Θέλω να αλλάξω για να αρέσω στους άλλους. Τι να κάνω;

Είμαι μια απλή έφηβη κοπέλα Λυκείου. Άτομα που δεν με γνωρίζουν καν με κρίνουν υποκειμενικά. Είμαι μια συνηθισμένη κανονική κοπέλα χωρίς κάτι περίεργο. Και αυτοί οι άνθρωποι με κρίνουν για ό,τι είμαι κυρίως εμφανισιακά χωρίς να με ξέρουν. Και προφανώς δεν τους αρέσω και πολύ!

Αλλά τη γνώμη τους την παίρνω πολύ σοβαρά και με παίρνει από κάτω. Και τότε είναι η στιγμή που αναρωτιέμαι τι φταίει και με κρίνουν έτσι. Φταίει που είμαι μια απλή κοπέλα που έχει κάνει μόνο τα βασικά και δεν είναι σαν άλλα κορίτσια τα οποία κάνουν σεξ από τα 14 τους;

Φταίει ότι παίρνω τις απόψεις τους πολύ σοβαρά; Δεν ξέρω. Προσπαθώ να βρω τρόπους να αλλάξω αλλά μετά σκέφτομαι γιατί να αλλάξω; Για να αρέσω σε 5-10 παιδιά που δεν μου καίγεται καρφάκι για αυτούς; Αλλά από την άλλη, σκέφτομαι πως όσο υποκειμενικά λένε τη γνώμη τους αυτοί για μένα, τόσο υποκειμενικά μπορεί να πει ένα αγόρι πχ που μου αρέσει τη γνώμη του για έμενα και εκεί είναι που θα γίνω κομμάτια. Γι αυτό θέλω να αλλάξω.

Στο ερώτημά σας απάντησε η Μίνα Κάνταρου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ψυχοθεραπεύτρια

Η γνώμη των άλλων συχνά μας επηρεάζει, είναι ανθρώπινη φύση. Θέλουμε να είμαστε αρεστοί. Σε κανέναν δεν αρέσει η απόρριψη. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους! Γι’ αυτό θα πρέπει να είσαι αυθεντική, να μην αλλάζεις για τους άλλους και να έχεις έναν κύκλο με ανθρώπους που σε αποδέχονται για αυτό που είσαι. Ακόμη κι αν είναι λίγα τα άτομα αυτά είναι προτιμότερο. Αλλιώς δεν είναι κατάλληλοι για σένα.
Το πότε θα ζήσεις την πρώτη σου σεξουαλική εμπειρία είναι καθαρά προσωπικό σου θέμα. Κάνοντας κάτι επειδή το κάνουν οι άλλοι θα σε πληγώσει αν δεν είσαι έτοιμη εσύ πρώτα. Δεν το κάνουμε για να μας αποδεχτούν. Όσο για το αν σε ενδιαφέρει κάποιο αγόρι, πάλι για να ταιριάξεις με κάποιον θα πρέπει να είσαι ο εαυτός σου για να δεις αν πραγματικά σε θέλει ή θέλει κάτι που δεν είσαι. Για να προχωρήσει μια σχέση πρέπει να είναι και οι δυο αληθινοί αλλιώς δεν προχωράει ευχάριστα η σχέση.

 

Σχετικά άρθρα