Επιλόχεια κατάθλιψη: Μπορεί να ξανασυμβεί σε επόμενη εγκυμοσύνη;

Έχω περάσει πριν 11 χρόνια επιλόχεια ψύχωση. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει κίνδυνος να ξαναπεράσω σε μια επόμενη εγκυμοσύνη.

Στο ερώτημα απαντά ο Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής Ιωάννης Αυγουστάτος:

Συνολικά, το 10% όλων των γυναικών εκδηλώνουν επιλόχειο κατάθλιψη, γεγονός που την καθιστά μία από τις συνηθέστερες επιπλοκές της κυήσεως.

Οι γυναίκες που έχουν αντιμετωπίσει επιλόχεια κατάθλιψη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να την εμφανίσουν και σε μια μεταγενέστερη εγκυμοσύνη. Ο κίνδυνος εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του πρώτου επεισοδίου.

Έτσι το ποσοστό κινδύνου είναι γύρω στο 30% για όσες πέρασαν μονοπολική κατάθλιψη, ανεβαίνει στο 50% για όσες είχαν διπολική επιλόχεια κατάθλιψη και αγγίζει το 70% στις περιπτώσεις που είχαν επιλόχεια ψύχωση. Για ένα μικρό ποσοστό των γυναικών η βαρύτητα των συμπτωμάτων ήταν τέτοια που είναι φυσικό να φοβούνται να το ξαναπεράσουν.

Τα μέτρα προφύλαξης

Η απόφαση είναι πάντα ατομική υπόθεση, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλά μέτρα προφύλαξης τα οποία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης της κατάθλιψης, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την εγκυμοσύνη σας:

  1. Εάν είστε ήδη σε θεραπεία: Η συνέχιση ή διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και γίνεται σε συνεργασία με τον θεράποντα ψυχίατρο. Υπάρχουν αντικαταθλιπτικά, όπως η φλουοξετίνη, που όπως έχουν αποδείξει μακροχρόνιες μελέτες, είναι αρκετά ασφαλή για το έμβρυο, μετά το πρώτο τρίμηνο της κύησης.
  2. Μέτρια και κατάλληλη άσκηση: 30 έως 40 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα.
  3. Μείωση του στρες: Στο βαθμό που μπορείτε, ελαχιστοποιήστε τους παράγοντες πίεσης.
  4. Επαρκής ύπνος μετά τη γέννα: Είναι σημαντική η νυχτερινή βοήθεια στη φροντίδα του νεογέννητου εκ μέρους του συντρόφου ή άλλου προσώπου. Οι γυναίκες που θέλουν να θηλάσουν, αλλά χρειάζονται τον ύπνο τους μπορούν να αντλήσουν το γάλα κατά τη διάρκεια της ημέρας, έτσι ώστε ο φροντιστής να μπορεί να ταΐσει το μωρό αντί να ξυπνήσει η μητέρα.
  5. Ύπαρξη υποστηρικτικού περιβάλλοντος: Η γυναίκα θα πρέπει να αισθάνεται κοντά της άτομα που μπορούν να την βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστεί και έτσι δεν θα αγωνιά αν κάτι της συμβεί.

Ιωάννης Αυγουστάτος
Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής
210-6397044 – 6977074835
http://psycosynthesis.blogspot.gr
www.facebook.com/profile.php?id=100011170271443

Σχετικά άρθρα