Πώς αντιμετωπίζεται η διαταραχή γενικευμένου άγχους;

Είμαι 32 ετών, μητέρα διδύμων κοριτσιών δύο ετών. Γενικώς έχω πολύ άγχος και διάφορες φοβίες. Πριν 4 χρόνια διαγνωστικά με διαταραχή γενικευμένου άγχους. Κατά διάστημα όταν νιώθω άσχημα, παίρνω ζάναξ.

Το καλοκαίρι πονούσε το κεφάλι μου καθημερινά. Τώρα πάλι έχω αρκετό διάστημα που με πιάνει πάλι πονοκέφαλος. Πιάνω τον εαυτό μου να σφίγγει τους μύες το προσώπου, τα δόντια… Φοβάμαι τόσο που με πιάνουν πονοκέφαλοι. Βασικά κι όταν δεν έχω, φοβάμαι και αγχώνομαι για να μην με ξαναπιάσει…

Σκέφτηκα να κάνω αξονική, αλλά φοβάμαι. Διαβάζω στο ιντερνέτ ότι αν έχεις πονοκεφάλους μπορεί να έχεις κάτι σοβαρό. Εσείς τις προτείνετε να κάνω;

Η απάντηση του ειδικού στο ερώτημά σας:

Όπως λέτε, είναι πολύ πιθανό πράγματι να πάσχετε από αγχώδη διαταραχή. Δεν υπάρχει λόγος επομένως να κάνετε καμιά εξέταση, πριν σας εξετάσει κάποιος ψυχίατρος. Αυτός είναι πολύ πιθανό να σας δώσει κάποια ολοκληρωμένη θεραπεία και να απαλλαγείτε από τα συμπτώματά σας. Σημειωτέον ότι το Xanax, όπως το παίρνετε, δεν αποτελεί θεραπεία, αλλά μόνο προσωρινή, συμπτωματική, ανακούφιση.

Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι σαν και εσάς, προσπαθούν μόνοι τους να το ξεπεράσουν. Είναι κρίμα γιατί απλά υποφέρουν, ενώ ουσιαστικά κάνουν το πρόβλημα μεγαλύτερο, καθυστερώντας την θεραπεία.

Επίσης λάθος είναι και η καταφυγή σε εξετάσεις, οι οποίες εκτός από άχρηστες, συχνά προκαλούν αύξηση του άγχους, τόσο κατά την προσμονή των αποτελεσμάτων όσο και κατά τη «θολή» ερμηνεία τους. Το τελευταίο μάλιστα οδηγεί κάποιους σε ένα γαϊτανάκι όλο και πιο λεπτομερών εξετάσεων.

Παύλος Σακκάς
Καθηγητής Ψυχιατρικής

Σχετικά άρθρα