Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα: Ποια συμπτώματα πρέπει να σε ανησυχήσουν

Ένας από τους «εφιάλτες» κάθε ενεργής σεξουαλικά γυναίκας είναι η πιθανότητα να κολλήσει κάποιο Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα ή για συντομία ΣΜΝ.

Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, μια γυναίκα είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα κολλήσει κάποιο ΣΜΝ και κυρίως κονδυλώματα και χλαμύδια, μια φορά στη ζωή της.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το αρνητικό είναι ότι ελάχιστες -αναλογικά- γυναίκες είναι εκείνες που εξετάζονται για ΣΜΝ, όταν και εφόσον αλλάζουν σεξουαλικό σύντροφο.

Σημειώνεται ότι, βάσει των όσων υποστηρίζουν οι επιστήμονες, κάθε γυναίκα άνω των 25 ετών θα πρέπει να εξετάζεται ετησίως για ΣΜΝ και ειδικά για κονδυλώματα και γονόρροια.

Αυτό συμβαίνει, όπως λένε, γιατί είναι πολύ πιθανό σε κάποια από τα συμπτώματά τους να μην δοθεί η πρέπουσα σημασία με αποτέλεσμα να μην υπάρξει η κατάλληλη θεραπεία για το εκάστοτε νόσημα.

Πρόκειται για κάτι αρκετά σοβαρό, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε ποσοστό 25% τα ΣΜΝ, για τα οποία δεν θα ληφθεί η απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και στειρότητα.

Δείτε παρακάτω ποια ακριβώς είναι τα συμπτώματα αυτά:

Παράξενη για τα δεδομένα σου ούρηση

Οτιδήποτε παρατηρήσεις διαφορετικό στα ούρα σου, είτε σε χρώμα είτε σε πυκνότητα είτε σε οσμή, θα πρέπει να σε οδηγήσει κατευθείαν στον γυναικολόγο σου για να αποκλείσεις το ενδεχόμενο να πάσχεις από κάποιο ΣΜΝ.

Επίπονη ούρηση

Τυχόν πόνος κατά τη διαδικασία της ούρησης είναι πολύ πιθανό να σημαίνει ότι έχεις κολλήσει κάποιο μικρόβιο, που αφορά σε ΣΜΝ.

Φαγούρα στην ευαίσθητη περιοχή

Επίσης, η ύπαρξη φαγούρας μπορεί να είναι ένδειξη ότι έχεις κολλήσει κάποιο ΣΜΝ.

Μικρές πληγές

Ειδικά στην περίπτωση της σύφιλης, στα μέρη όπου υπάρχει μόλυνση (στόμα, κόλπος ή πρωκτός) αναπτύσσονται λίγες μέρες μετά πληγές ασυνήθιστες, οι οποίες μπορεί να φύγουν λίγες μέρες μετά. Αυτό, όμως δεν σημαίνει ότι ο ιός καταπολεμήθηκε, αλλά ότι έχει περάσει σε δεύτερο στάδιο.

Έντονο εξάνθημα

Αυτό είναι και το δεύτερο στάδιο της σύφιλης, καθώς οι παλάμες, οι πατούσες ή ακόμα και ο κορμός γεμίζουν με μικρά κόκκινα σημαδάκια, σαν ελαφριά εξανθήματα. Η σύφιλη μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και νευρολογικά προβλήματα.

Πόνος στο σεξ

Εάν κατά τη διάρκεια του σεξ αισθανθείς πόνο, τότε είναι πολύ πιθανό να πάσχεις από κάποιο ΣΜΝ. Ο πόνος αυτός είναι έντονος, σαν μαχαιριά και οφείλεται στο γεγονός ότι ο τράχηλος και τα τοιχώματα του κόλπου είναι ερεθισμένα λόγω της φλεγμονής που έχει δημιουργηθεί.

Πόνος στην πύελο

Εάν αισθανθείς πόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, που δεν μοιάζει με τον πόνο που μπορεί να έχεις κατά την περίοδο, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να ελεγχθείς για κάποιο ΣΜΝ.

Λεκέδες από αίμα ανάμεσα στις περιόδους

Σχεδόν όλα τα ΣΜΝ προκαλούν λεκέδες από αίμα ανάμεσα στις περιόδους, λόγω της φλεγμονής που δημιουργείται στον τράχηλο. Καλό θα είναι να ελεγχθείς, ειδικά για χλαμύδια ή γονόρροια.

Σε κάθε περίπτωση τόσο οι τακτικές επισκέψεις στον γυναικολόγο όσο και η χρήση του προφυλακτικού σε ΚΑΘΕ σεξουαλική επαφή αποτελούν έναν πολύ σημαντικό τρόπο πρόληψης απέναντι στα ΣΜΝ.

Δ. Μ.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Σχετικά άρθρα