Σεξουαλική αγωγή…  Μιλώντας στους εφήβους thumbnail
Καθώς αλλάζουν οι ορμόνες στο σώμα, δεν είναι καθόλου περίεργο να αρχίσεις να νιώθεις την ανάγκη να πειραματιστείς με την σεξουαλικότητα σου.

Σεξουαλική αγωγή… Μιλώντας στους εφήβους

Γράφει η Μίνα Κάνταρου ΜΑ, Συμβούλους Ψυχικής Υγείας/Ψυχοθεραπεύτρια 


 


Η περίοδος της εφηβείας φέρνει πολλές αλλαγές στη ζωή ενός έφηβου. Οι αλλαγές αυτές είναι σωματικές, οι οποίες αρχίζουν με την πάροδο του χρόνου να γίνονται όλο και πιο φανερές και ψυχολογικές που βιώνονται καθώς οδεύει ο έφηβος προς την ενηλικίωση. Αυτές οι αλλαγές δεν θα έπρεπε να σε ανησυχούν αλλά να τις αποδέχεσαι με τον πιο ήρεμο και όμορφο τρόπο. Είναι ένα μεταβατικό στάδιο ανάπτυξης και εξέλιξης.  Στο άρθρο αυτό θα επικεντρωθούμε σε ένα σημαντικό κομμάτι της εξέλιξης αυτής, η οποία εστιάζει σε ένα ευαίσθητο θέμα «την σεξουαλική αγωγή κατά την διάρκεια της εφηβείας».


Καθώς αλλάζουν οι ορμόνες στο σώμα, δεν είναι καθόλου περίεργο να αρχίσεις να νιώθεις την ανάγκη να πειραματιστείς με την σεξουαλικότητα σου. Η εξερεύνηση της σεξουαλικής αυτής έλξης θα σε κάνει να σκέπτεσαι και να νιώθεις διαφορετικά. Η ενασχόληση σου με τέτοια θέματα θα αυξηθεί και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να εξερευνήσεις τον κόσμο αυτό, αρκεί να είσαι σωστά ενήμερος /η και να αποφύγεις κάποια θεματάκια τα οποία θα σε βοηθήσουν να περάσεις αυτήν την περίοδο με τον πιο όμορφο τρόπο


1. Μην ντρέπεσαι για τις σκέψεις σου και τα συναισθήματα σου!


Μπορεί να νιώσεις διάφορα συναισθήματα όσο δημιουργείται η σεξουαλική σου ταυτότητα. Είναι και αυτή σε εξέλιξη και πειραματίζεται μέχρι να διαμορφωθεί. Δώσε στον εαυτό σου τον απαραίτητο χρόνο να ωριμάσει τη διαδικασία αυτή. Να δουλεύεις ήρεμα με τον εαυτό σου και να ακούς το σώμα σου. Εάν κάτι σε απασχολεί πολύ, μπορείς να μιλήσεις με έναν ειδικό που ασχολείται με τους εφήβους. Καταλαβαίνω ότι κάποια θέματα ίσως είναι δύσκολο να συζητιούνται με τους γονείς ή φίλους. Εάν όμως νιώθεις άνετα να το συζητήσεις είναι μια καλή ιδέα.  Μπορείς να επωφεληθείς από αυτό και να προχωρήσεις μπροστά.


2. Πρόσεχε το Διαδίκτυο!


Η γενιά η δική σου είναι αρκετά προχωρημένη καθότι έχει μπει για τα καλά το διαδίκτυο στην καθημερινότητα. Είναι μια πολύ καλή πηγή ενημέρωσης αλλά, όπως γνωρίζεις, είναι και επικίνδυνη πηγή άρα πρέπει να προσέχεις από πού παίρνεις πληροφορίες και τι βλέπεις ή διαβάζεις. Οι επιρροές του διαδικτύου όταν είναι μη κατάλληλες, μπορούν να στιγματίσουν άσχημα τη σεξουαλική σου εμπειρία. Καλό είναι να αποφύγεις κάτι τέτοιο.


3. Δεν υπάρχει λόγος να βιαστείς για τίποτα…


Όλα θα γίνουν. Έχεις όλα τα χρόνιαμπροστά σου για να πειραματιστείς. Η βιασύνη δεν έφερε ποτέ κάτι καλό. Όσο είσαι ακόμη στην ανάπτυξη της εφηβείας και αλλάζει το σώμα σου μέσα- έξω, τόσο γίνεται πιο έτοιμο και ώριμο για την σεξουαλική επαφή. Σημασία έχει επίσης να νιώθεις έτοιμος/η να κάνεις κάτι που θέλεις πολύ και με το σωστό άτομο. Το σωστό άτομο δεν θα σε πιέσει και θα σε περιμένει όσο χρειάζεται για να είσαι πρώτα εσύ έτοιμος/η. Όσο νιώθεις άνετα μπορείς να προχωρήσεις. Άλλωστε η σεξουαλική εξερεύνηση μπορεί να είναι ένα φιλί, ένα χάδι αρχικά, και με την πάροδο του χρόνου να προχωρήσεις σε πιο στενή επαφή. Άκου το σώμα σου και το μυαλό σου. Εκείνα θα σου πουν όταν θέλεις ή δεν θέλειςκάτι. Μην επιτρέψεις ποτέ σε κανέναν να σε πείσει να κάνεις κάτι που δεν επιθυμείς! Θα νιώσεις πολύ καλύτερα με τον εαυτό σουμετά εάν υποστηρίξεις τα θέλω σου και δεν παρασυρθείς από κάποιο φλερτ ή την επιρροή της παρέας σου. Ο καθένας έχει το δικό του «timing» να πειραματιστεί σεξουαλικά και όπως θέλει.


