Πώς θα βοηθήσεις τον εαυτό σου όταν συγγενής αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας;

Βρίσκομαι σε μια πολύ δύσκολη περίοδο της ζωής μου. Εδώ και έναν χρόνο, ο σύζυγος μου ταλαιπωρείται, μετά από 2,5 μήνες που χρειάστηκε να παραμείνει στην εντατική με λοίμωξη του αναπνευστικού. Κόντεψα να τον χάσω. Ευτυχώς σώθηκε, αλλά χρειάστηκε άλλους 2,5 μήνες αποκατάσταση και ακόμα ταλαιπωρούμαστε γιατί δεν μπορεί να περπατήσει καλά. Γιατρός δεν μπορεί να επέμβει γιατί υπάρχει φλεγμονή.

Το θέμα όμως είναι ότι και οι δύο έχουμε κουραστεί ψυχολογικά. Περισσότερο όμως εγώ γιατί έχω αναλάβει τη φροντίδα του. Νιώθω όμως ότι έχω χάσει τη δύναμη και την αισιοδοξία μου. Είναι μια κατάσταση που είναι αναστρέψιμη, αλλά θέλει υπομονή την οποία εγώ αρχίσει να χάνω. Θα ήθελα πολύ τη συμβουλή σας. Σας ευχαριστώ.

Στο ερώτημά σας απαντά ο Ιωάννης Νίκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Αρχικά οφείλω να ομολογήσω ότι είναι αξιοθαύμαστη η ψυχική δύναμη που έχετε επιδείξει εσύ και ο σύζυγός σου αντιμετωπίζοντας την κατάσταση της υγείας του και μάλιστα για ένα τόσο μεγάλο διάστημα. Όπως αντιλαμβάνομαι, το πολύ επικίνδυνο σημείο για την ζωή του έχει παρέλθει όμως τα αποτελέσματα που έχει αφήσει χρειάζονται περαιτέρω στήριξης.

Διαβάζοντας το ερώτημα-απορία σου, μου ήρθε αυτόματα στο μυαλό η θεωρία του Δευτερογενούς Τραυματικού Στρες. Το δευτερογενές τραυματικό στρες είναι μια κατάσταση έντασης, συνεχούς ανησυχίας και έντονης έγνοιας για ένα συγκεκριμένο γεγονός ή για ένα συσσωρευμένο τραύμα από τους ανθρώπους που φροντίζει κάποιος και μπορεί να εκδηλώνεται με έναν ή περισσότερους τρόπους, περιλαμβάνοντας αναβίωση του τραυματικού γεγονότος, επίμονη αποφυγή των ερεθισμάτων που συνδέονται με το ψυχικό τραύμα και μείωση της γενικής απαντητικότητας και επίμονα συμπτώματα αυξημένης διεγερσιμότητας. Σχετίζεται επίσης με αίσθημα σύγχυσης, ανημποριάς και με μια εντονότερη αίσθηση απομόνωσης.

Οι συνέπειες που απορρέουν από το δευτερογενές τραυματικό στρες οι οποίες εκτός από τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του ατόμου, περιλαμβάνουν και τη μείωση της παραγωγικότητας, την αύξηση των λαθών, την πτώση του ηθικού και τον αρνητικό επηρεασμό των προσωπικών σχέσεων του ατόμου στο σπίτι και στον χώρο της εργασίας, που τελικά μπορεί να οδηγήσουν σε συνολική επιδείνωση της γενικής κατάστασης υγείας του ατόμου (σωματικής και ψυχικής).

Με βάση λοιπόν τα ανωτέρω, η αντιμετώπιση-διαχείριση του Δευτερογενούς Τραυματικού Στρές είναι μια κατάσταση που χρειάζεται πρώτα από όλα την αποδοχή και έπειτα την έκφραση των δύσκολων και δυσάρεστων συναισθημάτων. Οι στρατηγικές αντιμετώπισης είναι πάρα πολλές και μπορείς να ενημερωθείς εδώ για παράδειγμα.

Η προσωπική μου γνώμη-συμβουλή είναι όσο κι αν ακούγεται δύσκολο ή ανέφικτο να αποδεχθείς ό,τι αισθάνεσαι και να αφήσεις το κάθε συναίσθημα να «υπάρξει» μέσα σου χωρίς κριτική δική σου ή του περιβάλλοντος. Στο σημείο αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει αρκετά, η επικοινωνία με άλλα άτομα που βιώνουν μια αντίστοιχη κατάσταση ή η ψυχοθεραπεία σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο έστω και για μικρό χρονικό διάστημα.

Εύχομαι ολόψυχα η κατάσταση υγείας του συζύγου σου να αποκατασταθεί πλήρως και τα βιώματα από το περασμένο διάστημα να αποτελέσουν εμπειρίες αναγνώρισης και ανάπτυξης της ψυχικής σου δύναμης.

Νίκου Ιωάννης
Ευρυδάμαντος 33, Νέος Κόσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 0456530

Σχετικά άρθρα