Με χώρισε λίγο πριν τις Πανελλήνιες. Πώς να το διαχειριστώ;

Είμαι σε φάση Πανελληνίων τώρα. Πριν από 10 μέρες με χώρισε ο πρώην μου μετά από σχέση 3 μηνών… Αν και λίγος ο χρόνος,  ήταν ο πρώτος μου έρωτας. Δέθηκα μαζί του. Ήταν αυτό που ήθελα. Έδινα αλλά έδινε κι εκείνος. Ήταν αυτό που ήθελα. Περάσαμε τέλεια μαζί. Με έκανε χαρούμενη, νοιαζόταν… Αλλά φαίνεται πως ήταν too good to be true. Κι ενώ μου είχε πει πολλά, τόσες υποσχέσεις, τόσες ερωτικές εξομολογήσεις, ξαφνικά με χώρισε από το τηλέφωνο ενώ είχε πάει στη Θεσ/νικη στον κολλητό του. Οι λόγοι; Άκυροι και ανεξήγητοι… Πράγματα που του άρεσαν τα αντέστρεψε…
Εγώ δεν μπορώ να σταματήσω να είμαι χάλια, τίποτα δε με κάνει να χαμογελάω, τον σκέφτομαι συνέχεια και δεν μπορώ να τον ξεπεράσω… Και σε λίγους μήνες δίνω Πανελλήνιες. Τι να κάνω; Με έχει επηρεάσει πολύ… Προσπάθησε να βγω έξω να διασκεδάσω, μίλησα με φίλους, άκουσα τραγούδια, είδα ταινίες… Τίποτα. Τι άλλο να κάνω;

Στο ερώτημά σας απάντησε η Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Άση Μπουμπαλίκη

Αγαπημένη μου Αναγνώστρια,

Αντιλαμβάνομαι πόσο μεγάλος είναι ο πόνος σου αυτή την περίοδο με τον χωρισμό σας. Και πόσο δύσκολο είναι για εσένα να το διαχειριστείς όλο αυτό σε μία τόσο κρίσιμη και απαιτητική στιγμή της ζωής σου με τις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Πολλά τα συναισθήματα τα οποία νιώθεις ταυτόχρονα. Όμως τα συναισθήματα σου χρειάζεται να τα αφήσεις να εκδηλωθούν. Δυστυχώς δεν μπορείς να “αφήσεις στην άκρη” αυτό που νιώθεις για τον χωρισμό σου και να επικεντρωθείς στο διάβασμα σου. Χρειάζεται να είσαι “εκεί” και με τα δύο. Όπου αυτό το εκεί, έχει να κάνει με όλη σου την καθημερινότητα. Με το διάβασμα σου, με την έξοδο σου για σινεμά, για καφέ, για διασκέδαση. Όπως είδες και εσύ, προσπάθησες να βγεις και να διασκεδάσεις. Όμως ήταν μαζί η θλίψη σου. Για λίγο χρονικό διάστημα χρειάζεται να είναι έτσι. Θα πρέπει να συνεχίσεις να κάνεις ότι κάνεις στην καθημερινότητα σου και να σου επιτρέψεις να νιώθεις, ότι νιώθεις. Θλίψη, θυμό, μελαγχολία. Είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθεις αυτά τα συναισθήματα για κάτι που τελείωσε. Υπάρχει πόνος και χρειάζεται να τον βιώσεις.

Έχεις πάρει κάποιες αποφάσεις στη ζωή σου και οι Πανελλήνιες εξετάσεις είναι η είσοδος για αυτές τις αποφάσεις σου. Μην το βάλεις κάτω. Συνέχισε το διάβασμα σου, μαζί με τη θλίψη σου και τον πόνο σου. Μπορείς. Και όταν νιώθεις ότι χρειάζεται να κάνεις ένα διάλειμμα για να κλάψεις, να μείνεις λίγο πιο πολύ με αυτό που νιώθεις, να το κάνεις. Και μετά να συνεχίζεις πάλι. Έτσι είναι η ζωή. Τα έχει όλα, και ευχάριστα και δυσάρεστα και πολύ συχνά τα ευχάριστα και τα δυσάρεστα έρχονται ταυτόχρονα!

Καλή σου επιτυχία!

Άση Μπουμπαλίκη

Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

[email protected]

698 662 66 16

Σχετικά άρθρα