Αρχική / Ψυχολογία / Teens / Οι γονείς μου με πιέζουν και δε με καταλαβαίνουν καθόλου!
Οι γονείς μου με πιέζουν και δε με καταλαβαίνουν καθόλου!  thumbnail

Η 14χρονη Αλίκη, αναγνώστρια του boro.gr,

Οι γονείς μου με πιέζουν και δε με καταλαβαίνουν καθόλου!


Είμαι μαθήτρια γυμνασίου και έχω θέμα με τους γονείς μου Δεν με καταλαβαίνουν αλήθεια. Με πιέζουν πάρα πολύ. Το ότι παίρνω 19-20 συνέχεια το θεωρούν δεδομένο ενώ για εμένα είναι πολύ δύσκολο! Να προσέχω την αδερφή μου επίσης είναι δεδομένο για αυτούς! Όμως ποτέ δε με ρώτησαν πώς νιώθω εγώ. Ξέρω μπορεί να ακούγομαι υπερβολική μα αλήθεια έχω κουραστεί και πιέζομαι πάρα πολύ! Δοκίμασα να το πω στην μαμά μου αλλά δεν με άκουγε! Δεν ξέρω τι να κάνω!


Στο ερώτημά σας απάντησε η Δήμητρα Τραυλού, Οικογενειακή θεραπεύτρια – σύμβουλος


Αγαπητή αναγνώστρια,


Είναι πολύ απογοητευτικό ενώ είσαι τόσο εντάξει στις υποχρεώσεις σου, οι άλλοι να μην καταλαβαίνουν πόσο πιεστικό είναι αυτό για σένα και να το θεωρούν δεδομένο.
Πολύ συχνά οι γονείς αγχώνονται για τα παιδιά τους γιατί ξέρουν πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα στη ζωή και τον εργασιακό χώρο, ειδικά για τους νέους και θέλουν να το καλύτερο γι’ αυτά. Γνωρίζουν πόσο μεγάλος είναι ο ανταγωνισμός και προσπαθούν να τους δώσουν όσα περισσότερα εφόδια μπορούν, πολλές φορές μη συνειδητοποιώντας πόσο δύσκολο είναι αυτό για τα παιδιά. Είμαι σίγουρη πως οι γονείς σου σκέφτονται κάτι ανάλογο και γι αυτό σε σπρώχνουν τόσο πολύ. Η αγωνία τους είναι πολύ μεγάλη γιατί ξέρουν πως σήμερα επιβιώνει ο καλύτερος. Ίσως ο τρόπος τους να μην είναι ο πιο κατάλληλος, κινούνται ωστόσο από την έγνοια τους για σένα.
Δεν ξέρω πώς δοκίμασες να μιλήσεις στη μητέρα σου και δεν σε άκουσε. Μερικές φορές, νομίζουμε ότι αν πούμε κάτι ο άλλος θα μας ακούσει. Μπορεί να διάλεξες μια στιγμή που η μητέρα σου είχε άλλες αγωνίες στο κεφάλι της και δεν θα σε άκουγε έτσι κι αλλιώς, ή μπορεί να είσουν θυμωμένη όταν μίλαγες. Χρειάζεται να έχουμε ένα τρόπο, ώστε ο άλλος πράγματι να μπορεί να μας ακούσει. Διάλεξε μια στιγμή που η μητέρα σου είναι ήρεμη, δεν έχει άλλες ασχολίες εκείνη την ώρα, δεν την απασχολεί κάτι στο μυαλό της και είσαστε οι δυο σας και είσαι κι εσύ ήρεμη. Ξεκίνα λεγοντάς της πως χρειάζεσαι τη βοήθειά της. Πες της πως θέλεις να σε βοηθήσει επειδή νιώθεις πως ενώ τα πηγαίνεις πολύ καλά στα μαθήματα, αισθάνεσαι να πιέζεσαι πολύ κι αγχώνεσαι πολύ. Μην την κατηγορήσεις ότι σε πιέζει εκείνη. Προσπάθησε να δημιουργήσεις ένα καλό κλίμα μεταξύ σας. Περίμενε να δεις τι θα σου απαντήσει κι ύστερα μπορείς να αναφερθείς στο ότι νιώθεις πως έχουν πολλές απαιτήσεις από σένα κι αυτό σε πιέζει ακόμα περισσότερο. Αν δεν έχεις το αποτέλεσμα που θέλεις, μπορείς να δοκιμάσεις να της πεις πως θέλεις να επισκεφθείς έναν ειδικό για να σε βοηθήσει. Ίσως έτσι η μητέρα σου αντιληφθεί το μέγεθος της πίεσης κι αν συμφωνήσει δεν έχεις να χάσεις τίποτα από αυτή την εμπειρία, ίσα, ίσα θα μάθεις πώς να βοηθάς μόνη σου τον εαυτό σου.
Καλή επιτυχία.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X