτώ για να νιώσετε κάποιου είδους συμπόνια, αλλά κυρίως για να μπείτε στον τρόπο που σκέφτεται και να τον πλησιάσετε με σκοπό να βρείτε ένα τρόπο να επικοινωνήσετε τουλάχιστον μεταξύ σας. Καταλαβαίνω πως είναι εξαιρετικά κουραστικό να νιώθετε πως έχει το πάνω χέρι επειδή μπορεί να είναι βίαιος. Είναι πολλά τα οφέλη του γυμναστηρίου σε ευεξία και ευφορία, οπότε ενδέχεται να μπερδεύεται ο αδερφός σας ότι αυτό σημαίνει πως είναι ο πιο δυνατός. Όμως η αλήθεια είναι ότι δύναμη δεν είναι η επιβολή αλλά η ικανότητά του να συντηρεί κανείς τον εαυτό του. Κι αυτή την ικανότητα σας την παρέχουν οι γονείς σας. Οι γονείς σας λοιπόν σαν πιο δυνατοί και υπεύθυνοι τι λένε για όλα αυτά; Ποια είναι η θέση τους; Ο αδελφός σας βρίσκεται σε μια φάση όπου προσπαθεί να ισορροπήσει τις δυνάμεις του μέσα στον κόσμο και αυτό δεν είναι κακό σαν ιδέα. Η πρακτική όμως που επιλέγει είναι μονομερής εφόσον αντιλαμβάνεστε πως κάνει επίδειξη ισχύος και συγκεκριμένα μόνο μέσα στην οικογένεια. Είναι καλό εφόσον θέλετε να του βάλετε όρια να τον αντιμετωπίσετε όλοι μαζί και να συμβουλευτείτε κάποια αρμόδια υπηρεσία ενδο-οικογενειακής βίας. Σας επισυνάπτω ένα σύνδεσμο για την πληρέστερη ενημέρωσή σας.


 Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια
[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X