Μπορεί η κλιμακτήριος να πυροδοτήσει κρίση πανικού;

Είμαι 48 ετών και έχω μπει στην κλιμακτήριο. Αυτή την περίοδο βιώνω καταστάσεις που θα μπορούσαν να περιγραφούν με τον όρο «κρίση πανικού». Το ερώτημα που θέλω να θέσω είναι αν μπορεί οι κρίσεις πανικού να συνδέονται με την κλιμακτήριο;

Στο ερώτημα απαντά ο Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής Ιωάννης Αυγουστάτος:

Αν και οι περισσότερες γυναίκες περνάνε την  εμμηνόπαυση χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ένα σημαντικό ποσοστό από αυτές, αντιμετωπίζουν διάφορες ψυχιατρικές διαταραχές, λόγω ορμονικών μεταβολών (προγεστερόνη, οιστρογόνα, τεστοστερόνη, οιστραδιόλη) αλλά και ανακατατάξεις στους κοινωνικούς ρόλους  (εργασία, μητρότητα, σχέσεις) .

Ανάμεσά τους  μπορεί να εμφανιστεί κατάθλιψη (20%), διαταραχές στον ύπνο (40-50%), υποτροπή προϋπάρχουσας ψυχωσικής  και ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, καθώς και αγχώδεις εκδηλώσεις με κρίσεις πανικού.

Μερικές γυναίκες βιώνουν διαταραχή πανικού, για πρώτη φορά στην εμμηνόπαυση. Το άγχος στη ζωή ενός ατόμου, ο φόβος της αλλαγής ή αγχώδες ιστορικό μπορούν να συντελέσουν στη συχνότητα και τη βαρύτητα των κρίσεων πανικού.

Η φαρμακευτική θεραπεία μπορεί να αντιμετωπίσει γρήγορα τα συμπτώματα,  με ή χωρίς γνωστική- συμπεριφορική θεραπεία.  Συμπληρωματικά ασκήσεις χαλάρωσης-αναπνοών, η γιόγκα  και η  υπνοθεραπεία μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμες .

Το καλό νέο είναι ότι μετά από κάποιο διάστημα η ορμονική ισορροπία επανέρχεται και οι γυναίκες μπορούν να βρουν καινούργια ψυχοσωματική ισορροπία με νέα ενδιαφέροντα.

 

Ιωάννης Αυγουστάτος
Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής
210-6397044 – 6977074835
http://psycosynthesis.blogspot.gr
www.facebook.com/profile.php?id=100011170271443

Σχετικά άρθρα