Όταν το πρωινό καταστρέφει τη δίαιτά σου

Η σχέση μεταξύ κατανάλωσης πρωινού και διατήρησης ενός υγιούς σωματικού βάρους και μιας ισορροπημένης διατροφής είναι πλέον χιλιοαποδεδειγμένη και χιλιοειπωμένη. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν τρόποι που το πρωινό μπορεί να γίνει τροχοπέδη ή να αποτελέσει παγίδα στη δίαιτα ή ακόμη και σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Γράφει η Ελπινίκη Καπίρη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Πώς «σαμποτάρετε» το πρωινό γεύμα…

Το πρωινό γεύμα, λοιπόν, αν και όπως είπαμε ολωσδιόλου απαραίτητο, είναι ένα γεύμα που το 30% των ατόμων το παραλείπει. Αυτό είναι και το πρώτο βασικό λάθος που μπορεί να κάνει κανείς στη διατροφή του με το «καλημέρα» σας. Εκτός του ότι δεν δίνει στον οργανισμό τα απαραίτητα καύσιμα που χρειάζεται για να ξεκινήσει να «λειτουργεί», μετά από την πολύωρη νηστεία του ύπνου, αυξάνει και την πείνα του αφού η αποφυγή του πρωινού είναι ένας από τους βασικούς απορρυθμιστές της όρεξης και της πείνας. Και πού οδηγεί αυτό; Στην κατανάλωση περισσότερης τροφής στα επόμενα γεύματα αλλά και στο δεύτερο βασικό λάθος…

«Κακή» επιλογή τροφίμων

Βιάζεστε, για παράδειγμα, και δεν προλαβαίνετε να φάτε κάτι στο σπίτι, οπότε σταματάτε στον πρώτο φούρνο που βρίσκετε και αγοράζετε μία τυρόπιτα, κασερόπιτα ή οτιδήποτε άλλο σε.. όπιτα.

Ή αποφασίζετε να φάτε ένα πλούσιο πρωινό, όπως λένε οι διαιτολόγοι, και φτιάχνετε μία πλούσια ομελέτα με αυγά, τυρί, λουκάνικο ή άλλο αλλαντικό και πίνετε και ένα ποτήρι γάλα.

Ή πέφτετε στην παγίδα του εις….. άκι. Λέτε, δηλαδή, δεν έφαγα πολύ απλά ένα κρουασανάκι, ένα λουκανοπιτάκι ή ένα μπουγατσάκι. Αυτό το εις… άκι κόστιζει!

Και θα σας το αποδείξει περίτρανα η ζυγαριά σας αν αυτό σας γίνει συνήθεια. Οι παραπάνω επιλογές είναι επιλογές που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε πρόσληψη 500 – 600 θερμίδων.

Αν μάλιστα, αποφασίσετε ότι θέλετε να δροσιστείτε με ένα σοκολατούχο γάλα το συνολικό θερμιδικό φορτίο μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 700 θερμίδες.

Αν αναλογιστείτε ότι ένας μέσος άνθρωπος για να διατηρήσει το βάρος του χρειάζεται γύρω στις 2000 θερμίδες, τότε μπορείτε να συνειδητοποιήσετε ότι καταναλώνοντας τα παραπάνω καλύπτετε ήδη ένα μεγάλο ποσοστό αυτών, από το πρωινό σας γεύμα, προσλαμβάνοντας παράλληλα μεγάλη ποσότητα λίπους και μάλιστα κορεσμένου ή trans.

Αντί αυτού… μπορείτε να επιλέξετε τρόφιμα εύκολα στη μεταφορά και μη χρονοβόρα για την προετοιμασία τους που όμως να έχουν ένα πιο ισορροπημένο και προσεγμένο διατροφικό προφίλ. ΄

Ετσι, επιλέγοντας για παράδειγμα 1 συσκευασμένο φυσικό χυμό με 1 σουσαμοκούλουρο ή 3 μπισκότα τεσσάρων δημητριακών και γάλα, 1 ποτήρι ημιαποβουτυρωμένο γάλα με 1 τοστ (τυρί – γαλοπούλα χαμηλών λιπαρών)ή με 1 μπάρα δημητριακών, 1 αραβική πίτα με λαχανικά και τυρί χαμηλών λιπαρών και 1 φρούτο, ή ημιαποβουτυρωμένο γιαούρτι με 2 τριμμένα μπισκότα τύπου πτι μπερ ολικής άλεσης και 1 κ.γλ μέλι, αν είστε του γλυκού, η θερμιδική σας πρόσληψη θα φτάσει το πολύ μέχρι τις 400 θερμίδες συνολικά. 300 θερμίδες είναι σημαντική διαφορά δεν νομίζετε;

Συν τοις άλλοις, με τις παραπάνω επιλογές εξασφαλίζετε ότι ήδη από το πρωινό σας γεύμα θα έχετε προσλάβει σημαντική ποσότητα φυτικών ινών, βιταμινών αλλά και καλής ποιότητας λιπαρών, αποκομίζοντας όλα τα ευεργετικά οφέλη του πρωινού για την υγεία σας. Άλλωστε, το θέμα δεν είναι μόνο η ποσότητα των θερμίδων αλλά και η ποιότητα!

Μην «σαμποτάρετε» μόνοι σας το πρωινό λοιπόν

Πείτε «ναι» στο πρωινό, επιλέγοντας προσεκτικά τι θα καταναλώσετε. Σκαρφιστείτε έξυπνα πρωινά τρόφιμα με ισορροπημένο διατροφικό προφίλ, φτιάξτε τη λίστα του σούπερ μαρκετ, προμηθευτείτε τα και κάντε τους σωστούς συνδυασμούς, με σκοπό να πετύχετε ισορροπία και μέτρο στην ποσότητα και ποιότητα του πρωινού σας.

Πηγή: www.nutrimed.gr

Σχετικά άρθρα