Έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας: “Η κοπέλα μου δεν έχει όρεξη για σεξ… Φταίω εγώ”;

Είμαι σε μια σχέση με μια κοπέλα ενάμιση χρόνο. Πολλές φορές δεν έχει όρεξη για σεξ και αυτό με προβληματίζει. Σε τι οφείλεται αυτό; Όπως μου έχει πει δεν έχει κάποιο στρες ή άγχος…

Στο ερώτημά σας απαντά η η Σμαρούλα Κυριαζίδη, Σεξολόγος, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κατανοώ απόλυτα την ανησυχία σας και το ότι το όλο ζήτημα παίρνει προσωπικές διαστάσεις αφού θεωρείτε ότι είστε υπεύθυνος για την απουσία ερωτικής επιθυμίας της συντρόφου σας.Αν η ίδια δηλώνει ότι δεν έχει άγχος ή στρες για τη σεξουαλική πράξη, τότε ίσως το ζήτημα  είναι αρκετά βαθύτερο (κάτι προσωπικό δικό της) ή και κάτι που αφορά τη σχέση και το μεταξύ σας κομμάτι, χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει ότι φταίτε εσείς. Η άρνηση σεξ στο σύντροφο είναι μια μορφή ελέγχου της σχέσης. Ίσως με αυτό τον τρόπο βάζει τα προσωπικά της όρια σε κάτι με αποτέλεσμα να γίνεται στερητική προς εσάς αλλά και κατ’ επέκταση προς τον εαυτό της.

Σα να θέλει να σας επικοινωνήσει κάτι με αυτό τον τρόπο. Καλό θα ήταν να της ξεκινήσετε μια συζήτηση χωρίς να γίνει αναφορά στο σεξ αυτό καθαυτό. Συζητήστε μαζί της αν είναι ευχαριστημένη με το μεταξύ σας, αν πιέζεται σε κάτι, αν της θυμίζει κάτι η πίεση σας και αρνείται να ενδώσει. Συνήθως μετά τον ένα χρόνο οι σχέσεις γίνονται πιο κοντινές, άρα αναρωτιέμαι αν η όλη εποχή έχει να κάνει με κάποιο ζήτημα βαθύτερο δικό της αναφορικά με την κοντινότητα, την εγγύτητα και το μοίρασμα στη σχέση. Μπορείτε να το διερευνήσετε και αυτό μιλώντας γενικά για το αν εμπιστεύεται εύκολα, αν δίνεται και αν αφήνεται. Τέλος, το κεφάλαιο “απόλαυση” είναι επίσης σημαντικό. Δηλαδή αν η σύντροφος είναι οκ με το να παίρνει απόλαυση & να δίνει. Ή μπλοκάρει/αυτοσαμποτάρει αυτό το κομμάτι με το να στερεί και τον εαυτό της αλλά και εσάς από την απόλαυση που φέρει η σωματική/σεξουαλική επαφή. Θεωρώ η όλη αποχή έχει να κάνει με κάτι ψυχικό και όχι με το πόσο καλός εραστής είστε.

Σμαρούλα Κυριαζίδη

Τηλ. Επικοινωνίας: 210 7235590, 697 1506859

Email: [email protected]

Σχετικά άρθρα