Μετά από υστερεκτομή πήρα πολλά κιλά. Πώς θα μπορέσω να τα χάσω;

Είμαι 53 ετών. Έκανα υστερεκτομή στα 45 και ενώ είχα καταφέρει να έχω ικανοποιητικό βάρος για το ύψος μου 1.76 δυστυχώς τα τελευταία 3 χρόνια έχω ανεβεί 24 κιλά. Κλεισμένη στο σπίτι και με αδυναμία στα γλυκά, δεν μπορώ να απαλλαγώ από το περιττό βάρος, αλλά και η ψυχολογία μου δεν με βοηθά. Βοηθήστε με, παρακαλώ…

Στο ερώτημά σας απαντά η Ιωάννα Κοντελέ, διαιτολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Η αύξηση βάρους μετά την εμμηνόπαυση είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που οφείλεται κυρίως στην μεταβολή του ορμονικού προφίλ των γυναικών.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η αύξηση βάρους συμβαίνει χωρίς η γυναίκα να αυξάνει την θερμιδική της πρόσληψη. Ο συνδυασμός λοιπόν των ορμονικών αλλαγών μαζί με την αυξημένη πρόσληψη θερμίδων σας οδήγησε τελικά σε αυτό το αποτέλεσμα.

Σε πρώτο στάδιο θα πρέπει να οργανώσετε τη διατροφή σας με τέτοιο τρόπο ώστε να σταματήσετε την περαιτέρω αύξηση του βάρους. Αυτό απαιτεί συχνά γεύματα κάθε 3 ώρες καθώς και μεγάλη ποικιλία τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά που θα σας χορταίνουν ώστε να αποφεύγετε τα επιπλέον τσιμπολογήματα ενδιάμεσα των γευμάτων.

Όταν πλέον θα έχετε ελέγξει τη διατροφή σας θα μπορείτε να προχωρήσετε και σε απώλεια του πλεονάζοντος βάρους με μικρές αλλαγές στις ποσότητες που καταναλώνετε. Για να το πετύχετε αυτό απαιτείται επιπλέον να έχετε εντάξει στο καθημερινό σας πρόγραμμα την άσκηση, κάτι που θα βελτιώσει τόσο το μεταβολισμό σας όσο και την ψυχολογία σας.

Η συμμετοχή σε ένα από τα εκατοντάδες προγράμματα γυμναστικής των δήμων προσφέρει τόσο τη δυνατότητα ευχάριστης και οικονομικής εκγύμνασης όσο και την ευκαιρία να βρίσκεστε με περισσότερο κόσμο στην καθημερινότητα σας.

Ένας διαιτολόγος θα σας βοηθήσει στην καλύτερη οργάνωση της διατροφής σας χωρίς να αποτελεί αυτοσκοπό το αδυνάτισμα, ενώ ένας ψυχολόγος με γνώση επί της σχέσης ψυχολογίας και διατροφής θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε και τις ψυχολογικές δυσκολίες που προσπαθείτε ίσως να λύσετε μέσω του φαγητού.

Σας εύχομαι να βρείτε τους κατάλληλους για να βοηθηθείτε στο μέγιστο.

Σχετικά άρθρα