Φοιτητική ζωή μακριά από το πατρικό: πώς να διαχειριστώ τα άγχη και τους φόβους μου;

Είμαι φοιτήτρια πρωτοετής σε μια άλλη πόλη από αυτή που έμενα! Περνάω υπέροχα εδώ. Έχω κάνει παρέες και σε φιλικό και σε συναισθηματικό επίπεδο αλλά ώρες ώρες νιώθω ότι τίποτα δεν έχει νόημα… Νιώθω ότι όλοι θέλουν το κακό μου ή ακόμα χειρότερα με μισούν ή οτιδήποτε! Eπίσης δεν νιώθω καθόλου καλή παρέα και ότι δεν μπορώ να διαχειριστώ καταστάσεις και απλά τις αφήνω να με κυριεύουν!

Νιώθω ότι αυτό το ψυχοπλάκωμα θα κρατήσει για πάντα και ειλικρινά έχω φτάσει σε ένα αδιέξοδο… Δεν μπορώ να περιγράψω με μεγάλη ακρίβεια τι είναι αυτό που νιώθω αλλά είναι κάτι πολύ άσχημο και απαισιόδοξο.

Στο ερώτημά σας απάντησε η Μαρία Κούκνη, ΜΑ Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

Η έναρξη της φοιτητικής ζωής συμπίπτει , για τους περισσότερους, με την έναρξη της ενήλικης ζωής , των υποχρεώσεων αυτής, των στρεσσογόνων καταστάσεων, της ανάληψης των ευθυνών του εαυτού μας. Ακόμα περισσότερη πίεση μπορεί να υπάρχει όταν υπάρχει μετακίνηση από τη γενέθλια πόλη και απομάκρυνση από το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον. Αυτός είναι ένας παράγοντας που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.
Γενικότερα στη ζωή μας όταν ιδέες, φοβίες, άγχη , αρχίζουν και παρεμποδίζουν την ομαλή και λειτουργική ροή της καθημερινότητάς μας (κοινωνικοποίηση, απόδοση στην εργασία μας, σχέσεις) για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, καλό θα είναι να ζητηθεί βοήθεια από ειδικό σύμβουλο ψυχικής υγείας- ψυχολόγο.

Μαρία Κούκνη
ΜA Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος
mariakoukni.gr

Σχετικά άρθρα