Στοματικό σεξ: Επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη;

Πολλά έχουν γραφεί κατά καιρούς για τις ασφαλείς πρακτικές στο σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Για μια ακόμη φορά λοιπόν οι ειδικοί επισημαίνουν τους κινδύνους που κρύβει το στοματικό σεξ κατά τη διάρκεια της κύησης για τις γυναίκες. Λόγω του γεγονότος ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι σε καταστολή, οι έγκυες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ), ειδικά κατά τον τρίτο τρίμηνο της κύησης.

Και όπως εξηγεί η Ναταλι Γκρίνγουολντ, νοσηλεύτρια και συγγραφέας του βιβλίου «The Good News About The Bad News: Herpes: Everything You Need to Know», «ο μεγαλύτερος κίνδυνος προκύπτει όταν η μέλλουσα μαμά ή ο ερωτικός της σύντροφος έχουν έρπητα των γεννητικών οργάνων».

Σύμφωνα με τη Γκρίνγουολντ, αν η επίτοκος μολυνθεί από έρπητα των γεννητικών οργάνων κατά τη διάρκεια της κύησης, τότε το παιδί έχει 50% περισσότερες πιθανότητες να γεννηθεί επίσης με το συγκεκριμένο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Ο κίνδυνος είναι μειωμένος μόνο στην περίπτωση γέννησης του παιδιού δια καισαρικής τομής. «Αν το νεογνό γεννηθεί δια κολπικού τοκετού και η μητέρα έχει έρπητα των γεννητικών οργάνων, τότε το παιδί θα μολυνθεί επίσης, ενώ δεν αποκλείεται και βρεφικός θάνατος στην περίπτωση περαιτέρω λοίμωξης κατά τη γέννα», λέει η νοσηλεύτρια.

Οι ειδικοί υπενθυμίζουν εξάλλου ότι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα μπορεί να μεταδοθεί και παρά τη χρήση προφυλακτικού και πως ο ασφαλέστερος τρόπος να αποφευχθεί η μόλυνση κατά την κύηση είναι η αποχή από το στοματικό σεξ ευθύς εξ αρχής.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το θέμα σεξ και εγκυμοσύνη παραμένει ταμπού και συχνά τα ζευγάρια διστάζουν ή ντρέπονται να αναζητήσουν υπεύθυνη πληροφόρηση για το θέμα. όμως, οι γιατροί προτρέπουν τα ζευγάρια να ρωτούν εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας για τις ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές κατά την εγκυμοσύνη, ώστε να διασφαλίζεται η υγεία της εγκύου, του συντρόφου της αλλά και του κυοφορούμενου εμβρύου, με την λήψη των σωστών προφυλάξεων.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα