Πρώτη φορά σεξ: πώς θα καταλάβω ότι είμαι έτοιμη;

Είμαι 18 και δεν είχα μέχρι τώρα ολοκληρωμένη σχέση. Εδώ και 4 μήνες είμαι με κάποιον και όπως είναι φυσιολογικό πρέπει κάποια στιγμή να ολοκληρώσουμε. Το πρόβλημα είναι ότι εγώ φοβάμαι.Τι πρέπει να προσέξω πάνω μου την πρώτη φορά και πώς πρέπει να έχω προετοιμαστεί;

Στο ερώτημά σας απάντησε η  Σμαρούλα Κυριαζίδη, ψυχολόγος – Σεξολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Αγαπητή αναγνώστρια,

Θα ξεκινήσω από τη λέξη «πρέπει» που αναφέρατε για τη σεξουαλική επαφή με των 4μηνών σύντροφό σας.
Η σεξουαλική επαφή, είναι κάτι που έρχεται φυσικά και αυθόρμητα, χωρίς απαραίτητα «πρέπει»ή/και άλλου είδους εξαναγκασμούς.
Η πρώτη φορά και πώς αυτή θα εξελιχθεί, έχει σημασία όχι μόνο για τη σημερινή σας σχέση αλλά και τη μετέπειτα σεξουαλική σας πορεία και συμπεριφορά αλλά και τις σχέσεις σας γενικότερα. Γι’αυτό και χρειάζεται να δοθεί η απαιτούμενη προσοχή ώστε τα πράγματα να εξελιχθούν ομαλά και με επιτυχία για εσάς.
Συνήθως οι ιστορίες των συνομιλήκων ή όσα διαβάζετε στο διαδίκτυο περί πρώτης φοράς φέρουν ένα ποσοστό αλήθειας, όμως εδώ μιλάμε για τη ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ.

Σημαντικότερο όλων είναι να απενοχοποιηθείτε αναφορικά με την ηλικία σας. Το σώμα σας στην όψιμη εφηβεία (17-19 έτη) είναι πολύ πιο ώριμα διαμορφωμένο ανατομικά ώστε να μπορεί να συνευρεθεί σεξουαλικά.
Επίσης, είστε πιο ώριμη στην κρίση σας και επιλεκτική αναφορικά με το άτομο στο οποίο θα επιτρέψετε να ολοκληρώσετε μαζί του. Καλό θα ήταν να ολοκληρώσετε με έναν άνθρωπο που αγαπάτε και εμπιστεύεστε. Ένα σύντροφο που ΔΕ σας πιέζει ή προσπαθεί να σας πείσει να ολοκληρώσετε μαζί του επειδή είστε 18 ετών ή είστε μαζί τους τέσσερις τελευταίους μήνες. Ίσως επαναλαμβάνομαι αλλά η πρώτη φορά είναι υψίστης σημασίας για τη μετέπειτα ψυχολογική και σωματική σας υγεία.

Εξίσου σημαντικό είναι να είστε πλήρως ενημερωμένη αναφορικά με τις μεθόδους αντισύλληψης ώστε να μην υπάρξει κάποια πιθανότητα ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Η χρήση προφυλακτικού είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ και ΑΝΑΓΚΑΙΑ, ανεξάρτητα από τις όποιες δηλώσεις του συντρόφου σας ή παραινέσεις του για το αντίθετο. Έτσι αποφεύγετε την πιθανότητα για κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα καθώς και την πιθανότητα ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, όπως αναφέρω παραπάνω. Επίσης η χρήση προφυλακτικού παρέχει την απαιτούμενη λίπανση που χρειάζεται ο κόλπος για την πρώτη φορά που ολοκληρώνει το άτομο. Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις μεθόδους αντισύλληψης θα μπορούσατε να απευθυνθείτε και σε κάποιον/α γυναικολόγο που θα χαρεί να σας ενημερώσει για οτιδήποτε άλλο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Σμαρούλα Κυριαζίδη

Τηλ. Επικοινωνίας: 210 7235590, 697 1506859

Email: [email protected]

 

Σχετικά άρθρα