Εφηβεία και σχέσεις: Πώς να διαχειριστείς την πρώτη σου ερωτική απογοήτευση;

Το τέλος μιας σχέσης και η ερωτική απογοήτευση στην εφηβεία κυρίως είναι μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία μιας που ο έφηβος καλείται να αντιμετωπίσει συναισθήματα έντονης θλίψης και απόρριψης χωρίς να έχει την ανάλογη εμπειρία.

Η εφηβεία είναι μια περίοδος που οι νέοι ανακαλύπτουν διάφορα συναισθήματα για πρώτη φορά. Ένα από αυτά είναι η επιθυμία και η εμπειρία μιας ερωτικής σχέσης. Ενδίδουν στα τρυφερά συναισθήματα του έρωτα και αποκτούν μια πρώτη εικόνα για το πώς είναι όλα τα στάδια μιας ερωτικής σχέσης. Τον ενθουσιασμό και το «φτερούγισμα των πεταλούδων» όπου όλα ξαφνικά αποκτούν νόημα και χαρά στη ζωή μέχρι τα ανεπιθύμητα στενάχωρα συναισθήματα του τέλους μιας σχέσης. Το τέλος μιας σχέσης και η ερωτική απογοήτευση στην εφηβεία κυρίως είναι μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία μιας που ο έφηβος καλείται να αντιμετωπίσει συναισθήματα έντονης θλίψης και απόρριψης χωρίς να έχει την ανάλογη εμπειρία. Στην εφηβεία όλα βιώνονται σε υπερβολικό βαθμό, και οι καταστάσεις περιέχουν πρωτόγνωρα συναισθήματα. Το ίδιο συμβαίνει και όταν η σχέση δυο ανθρώπων δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, όταν δηλαδή ο ένας από τους δυο δεν νιώθει το ίδιο για τον άλλον, δεν τον/την επιθυμεί. Πάλι η θλίψη και η απόρριψη βιώνεται σε μεγάλο βαθμό.

Γράφει η Μίνα Κάνταρου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ψυχοθεραπεύτρια

Μπορεί να νιώσεις:

  • Έντονη θλίψη, θυμό, να χάνεται ο κόσμος γύρω σου, ότι δεν έχει τίποτα νόημα πια
  • Επίμονες σκέψεις για το άτομο που επιθυμείς. Δεν μπορείς να σταματήσεις να τον/την σκέπτεσαι.
  • Αρνητική αυτοκριτική, ότι φταις εσύ, κάτι συμβαίνει με σένα, άσχημη εικόνα εαυτού, χαμηλή αυτοπεποίθηση.
  • Μειωμένη συγκέντρωση, άρνηση ή αδιαφορία για το σχολείο, τα μάθημα ή/και της δραστηριότητες σου.
  • Ανηδονία, δεν νιώθεις την ίδια χαρά για πράγματα που σου άρεσαν να κάνεις
  • Τάση φυγής, από το σπίτι ή το σχολείο
  • Αρνητικές σκέψεις για τη ζωή, αυτοκαταστροφικές σκέψεις ή πράξεις (π.χ. τάσεις αυτοκτονίας, χρήση παράνομων ουσιών, παραβατική συμπεριφορά, εθισμός στο διαδίκτυο)
  • Μείωση ή αύξηση της όρεξης του φαγητού
  • Σωματικοί πόνοι όπως πονοκέφαλοι, πόνος στο στομάχι, κτλ.
  • Ψυχολογική και σωματική κόπωση

Τι πρέπει να κάνεις:

