Πώς αντιμετωπίζεται το άγχος και ο φόβος στην οδήγηση;

Έχω ξεκινήσει για δίπλωμα οδήγησης. Σήμερα έκανα το όγδοο μου μάθημα! Αγχώνομαι πάρα πολύ, ειδικά όταν οδηγώ στο κέντρο της πόλης που μένω. Πώς μπορώ να αποβάλλω αυτό το άγχος; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Ειρήνη Χατζησωτηράκη:

Ο φόβος (το άγχος όπως το αναφέρετε, εμπεριέχει φόβο και ουσιαστικά αυτό είναι το συναίσθημα που μας κατευθύνει) πριν ή κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης ή ενός μαθήματος είναι φυσιολογικός και μπορεί μέσα σε κάποια όρια να ενισχύσει την επίδοση.

Ο φόβος γίνεται πρόβλημα όταν βλάπτει ουσιαστικά την ικανότητα για επίδοση και προκαλεί στο άτομο πίεση και άγχος που το κάνουν να υποφέρει. Το άγχος τις περισσότερες φορές έχει να κάνει με την έλλειψη εμπειρίας και τριβής με κάτι καινούργιο οπότε είναι λογικό να υπάρχει ένα είδος αμφισβήτησης για το «αν μπορώ να τα καταφέρω τελικά».

Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να μάθει κανείς να αντιμετωπίζει  το φόβο του αφού δεν πρόκειται ουσιαστικά για φόβο για το μάθημα, αλλά για φόβο μιας πιθανής αποτυχίας. Εάν αλλάξετε τις αρνητικές αυτοαναφορές με μια πιο θετική στάση για την προσπάθεια που κάνετε θα δημιουργήσετε ένα πιο θετικό κλίμα παρότρυνσης για τον εαυτό σας και με την πάροδο του χρόνου, την εξάσκηση και με το να εμπιστευτείτε τον εαυτό σας περισσότερο (και να τον επιβραβεύετε γι’ αυτό), θεωρώ ότι θα αισθανθείτε πιο άνετα στη θέση του οδηγού και θα νιώσετε σιγουριά και ασφάλεια.

Ειρήνη Χατζησωτηράκη
Ψυχολόγος-Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια
Θεραπεία ζεύγους-οικογένειας
Τηλ. επικοινωνίας: 6973548377
https://www.facebook.com/eirinixatzisotirakipsychotherapy/

Σχετικά άρθρα