Έρευνα: Πώς το Facebook συνδέεται με το άγχος;

Τα social media, με αιχμή του δόρατος το Facebook (πάνω από 2 δισεκατομμύρια ενεργοί χρήστες μηνιαίως), έχουν επηρεάσει για τα καλά τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Οι επιστήμονες, ωστόσο, ακόμη προσπαθούν να ανακαλύψουν πώς ακριβώς τα κοινωνικά δίκτυα επιδρούν στην ψυχολογία μας, και μια πρόσφατη μελέτη έρχεται να αποκαλύψει τη σύνδεση του Facebook με το άγχος!

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κουινσλάντ και του Καθολικού Πανεπιστήμιου της Αυστραλίας επιχείρησαν να αναλύσουν τις ψυχολογικές παρενέργειες που επιφέρει η απενεργοποίηση του Facebook. Τα αποτελέσματα προκαλούν αίσθηση…

Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Social Psychology και έφερε τον τίτλο «Το Φορτίο των Online Φίλων» (The Burden of Online Friends).

Οι ερευνητές ανέλυσαν 138 ενεργούς χρήστες του Facebook, αφού πρώτα τους χώρισαν σε δύο ομάδες. Στη μία δόθηκε η εντολή να σταματήσουν τη χρήση του Facebook για μια εβδομάδα, ενώ στην άλλη ομάδα, να συνεχίσουν κανονικά να το χρησιμοποιούν.

Μια βδομάδα αργότερα, οι επιστήμονες μέτρησαν τη συγκέντρωση της κορτιζόλης, η οποία συνδέεται με το στρες και την ευεξία. Ζήτησαν επίσης από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων σχετικές με τη διάθεση, το αίσθημα μοναξιάς και την ικανοποίηση από τη ζωή τους.

Όπως διαπίστωσαν, τα άτομα που έκλεισαν για μια εβδομάδα το Facebook, παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης που σχετίζεται με το στρες και μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή τους.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο τυπικός χρήστης του Facebook μπορεί περιστασιακά να βρίσκει κουραστική τη μεγάλη ποσότητα πληροφορίας απ’ τα social media και ότι οι «διακοπές» απ’ το Facebook θα μπορούσαν να βελτιώσουν αυτό το άγχος, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Ωστόσο, μετά το διάλειμμα των 5 ημερών, πολλοί απ’ τους συμμετέχοντες ήταν χαρούμενοι που επέστρεφαν στο Facebook , παρόλο που η χρήση τους προκαλούσε άγχος. Με άλλα λόγια, ορισμένα άτομα ένιωθαν ότι κάτι τους έλλειπε.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Eric Vanman: «Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσος καιρός χρειάζεται γι’ αυτή τη μείωση κορτιζόλης ή πότε αρχίζει πάλι να αυξάνεται προτού κάποιος αποφασίσει να επιστρέψει στο Facebook. Για παράδειγμα θα μπορούσε η αποχή από το Facebook για τις πρώτες μέρες να μειώνει το στρες, όμως, όσο περισσότερο νιώθει κάποιος ότι του λείπει, η κορτιζόλη (θα μπορούσε) να αυξάνεται ξανά».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι επιπτώσεις του Facebook στα επίπεδα της κορτιζόλης και στη γενικότερη ψυχολογική υγεία χρειάζεται να διερευνηθούν περισσότερο.

Σχετικά άρθρα