Άγχος με την καριέρα και την αναγνώριση: Πώς θα το διαχειριστείς

Είμαι 28 ετών, απόφοιτη των σχολών ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής και εργάζομαι ως αναπληρώτρια και βοηθός φυσικοθεραπευτή. Συνεχίζω παράλληλα τις σπουδές μου στο ΕΑΠ, στο προπτυχιακό της Ιστορίας. Μου αρέσει πολύ να εξελίσσομαι εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Θα πίστευε κανείς πως είμαι σε μια πολύ καλή κατάσταση. Εγώ όμως δεν νιώθω το ίδιο. Ναι, έχω τη δουλεία μου, τη σχέση μου, την υγεία μου και τα εκτιμώ όλα αυτά. Απλά νιώθω πως κάτι δεν γίνεται σωστά.

Προσπαθώ όλο αυτό τον καιρό να καταλάβω αν πραγματικά είμαι ευτυχισμένη με όσα έχω. Αν η δουλεία μου με γεμίζει, αν η σχέση μου με ικανοποιεί και τι ακριβώς είναι αυτό που στην ουσία δεν με ικανοποιεί. Πολλές φόρες σκέφτομαι πως ίσως φταίει η αυτοπεποίθησή μου. Η αυτοεκτίμησή μου. Ή η τελειομανία μου. Σκέφτομαι αν πραγματικά με γεμίζει αυτό που κάνω. Η τωρινή μου εργασία ποτέ δεν ήταν στις βλέψεις μου. Μετά από πολλές δύσκολες μέρες μέχρι να προσαρμοστώ, κατάλαβα πως ίσως τελικά είμαι γεννημένη για την Ειδική Αγωγή. Πέρυσι αφού δούλεψα πρώτη φορά σε ειδικό σχολειό, ανακάλυψα τις αντοχές μου. Έτσι αποφάσισα πως θέλω να εξελιχθώ πάνω σε αυτό τον τομέα και να σπουδάσω κάτι αντίστοιχο.

Επειδή η σχολή που διάλεξα, δεν ήταν και τόσο στα μετρά μου, δεν την παρακολουθούσα και την άφησα στην άκρη, χάνοντας 2 εξάμηνα περίπου, και τώρα άρχισα από την αρχή και τα πάω περίφημα. Όμως δεν ήταν αυτός ο αρχικός μου στόχος. Σίγουρα μέσα από αυτό θα βγω πιο μορφωμένη και στο μέλλον θα με βοηθήσει να αναβαθμιστώ, αλλά από την άλλη… Εδώ είναι και το πρόβλημά μου. Είμαι ανάμεσα σε κάποια θετικά, αλλά και αρνητικά συνάμα για μένα. Ναι μεν θα αναβαθμιστώ ως ειδικότητα και ως προσωπικότητα, αλλά δεν είναι ακριβώς αυτό που ήθελα.

Γιατί τόσο επιμονή στο να αναβαθμιστώ; Αυτό που τέλειωσα στο ΙΕΚ είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που κάνει ένας δάσκαλος μέσα στην τάξη. Εγώ αυτή την στιγμή είμαι σύνοδος παιδιών με σωματικές αναπηρίες και είμαι υπεύθυνη σε ό,τι αφόρα την αυτοεξυπηρέτηση και την υγιεινή του παιδιού. Και εδώ είναι που έχω έρθει αντιμέτωπη όπως κι άλλοι συνάδελφοι μου με πολλά προβλήματα. Τα κτίρια συνήθως δεν είναι κατάλληλα με αποτέλεσμα να υπάρχουν χιλιάδες προβλήματα για μένα, αλλά και για τον μαθητή που συνοδεύω κάθε χρόνο. Επίσης δεν έχω την αντίστοιχη βοήθεια από τους συναδέλφους. Αυτό δυσκολεύει το έργο μας. Πολλοί εκμεταλλεύονται εμάς τους ίδιους στους χώρους εργασίας θεωρώντας μας χαμηλού επίπεδου και υποβαθμίζοντας τον επαγγελματισμό και την προσωπικότητά μας.

Από την άλλη μεριά, όταν είσαι δάσκαλος ή καθηγητής, σε βλέπουν με άλλο μάτι. Σίγουρα το έργο δεν είναι εύκολο, ούτε και γι’ αυτούς, αλλά είναι πιο πρακτικό και πιο ουσιώδες. Εκεί έχεις να κανείς με το παιδί και την εξέλιξη του πνευματικά και όχι αποκλειστικά με την αυτοεξυπηρέτησή του. Και αυτό είναι που με γεμίζει και θεωρώ πως μπορώ να το κάνω.

Τέλος, είμαι ένα ανήσυχο άτομο που γενικά θέλει να κάνει πολλά στη ζωή του. Το θέμα μου μάλλον είναι πως δεν είμαι ευχαριστημένη αυτή τη χρονική στιγμή με το πώς έχω εξελιχθεί επαγγελματικά και θέλω κάτι παραπάνω, αλλά αυτό το παραπάνω δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, δυστυχώς. Χρειάζεται υπομονή και αυτό είναι κάτι που με αγχώνει και δεν νιώθω σταθερότητα γιατί νιώθω πως δεν με γεμίζει αυτό που κάνω τώρα, δηλαδή το προπτυχιακό μου.