  • Αποδοχή. Ενώ η ελπίδα ζει μέσα μας,καμιά φορά πρέπει να αποδεχτούμε ότι έχει τελειώσει αλλιώς ταλαιπωρείσαι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα άδικα. Πρέπει να πας παρακάτω. Μην πιέζεις καταστάσεις όταν είναι ξεκάθαρη η στάση του άλλου ατόμου, βιώνοντας έτσι περισσότερη απόρριψη. Εάν είναι κάτι να ξαναγίνει θα έρθει φυσικά.
    • Δεν μπορούμε να ξέρουμε πάντα τους λόγους που τέλειωσε κάτι ή που δεν ξεκίνησε ποτέ. Μπορεί να μην σου δοθεί η εξήγηση. Το «γιατί;» δεν σε αφήνει να προχωρήσεις μπροστά, θα πρέπει να βρεις εσύ κάποιες εξηγήσεις μέσα σου. Π.χ. ήμασταν όντως ευτυχισμένοι, υπήρχε σεβασμός, κατανόηση, καλύπταμε τις ανάγκες μας;
  • Βαλε λίγο την λογική και τον ρεαλισμό. Τα συναισθήματα καμιά φορά δεν σου επιτρέπουν να δεις κάποια πράγματα πιο ρεαλιστικά. Χρειάζεται να βοηθήσεις τον εαυτό σου στο να εντάξεις την λογική και σοφή πλευρά των πραγμάτων. Ίσως ανακαλύψεις πράγματα που δεν έβλεπες πριν.
  • Εντόπισε τα συναισθήματα που νιώθεις και μίλησε για αυτά σε κοντινά σου άτομα. Μην κλείνεσαι στον εαυτό σου. Ειδικά κάποιος μεγαλύτερος που εμπιστεύεσαι (οικογένεια ή φίλος/φίλη) μπορεί να σε βοηθήσει. Το πιθανότερο είναι να έχει βιώσει κάτι ανάλογο πάνω από μια φορά.
  • Μάθε από την εμπειρία σου τι πρέπει να προσέχεις. Μήπως έγιναν πράγματα που καλό θα ήταν να αποφύγεις την επόμενη φορά ώστε να έχεις μια καλύτερη σχέση με το άλλο άτομο και τον εαυτό σου κυρίως; Π.χ. Χάθηκα από την παρέα μου, την οικογένεια μου και τις υποχρεώσεις μου ή δέχτηκα/έκανα πράγματα που δεν έπρεπε (είτε συμπεριφορές, είτε πράξεις), θέματα ζήλιας ή καταπίεσης.
  • Βρες πράγματα να γεμίσεις το χρόνο σου, συγκεντρώσου σε νέα πράγματα ή κάτι που είχε μείνει πίσω. Ένας χωρισμός ή μια ερωτική απογοήτευση μπορεί να δώσει χώρο σε κάτι που είναι καλό για την ζωή σου, την εξέλιξη σου. Πολλοί είναι αυτοί που έγιναν καλύτεροι μετά!
  • Μην αφήσεις τα αρνητικά συναισθήματα να επηρεάσουν την αυτοεκτίμηση σου. Εννοείτε πως μετράς και έχεις πολλά θετικά χαρακτηριστικά. Όσο και να σε ρίχνει όλο αυτό, μην ξεχάσεις την δυναμική σου για κανέναν και για καμιά απόρριψη.

Μια απογοήτευση ή αποτυχία δίνει την δυνατότητα να ωριμάσεις παραπάνω και να ανακαλύψεις καλύτερα τον εαυτό σου! Γίνεσαι πιο δυνατός/η μέσα από τις δυσκολίες.

Η εμπειρία αυτή μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστη και να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία και τη ζωή μας γενικότερα. Δεν είναι απαγορευτικό να το βιώσεις για λίγο διάστημα. Άλλωστε στη ζωή δεν βιώνουμε μόνο τα καλά. Υπάρχει και αυτή η πλευρά της ζωής! Φρόντιζε τον εαυτό σου όταν νιώθεις πληγωμένος/η. Η κακή διαχείριση δεν κάνει καλό. Τον εαυτό μας τον αγαπάμε πρώτα απ’ όλα εμείς οι ίδιοι! Εάν νιώσεις την ανάγκη για βοήθεια μην διστάσεις να την ζητήσεις ακόμη και από έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Ειδικά όταν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν και διαρκούν αρκετές εβδομάδες επηρεάζοντας αρνητικά την καθημερινότητα σου.
Μια απογοήτευση ή αποτυχία δίνει την δυνατότητα να ωριμάσεις παραπάνω και να ανακαλύψεις καλύτερα τον εαυτό σου! Γίνεσαι πιο δυνατός/η μέσα από τις δυσκολίες.

Όσο και να φαίνεται πως ήρθε το τέλος, ίσως και να είναι η αρχή μιας νέας συνέχειας γεμάτη καινούριες εμπειρίες που θα ταιριάζουν καλύτερα σε σένα!

Σχετικά άρθρα