4.Τι να προσέχεις…


Ενώ ο έρωτας είναι κάτι πολύ όμορφο, δυστυχώς φέρνει και κάποιους κινδύνους. Εάν λάβεις τα μέτρα προφύλαξης που επιβάλλονται τότε δεν θα έχεις λόγο ανησυχίας. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κάποιες σεξουαλικές εμπειρίες κατέληξαν σε δυσάρεστες καταστάσεις ακριβώς επειδή δεν πρόσεχαν! Για να προστατευτείς από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και κάποια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε το προφυλακτικό! Συχνά θα προσπαθήσουν να σε πείσουν πως δεν χρειάζεται (είτε γιατί είναι καλύτερα χωρίς, είτε γιατί προσέχει με κάποιον άλλον τρόπο) όμως δυστυχώς έτσι κάπως γίνονται τα μοιραία λάθη οπότε μην είσαι αφελής και πάρε τις σωστέςπροφυλάξεις. Εάν σπάσει το προφυλακτικό, ενημέρωσε αμέσως όποιον εμπιστεύεσαι (γονείς, κάποιο μέλος της οικογένειας, γιατρό) για να σε κατευθύνει στο τι πρέπει να κανείς. Το ίδιο ισχύει για οποιαδήποτε ενόχληση μπορεί να προκύψει. Μην πανικοβληθείς, λάβε γρήγορα τα σωστά μέτρα και μίλα σε κάποιον. Υπάρχει λύση αλλά θα πρέπει να επικοινωνήσεις με έναν γιατρό για να έχεις  την  κατάλληλη και σωστή για σένα αντιμετώπιση. Γενικότερα από την στιγμή που έρθεις σε επαφή και μετά συνίσταται η παρακολούθηση από γυναικολόγο. Με τον/την γυναικολόγο δημιουργείται μια σχέση εμπιστοσύνης όπου και θα λαμβάνεις την σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση για θέματα που αφορούν την προσωπική σου υγιεινή, τρόπουςπροφύλαξης, κτλ. Δεν υπάρχει λόγος να φοβάσαι τον/την γιατρό σου, αντιθέτως είναι εκεί για σένα.


Κλείνοντας να προσθέσουμε ότι ακόμη και αν γίνουν λαθάκια ή βιώσεις μια εμπειρία που σε έκανε να νιώσεις περίεργα, κάτι που δεν ήταν ιδανικό για σένα… Δεν πειράζει. Αρκεί να μπορέσεις να το συζητήσεις με κάποιο κοντινό σου άτομο ή έναν ειδικό που θα σε καταλάβει και θα σε βοηθήσει μέσα από τον διάλογο. Σημασία έχει να μπορείς να έχεις ανθρώπους δίπλα σου όπου μοιράζεσαι ό,τι σε απασχολεί. Απόφυγε να τα κρατάς όλα μέσα σου ή να βρίσκεις άλλους τρόπους αντιμετώπισης που δεν βοηθούν πραγματικά. Άλλωστε τα λαθάκια είναι αναμενόμενα και όλοι λίγο πολύ έχουν περάσει κάτι ανάλογο.


Αυτά είναι μερικά βασικά κομμάτια που καλό είναι να γνωρίζεις πάνω στο θέμα της σεξουαλικής αγωγής ειδικά στη φάση που ξεκινά όλο αυτό. Είναι η σωστή γνώση  που μόνο να σε ενημερώσει στοχεύει ώστε να τα εμπεδώσεις και να απολαύσεις την πανέμορφη αυτή περίοδο της ζωής σου που από παιδί μεταμορφώνεσαι σταδιακά σε ενήλικα. Αποκτάς σιγά σιγά τη δική σου μοναδική ταυτότητα και λογικό είναι να θες να εξερευνήσεις διάφορες πτυχές που έχει αυτή η περίοδος.


Διαβάστε σχετικά άρθρα:


Τι πρέπει να προσέξω πριν και μετά την πρώτη μου φορά;


Είμαι ερωτευμένη 3 χρόνια με μια καθηγήτριά μου! Δεν θέλω να μένω για την υπόλοιπη ζωή μου χωρίς να την έχω διπλά μου!


Είμαι ομοφυλόφιλη έφηβη αλλά οι γονείς μου δε με αποδέχονται και δεν εγκρίνουν τη σχέση μου

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X