Η Σταυρούλα ρωτά

Η ασθένεια ενός συγγενή, μου έχει προκαλέσει φόβο για τον θάνατο. Τι να κάνω;

Έχουμε στην οικογένεια ένα άτομο με σοβαρή ασθένεια, κυστική ίνωση. Τον τελευταίο καιρό ακούω για άτομα που έφυγαν από τη ζωή από κάτι τέτοιο και με πιάνουν διαφορά: του τύπου κλάματα κάθε βράδυ, φόβο για τη ζωή, ερωτήματα όπως «αν συμβεί, τι θα κάνουμε;». Τι να κάνω; Νομίζω ότι κάνω και στους γύρω μου κακό.

Στο ερώτημά σας απαντά η Ντόρα Μίνου, Ψυχοθεραπεύτρια – Οικογενειακή Σύμβουλος:

Φίλη μου,

καταλαβαίνω ότι οι ασθένειες των δικών μας ανθρώπων μπορεί να μας επηρεάσουν ιδιαίτερα και να ανακινήσουν τα υπαρξιακά μας ζητήματα. Ωστόσο με την ασθένεια και το θάνατο ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι και αν αυτό μας καθηλώσει, θα χάσουμε ένα μεγάλο μέρος από το παρόν και τις απολαύσεις μας.

Μοιάζει να σε αγχώνει ιδιαίτερα αυτή η κατάσταση, δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια οδηγία για να σε κάνει να μην το σκέφτεσαι αυτό, σίγουρα όμως θα σε βοηθούσε η ψυχοθεραπεία ώστε να δεις κάποια δικά σου θέματα που προφανώς σου ανακινεί αυτή η κατάσταση και να μπορέσεις να τη διαχειριστείς.

Ντόρα Μίνου
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας
Ψυχοθεραπεύτρια – Οικογενειακή Σύμβουλος

 

Διαβάστε κι αυτό:

Πώς θα βοηθήσεις τον εαυτό σου όταν συγγενής αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας;

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X