Εμετοί λόγω άγχους και ψυχοσωματικά συμπτώματα: Πώς αντιμετωπίζονται;

Έχω πολύ σοβαρό θέμα με την αναγούλα μου: Κάθε φορά που θα αγχωθώ, θα κάνω εμετό! Το έχω περίπου ένα χρόνο και νιώθω ότι χειροτερεύει! Θέλω να βγω για καφέ -αυτό είναι το πιο απλό πράγμα που μπορώ να κάνω- και με πιάνει το άγχος και δεν μπορώ να πάω πουθενά! Τον τελευταίο καιρό με πιάνει και διάρροια μαζί. Έχω ένα κόμπο στο στομάχι με πνίγει. Δεν έχω κάποιο λόγο που τα έχω αποκτήσει αυτά τα συμπτώματα και τρελαίνομαι νιώθω ότι χάνω την ζωή χωρίς να κάνω τίποτα! Πώς μπορώ να κάνω να μου φύγουν οι αρνητικές σκέψεις και να μην κάνω εμετό που είναι το πιο σημαντικό για εμένα;

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Ειρήνη Χατζησωτηράκη:

Όπως αναφέρετε, όλα αυτά είναι συμπτώματα που εμφανίζονται όταν στρεσάρεστε ή όταν βρεθείτε σε μια αγχογόνο κατάσταση. Αν παρατηρήσουμε πότε γίνονται πιο έντονα τα σωματικά συμπτώματα που μας προκαλούν δυσφορία, θα δούμε ότι αυτό συνήθως συμβαίνει σε περιόδους έντονου άγχους. Το άγχος είναι η αντίδραση του οργανισμού μας σε μια επικείμενη δυσάρεστη κατάσταση, είτε αυτή είναι αληθινή, είτε είναι υποθετική. Επομένως, το άγχος καταπονεί το σώμα μας, στέλνοντας άσκοπα σήματα κινδύνου και απορρυθμίζοντας τις βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σωματικά συμπτώματα δυσλειτουργίας. Το ότι έχετε συνδέσει δηλαδή την έξοδο σας με την πρόκληση εμετού, σας έχει δημιουργήσει επιπλέον άγχος και φόβο για το τι μπορεί να γίνει αν βγείτε έξω, με αποτέλεσμα να αποφεύγετε τις εξόδους.

Όταν κάποιος δυσκολεύεται να εξωτερικεύσει τα δυσάρεστα συναισθήματα του, όπως το άγχος, το φόβο ή τη θλίψη του, το σώμα βρίσκει μια άλλη διέξοδο και τα συναισθήματα αυτά σωματοποιούνται. Με τον τρόπο αυτό, όσα νιώθουμε και δεν εκφράζονται, «ξεσπούν» στο σώμα μας.

Συνοψίζοντας λοιπόν, όταν βιώνουμε έντονα ψυχοσωματικά συμπτώματα οφείλουμε κατ’ αρχάς να επισκεφθούμε έναν γιατρό και να κάνουμε τις απαραίτητες εξετάσεις, για να μειώσουμε την πιθανότητα βιολογικής υπόστασης των συμπτωμάτων αυτών.

Αφού αποκλειστεί αυτή η εκδοχή, είναι σημαντικό να απευθυνθούμε σε κάποιον ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή, ώστε να εντοπιστεί η ρίζα των αρνητικών συναισθημάτων και να καταπολεμήσουμε με τη βοήθεια του ειδικού τα συμπτώματα αυτά που “βαραίνουν” τόσο την καθημερινότητά μας και δημιουργούν έκπτωση στη λειτουργικότητά μας.

Ειρήνη Χατζησωτηράκη
Ψυχολόγος – Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια
Θεραπεία ζεύγους – οικογένειας
τηλ. επικοινωνίας: 6973548377
Facebook: facebook.com/eirinixatzisotirakipsychotherapy

Σχετικά άρθρα