Οι σκέψεις που μπορούν να σε βοηθήσουν στην κρίση πανικού

Είμαι 35 χρονών και αντιμετωπίζω κρίσεις πανικού. Έχω λιποθυμήσει μια φορά (από τρόμο στη θέα της σύριγγας κατά τη διάρκεια εξέτασης του παιδιού μου), από τότε είναι που το παθαίνω αυτό. Συνεχώς νομίζω πως θα συμβεί ξανά το ίδιο. Τι μπορώ να κάνω;

Στο ερώτημα απαντά ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Σεφεριάδης:

Η φοβία που περιγράφετε εδώ και οι κρίσεις πανικού έχουν συσχετισθεί με μια καταθλιπτική θέση. Σε τέτοιες καταστάσεις επιτιθέμαστε στον εαυτό μας, του προσδίδουμε μόνο αρνητικά χαρακτηριστικά -όπως είναι η αίσθηση ανημποριάς – και εμμονικά συντηρούμε αυτόν τον αρνητισμό.

Έτσι, όσο περισσότερο φοβάστε και ανησυχείτε, τόσο περισσότερο ενισχύετε τις πιθανότητες να προκληθεί το σύμπτωμα.

Εκτός ψυχοθεραπείας, θα βοηθούσαν σκέψεις που εστιάζουν στην άλλη πλευρά της πραγματικότητας, τη θετική. Τέτοιες σκέψεις είναι:

  • «Οι άλλοι δεν είναι καλύτεροι από μένα».
  • «Έχω εμπειρία ζωής, δημιουργώ σχέσεις, έχω παιδί, κάνω σχέδια για το μέλλον».
  • «Κάνω λανθασμένες σκέψεις και ερμηνεύω ακίνδυνα συμπτώματα ως καταστροφικά».

Επίσης κεντρικό ρόλο και θεραπευτική στόχευση αποτελούν η έκφραση του θυμού με λόγια και η συνέπεια με την οποία χρειάζεται να απαντάτε σε κάθε αρνητική σκέψη.

Σε ό,τι αφορά τη θεραπεία, αυτή είναι κυρίως ψυχοθεραπευτική, με δύο άξονες: Ο πρώτος άξονας αφορά την υποστηρικτική ψυχοθεραπεία που ενισχύει την αισιοδοξία του ατόμου και την αυτοεκτίμηση και λειτουργεί ως συμπαραστάτης στις δυσκολίες. Ο δεύτερος άξονας αφορά την ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία και εδώ αναλύεται, επεξεργάζεται και επιλύεται το αίτιο του άγχους, η ποιότητα των ενδοψυχικών συγκρούσεων και ερευνώνται οι αντιδράσεις από το περιβάλλον και προς το περιβάλλον και ιδιαίτερα το άγχος αποχωρισμού και η μη έκφραση του θυμού.

Σε επίμονες προσβολές πανικού ή σε αυτές που παρεμποδίζουν τη λειτουργικότητα συνιστάται συνδυασμός φαρμακοθεραπείας και ψυχοθεραπείας.

Δημήτρης Σεφεριάδης
Ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής
Λ. Αλεξάνδρας 209, T.K. 11523 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 2106462030
κιν: 6973537970
email: [email protected]
www.dimseferiadis.com

Σχετικά άρθρα