Μακροχρόνια σχέση: Πώς χάνεται η θέληση για σεξ και τι μπορείς να κάνεις

Στις εργασίες του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Σεξολογίας, στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής, συζητήσαμε εκτενώς για ένα θέμα που απασχολεί πολλά ζευγάρια αλλά και άτομα, άνδρες και γυναίκες: «Γιατί δεν έχω πια ερωτική επιθυμία για τον/την σύντροφό μου;». «Γιατί δεν μου έρχεται, έτσι απλά, να κάνω σεξ μαζί του/της;».

Γράφει η Φρόσω Φωτεινάκη, MBACP Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Η επιστημονική μας τοποθέτηση γίνεται όλο και πιο σαφής απέναντι σε αυτό το ερώτημα, μιας και γνωρίζουμε πως η αυτόματη επιθυμία μας για σεξ, τείνει να υποχωρεί μέσα σε μακροχρόνιες σχέσεις, παρόλα αυτά τείνει να επικρατεί η επιθυμία ανταπόκρισης ή απαντητική επιθυμία. Με απλά λόγια, ενδεχομένως να μη «σας έρχεται αυτόματα να κάνετε σεξ μαζί του», εάν δώσετε όμως την ευκαιρία να αγγιχτείτε, να δεχθείτε σεξουαλικά ερεθίσματα από εκείνον, να εμπλακείτε σε ερωτική δραστηριότητα, τότε θα αποκτήσετε επιθυμία (την οποία προσδιορίζουμε ως επιθυμία ανταπόκρισης ή απαντητική επιθυμία), αλλά και θα απολαύσετε την επαφή, όπως κι αν είχατε αυτόματα εμπλακεί σε αυτή!

Η επιθυμία ανταπόκρισης παρατηρείται σήμερα ως παρούσα και στον ανδρικό φύλο, που άλλοτε κουβαλούσε την «υποχρέωση» να θέλει πάντοτε το σεξ, αυτόματα. Ένας άνδρας μπορεί επίσης να αποκτήσει την επιθυμία μετά την εμπλοκή του σε ερωτικά παιχνίδια με την σύντροφο, ακόμη κι αν αρχικά δεν ένιωθε την διάθεση να εμπλακεί.

Το μήνυμα του συνεδρίου, ως προς αυτή την θεματική, είναι οι ευκαιρίες που χρειάζεται να δίνουμε στη σχέση μας, αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό, για μια πιο υγιή, σεξουαλική, αλλά και συναισθηματική σχέση με τον/τη σύντροφο.

Ακόμη κι αν αυτόματα δε νιώθετε την διάθεση/ανάγκη να μπείτε σε ένα ερωτικό παιχνίδι, το κίνητρο της διατήρησης της ερωτικής σας σχέσης, το κίνητρο της σεξουαλικής και ψυχικής εγγύτητας, αλλά και η ανάγκη τροφοδότησης του σεξουαλικού ρόλου και της θετικής εικόνας εαυτού είναι ικανά να σας βάλουν σε έναν θετικό πειραματισμό, στην συνειδητή απόφαση να σας δώσετε την ευκαιρία να επιθυμήσετε ερωτικά αλλά και να απολαύσετε, απαντητικά. Και φυσικά, η επιθυμία ανταπόκρισης είναι εξίσου φυσιολογική με την αυτόματη σεξουαλική επιθυμία.

Τέλος, ως θεραπεύτρια σεξουαλικών δυσλειτουργιών οφείλω να αναφέρω, πως η απουσία ερωτικής επιθυμίας, αυτόματης και απαντητικής, οφείλει να μας προβληματίσει. Είτε για τη σχέση μας με τον/τη σύντροφό μας, εφόσον εστιάζεται μόνο σε εκείνον/ εκείνη, ενώ υπάρχει ερωτική επιθυμία για άλλα πρόσωπα ή για τη σχέση μας με τον ίδιο μας τον εαυτό- την συναισθηματική μας κατάσταση, αν πρόκειται για μια γενικευμένη συνθήκη, μιας και η γενικευμένη απουσία ερωτικής επιθυμίας αποτελεί κυρίαρχο σύμπτωμα κατάθλιψης.

Φρόσω Φωτεινάκη
MBACP Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια
Τ: 211 1845239 Κ: 6981015684
http://efrosynifotinaki.gr
facebook.com/Φρόσω Φωτεινάκη Συμβουλευτική Ψυχολόγος MBACP

Σχετικά άρθρα