Δεν εκφράζω τα πιστεύω μου γιατί φοβάμαι την αποδοκιμασία των φίλων μου

Ενώ πιστεύω στο Θεό και κάνω το σταυρό μου όταν τυχαίνει να βγω με παρέα για φαγητό στενοχωριέμαι γιατί φοβάμαι ότι μπορεί να με κοροϊδεύουν ή ότι μπορεί να νιώθουν ότι τους κάνω ρεζίλι και αυτές οι σκέψεις που κάνω με ενοχλούν γιατί εγώ πιστεύω στο Θεό και εφόσον είμαι άνετη να κάνω το σταυρό μου όταν είμαι μόνη θέλω να είμαι άνετη και μπροστά σε άλλους και δε θέλω να σκέφτονται τι λένε.
Κι επειδή δεν πρόκειται για την καλή μου φίλη αλλά γενικά για την παρέα από το πανεπιστήμιο θα ήθελα τη γνώμη σας. Γενικά βλέπω ότι υπάρχει μια υποτίμηση εκ μέρους της σημερινής νεολαίας προς αυτούς που πιστεύουν και κάνουν το σταυρό τους.

Η απάντηση του ειδικού στο ερώτημά σας

Αγαπητή αναγνώστρια,

Μας περιγράφεις τη δυσκολία σου να εκφράσεις ελεύθερα τις θρησκευτικές σου πεποιθήσεις μπροστά στους φίλους σου και την αγωνία σου κατά πόσο οι ίδιοι επιδοκιμάζουν ή όχι αυτά σου τα πιστεύω.
Μας λες ότι βλέπεις τη σημερινή νεολαία να υποτιμά τη θρησκεία και τα άτομα που πιστεύουν και αναρωτιέμαι πώς έχει διαμορφωθεί αυτή σου η άποψη;
Είχες η ίδια κάποια εμπειρία αποδοκιμασίας των πιστεύω σου; Ή είναι κάτι που έχεις ακούσει να λένε άλλοι;

Ας αναγνωρίσουμε ότι όσο διαφορετικοί και αν τύχει να είμαστε μεταξύ μας οι άνθρωποι έχουμε ένα κοινό.
Το δικαίωμα να είμαστε ο εαυτός μας!

Συχνά ενστερνιζόμαστε μια άποψη επειδή την ακούσαμε από κάποιο σημαντικό πρόσωπο, ή επειδή έτσι πιστεύει η πλειοψηφία των ανθρώπων.  Σε κάθε περίπτωση είναι χρήσιμο να γυρνάμε στον εαυτό μας για να επιβεβαιώσουμε αν αυτή η άποψη συμφωνεί ή όχι με το προσωπικό μας βίωμα. Έτσι διαμορφώνουμε τη προσωπική μας θεώρηση για τον κόσμο και ζούμε ατενίζοντάς τον μέσα από τη δική μας ματιά και όχι από δανεική.

Ξαναγυρνώντας στο θρησκευτικό σου κομμάτι, μοιάζει να είναι πολύ σημαντικό για σένα να το αποδέχονται οι φίλοι σου. Θα σου πρότεινα να είσαι εσύ η πρώτη που θα αγκαλιάσεις και θα αποδεχτείς αυτό σου το κομμάτι χωρίς προσδοκίες να κάνουν το ίδιο και όλοι οι άλλοι. Δος του χώρο και ελευθερία να εκφράζεται όταν θέλει και με όποιον τρόπο θέλει. Τίμησε το γιατί είναι δικό σου. Είναι κομμάτι του ποια είσαι. Τιμώντας το, τιμάς εσένα!

Ας αποδεχθούμε πρώτοι εμείς τον εαυτό μας, με τα καλά και τα λιγότερο καλά του, με τις συνήθειες του, με τις ιδιαιτερότητές του με τα όλα του! Ας τολμήσουμε πρώτοι εμείς να αγαπήσουμε τη μοναδικότητα μας αντί να περιμένουμε κάποιον άλλο να το κάνει για μας!

Επίσης να σου υπενθυμίσω ότι είσαι πολλά παραπάνω απο τις θρησκευτικές σου πεποιθήσεις και συμπεριφορές.
Και ακόμα και αν κάποιος διαφωνεί με αυτές, δεν σημαινει ότι απορρίπτει το σύνολό σου ως άτομο παρα μόνο ότι η άποψη του είναι διαφορετική.
Και αυτή η διαφορετικότητα δεν ενέχει κάποιο είδος αξιολόγησης. Ότι δηλαδή κάποιος είναι καλύτερος από τον άλλο.

Τέλος ας αναγνωρίσουμε ότι όσο διαφορετικοί και αν τύχει να είμαστε μεταξύ μας οι άνθρωποι έχουμε ένα κοινό.
Το δικαίωμα να είμαστε ο εαυτός μας!

Κατερίνα Τσεκλίδου
εκπ/νη ψυχοθεραπεύτρια – σύμβουλος ψυχικής υγείας
[email protected]

Σχετικά άρθρα