Του αρέσω ή με βλέπει μόνο φιλικά; Πώς θα το καταλάβω;

Είμαι στην Γ’ λυκείου και μου αρέσει κάποιος από το γυμνάσιο. Είμαστε στην ίδια τάξη από την Α’ Γυμνασίου αλλά δεν του έδινα σημασία. Στη δευτέρα γυμνασίου αρχίσαμε να κάνουμε παρέα και στην τρίτη γίναμε φίλοι. Στην πρώτη λυκείου κατάλαβα ότι μου αρέσει αλλά δυστυχώς είχε σχέση με κάποια άλλη αλλά κανείς δεν το ήξερε. Εγώ το έμαθα τυχαία στη Δευτέρα Λυκείου όταν είδα μια φωτογραφία της στο κινητό του και τότε ήταν που μου ανοίχτηκε και ήρθαμε πιο κοντά. Το θέμα είναι ότι από τη μια όταν βγαίνουμε ή όταν μιλάμε είμαστε σαν ζευγάρι και μας το λένε και όλοι οι φίλοι μας και από την άλλη είναι απόμακρος κάποιες φορές και δεν μου δίνει σημασία. Ούτε καν με κοιτάει. Επίσης είναι φορές που μιλάει για άλλα κορίτσια ενώ είμαστε μαζί… Και εγώ προσπαθώ να φέρομαι φυσιολογικά αλλά είναι αρκετά δύσκολο μερικές φορές.

Τέλος πάντων, εγώ αναρωτιέμαι αν του αρέσω έστω και λίγο ή αν με βλέπει μόνο φιλικά…

Η απάντηση του ειδικού στο ερώτημά σας

Από αυτά που μας περιγράφεις, φαίνεται πως η σχέση σας δεν είναι ξεκάθαρη και αυτό σου προκαλεί αναστάτωση.

Ας θυμόμαστε ότι οι σχέσεις μας στηρίζονται και ανθίζουν με την καλή επικοινωνία

Επιπλέον αναφέρεις ότι μια είστε σαν ζευγάρι και μια απομακρύνεται, έχοντας μόνο ο ίδιος τη δυνατότητα να αποφασίζει πότε θα έρθει κοντά και πότε θα απομακρυνθεί από τη σχέση. Αναρωτιέμαι όλη αυτή η κατάσταση πώς σε κάνει να αισθάνεσαι; Πού είναι και ποια είναι τα δικά σου θέλω και πόσο και με ποιο τρόπο τα εκφράζεις; Σε κάθε σχέση οι άνθρωποι έρχονται με τα θέλω τους που προσδοκούν να ικανοποιηθούν! Ο άλλος που είναι στη σχέση δεν μπορεί να γνωρίζει τι χρειάζεσαι αν δεν του το επικοινωνήσεις.

Επομένως το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσεις τις ανάγκες σου, τι πραγματικά χρειάζεσαι για να είσαι καλά και το δεύτερο είναι να το επικοινωνήσεις στον απέναντι. Έτσι του/της δίνεις μια ευκαιρία να σε γνωρίσει και να έρθετε πιο κοντά. Η επικοινωνία είναι μια ευκαιρία για συνάντηση. Αν είσαι κλειστός/ή και περιμένεις ο άλλος να μαντέψει τι χρειάζεσαι, μπορεί να το κάνει μπορεί και όχι.

Ας θυμόμαστε ότι οι σχέσεις μας στηρίζονται και ανθίζουν με την καλή επικοινωνία. Καλή επικοινωνία σημαίνει ξέρω τι θέλω και το εκφράζω χωρίς να κατηγορώ, να απορρίπτω, να μέμφομαι.

Για παράδειγμα αν μια γυναίκα επιθυμεί ο σύντροφός της να είναι περισσότερο υποστηρικτικός θα μπορούσε να το εκφράσει ως εξής: αισθάνομαι περισσότερο ασφάλεια όταν είσαι υποστηρικτικός στα θέματα που αντιμετωπίζω και θέλω να βιώνω αυτό το συναίσθημα της υποστήριξής σου πιο συχνά.

Θα σου πρότεινα λοιπόν να ξεκαθαρίσεις πρώτα μέσα σου εσύ η ίδια τι θέλεις από αυτό το αγόρι. Θέλεις να είστε ζευγάρι; Και αν ναι τι είδους σχέση θέλεις να έχετε; Πόσες φορές την εβδομάδα να βρίσκεστε? Πώς θες να περνάτε τον χρόνο σας? Μη διστάσεις να ακούσεις κάθε κομμάτι σου και την ανάγκη του! Είναι δικό σου, τίμησέ το! Δεν είναι ντροπή να θέλουμε πράγματα!

Σε δεύτερο στάδιο θα σου πρότεινα να κάνεις μια συζήτηση με το αγόρι που σε ενδιαφέρει στην οποία θα ξεκαθαρίσετε τι θέλει ο καθένας από τον άλλον.

Με ανοιχτά χαρτιά θα μπορέσετε πλέον και οι δύο από κοινού να επιλέξετε τι θα κάνετε με τις ζωές σας.

Καλη επιτυχία!

Κατερίνα Τσεκλίδου

Εκπ/νη ψυχοθεραπεύτρια – Σύμβουλος ψυχικής υγείας

[email protected]

Σχετικά άρθρα