Θέλω να γίνουμε κολλητές αλλά εκείνη με αποφεύγει thumbnail

Η Αντωνία, 11 ετών, αναγνώστρια του boro.gr,

Γνωριζόμαστε από 4 ετών και κάνει σαν να μη με ξέρει!

Θέλω να γίνουμε κολλητές αλλά εκείνη με αποφεύγει

Γεια σας είμαι η Αντωνία και νιώθω άσχημα συχνά στο σχολείο. Υποτίθεται ότι έχω φίλους και φίλες αλλά δεν είναι έτσι στ’ αλήθεια. Όταν παίζουν τα αλλά παιδιά στο διάλειμμα είναι μια χαρά αλλά όταν πηγαίνω να παίξω και εγώ μαζί τους φεύγουν. Νιώθω άσχημα και γιατί είναι δυο κορίτσια στην τάξη μου που είναι κολλητές. Με την μια γνωριζόμαστε από τεσσάρων χρονών και τώρα μου συμπεριφέρεται σαν να μην με ξέρει. Όταν είμαι μαζί της τραβάει την κολλητή της και μου λέει μπορείς να φύγεις για λίγο. Όταν όμως πάει μια άλλη κοπέλα κοντά τους κάθονται μαζί και χαζογελάνε. Το περίεργο σε αυτό είναι το ότι κάθε απόγευμα και κάθε Σαββατοκύριακο με παίρνει τηλέφωνο για να συναντηθούμε και συνήθως λέω ναι. Στο σχολείο όμως δεν θέλει ούτε να με βλέπει. Εγώ την νιώθω σαν ξαδέρφη μου και την λατρεύω. Τι να κάνω. Θα μου άρεσε να είμαι κολλητή μαζί τους αλλά ντρέπομαι να τους το πω.


Στο ερώτημά σας απάντησε η Μαριέττα Μαλτά, Ψυχολόγος, M.Sc., Συστημική – Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια


Γεια σου Φωτεινή! Φέρνεις ένα θέμα που απασχολεί πολλά παιδιά στην ηλικία σου, αυτό της φιλίας. Η φιλία είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για τα παιδιά και τους εφήβους και καταλαμβάνει μεγάλο ρόλο στην ψυχολογία της καθημερινότητάς τους, μιας και περνούν πολύ χρόνο στο χώρο του σχολείου. Συνεπώς όσα συμβαίνουν εκεί είναι φυσιολογικό να θέλουμε να είναι θετικά και να μας δημιουργούν όμορφα συναισθήματα. Δυστυχώς όμως δεν συμβαίνει πάντα έτσι. Η φιλία όπως και κάθε παιδί στην ηλικία σου, εξελίσσεται, και κάποιες φορές αλλάζει. Κρατάμε κάποιους φίλους, αποκτούμε καινούριους, απομακρυνόμαστε από άλλους. Αναρωτιέμαι πόσο στενές φίλες ήσασταν με το κορίτσι που αναφέρεις και τι είναι αυτό που σε «κρατάει» από το να μοιραστείς τα συναισθήματά σου μαζί της. Εάν η φιλία σας σου είναι σημαντική τότε ταιριάζει να της μιλήσεις και να δεις τι έχει να σου πει και εκείνη και ύστερα να αποφασίσεις και εσύ τι θέλεις να κάνεις. Το να ενδιαφέρεσαι να προσφέρεις τη φιλία σου δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεσαι, το αντίθετο μάλιστα!! Παράλληλα, σκέψου τι είναι αυτό που σε κρατάει σε απόσταση από νέους φίλους και τα υπόλοιπα παιδιά στο σχολείο. Καμιά φορά μέσα στη μεγάλη μας λαχτάρα να γνωριστούμε και να περάσουμε χρόνο με φίλους αγχωνόμαστε πολύ. Τι ωραίο όμως όταν επιτρέπουμε και κάνουμε το βήμα! Ακόμα και αν δεν ταιριάξουμε με όλους, πράγμα έτσι κι αλλιώς αδύνατο, κάνοντας βήματα σίγουρα θα συναντήσουμε φίλους που θα έχουν αξία για εμάς και εμείς για εκείνους.


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X