Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα από άγχος και πώς τα αντιμετωπίζεις;

Έχω απίστευτο άγχος. Έχω κάνει εξετάσεις αίματος, καρδιογράφημα, υπέρηχο καρδιάς και όλα τα σχετικά είναι πολύ καλά όλα, αλλά έχω συνέχεια ένα άγχος και ακόμα και όταν χαλαρώνω, έχω ένα σφίξιμο στο στήθος και ένα φτερούγισμα σαν να έρχεται από το στομάχι μου.. Τι να κάνω παρακαλώ;

Στο ερώτημά σας απαντά η ψυχολόγος Μαρία Σκαρλάτου:

Από την περιγραφή σας φαίνεται ότι ο λόγος που αισθάνεστε, όπως αισθάνεστε δεν είναι κάποια οργανική αιτία. Από τη στιγμή που οι εξετάσεις που κάνατε δεν δικαιολογούν την ύπαρξη οργανικής αιτίας, οδηγούμαστε σε ψυχολογικά αίτια, τα οποία ευθύνονται για τα παραπάνω συμπτώματα.

Θα σας πρότεινα να απευθυνθείτε σε ψυχολόγο για να αντιμετωπίσετε το άγχος σας και να μάθετε τρόπους διαχείρισης της έντασης και των σωματικών συμπτωμάτων. Το άγχος επηρεάζει το σώμα, τη σκέψη, τη συμπεριφορά και το συναίσθημα. Κατά συνέπεια δεν αφήνει το άτομο να χαρεί, να ηρεμήσει, να χαλαρώσει γιατί εστιάζει στα συμπτώματα (σφίξιμο στο στήθος, φτερούγισμα στο στομάχι ).

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι οι σωματικές εκδηλώσεις του άγχους -που συνηθίζουμε να χαρακτηρίζουμε ψυχοσωματικά συμπτώματα- όσο έντονα, δυσάρεστα, επίπονα, ενοχλητικά κι αν τα βιώνουμε, μπορούν να αντιμετωπιστούν αν απευθυνθούμε σε ειδικό. Μπαίνοντας κανείς στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία μαθαίνει αποτελεσματικούς τρόπους χειρισμού του άγχους, οι οποίοι είναι χρήσιμοι όχι μόνο στο παρόν για τα συγκεκριμένα συμπτώματα, αλλά  σε ολόκληρη τη ζωή ενός ατόμου.

Ελπίζω να σας βοήθησα.

Μαρία Σκαρλάτου
Ψυχολόγος
6945916860
http://mariaskarlatou.blogspot.gr

 

Σχετικά άρθρα