Θέλω να βάλω τις σκέψεις μου σε μια σειρά και να είμαι ευχαριστημένη με όσα έχω να μην απογοητεύομαι αφού έχω όσα θα ήθελε κάθε άνθρωπος.

Στο ερώτημα απαντά η Κοινωνική Λειτουργός – Ψυχοθεραπεύτρια Ανδριανάκη Γωγώ:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Φαίνεστε αρκετά προβληματισμένη με τα σχέδια του μέλλοντος και την καριέρα που θέλετε να κάνετε. Φαίνεστε, επίσης, αρκετά αγχωμένη ως προς τις επιλογές σας και κατά πόσο σας γεμίζουν.

Περιγράφετε αναλυτικά την επαγγελματική σας πορεία, τις προσπάθειες που έχετε καταβάλει για να φτάσετε ως εκεί. Το επάγγελμά που έχετε επιλέξει σίγουρα είναι πολύ δύσκολο και ταυτόχρονα έχει πολλές απαιτήσεις και υποχρεώσεις. Χρειάζεται συνεχώς να είστε σε εγρήγορση και επιφυλακή, να βρίσκετε άμεσα λύσεις και διεξόδους σε δύσκολές καθημερινές συνθήκες, κάτι που διαβάζοντάς όλα όσα γράψατε, φαίνεται να το καταφέρνετε, αλλά με προβληματίζει ιδιαίτερα πως κάτι ανάλογο ίσως να γίνεται και στη ζωή σας. Αναρωτιέμαι αν έχετε σκεφτεί τον λόγο που έχετε επιλέξει αυτό το επάγγελμα, πέραν της τύχης όπως αναφέρατε, και εάν και στην προσωπική σας ζωή θέλετε να βρίσκετε τις λύσεις εσείς; Να βοηθάτε τους γύρω σας; Να είστε αρκετά δοτική;

Θα ήταν καλό να πάρετε μια ανάσα, να σκεφτείτε αν όντως θέλετε τη βοήθεια ενός ειδικού. Δηλαδή, εδώ από την μια πλευρά, φαίνεται να ζητάτε μια κατεύθυνση από εμάς, μια βοήθεια για το τι σας συμβαίνει, για το αν είστε ευτυχισμένη ή αν σας γεμίζει αυτό που έχετε επιλέξει, αλλά από την άλλη δεν φαίνεται να χρειάζεστε τη βοήθεια. Πιο συγκεκριμένα θέλω να πω ότι εφόσον σε όλα τα ερωτήματα σας έχετε τις απαντήσεις, έχετε σκεφτεί κάθε πιθανή λύση, έχετε εναλλακτικές για το επόμενο βήμα σας, φαίνεται να μην έχετε συνηθίσει στη βοήθεια του άλλου.

Με αφορμή αυτό θα σας παροτρύνω να σκεφτείτε παραπάνω, αν μπορείτε να δεχτείτε την συμβουλή κάποιου ή τη βοήθεια ή αν έχετε συνηθίσει στη ζωή σας να τα κάνετε όλα μόνη σας και μόνο εσείς να βοηθάτε τους άλλους. Ο ρόλος που έχουμε στη ζωή μάς καθορίζει και ίσως αυτό χρειάζεται να σκεφτείτε.

Αυτό ίσως είναι ένα μοτίβο συμπεριφοράς αρκετά αγχωτικό και αρκετά βαρύ. Θέλει μεγάλο ψυχικό απόθεμα να είσαι διαθέσιμος πάντα για τους άλλους, να είσαι πάντα εκεί για τους άλλους, να βοηθάς χωρίς ανταπόκριση και αναγνώριση. Εδώ πάντως, αυτό κάνατε: από τη μία ζητάτε βοήθεια και από την άλλη, δεν θέλετε τελικά να μας κουράσετε με τα προβλήματά σας και βρίσκετε μόνοι σας τη λύση ή τις πιθανές απαντήσεις.

Πολύ δύσκολο και μπράβο σας που το αντέχετε, αλλά ίσως έχει έρθει η στιγμή που χρειάζεστε κάποιον να μοιραστείτε το άγχος σας, τις σκέψεις σας, τα συναισθήματα σας. Φαίνεται να τα διαχειρίζεστε όλα μόνη σας και αυτό από μόνο του είναι αρκετά μοναχικό και επιβαρυντικό. Το μοίρασμα είναι σημαντικό και απαραίτητο.

Ανδριανάκη Γωγώ
Κοινωνική λειτουργός – ψυχοθεραπεύτρια της Σχεσιακής & Ομαδικής Ψυχοθεραπείας ΙΣΟΨ
MSc clinical & community psychology: University of East London
Τηλ: 6943072669
Mail: [email protected]

Σχετικά άρθρα