Υπερσεξουαλικότητα: Πότε η ερωτική επιθυμία γίνεται αρρώστια;

Μπορεί να το να κάνεις σεξ να είναι μια απολαυστική διαδικασία που σκοπό έχει την εκτόνωση, αλλά και την επίτευξη οργασμού τόσο για τον άνδρα όσο και για τη γυναίκα, όμως υπάρχουν περιπτώσεις που ο σκοπός αυτός χάνεται και πλέον το σεξ γίνεται μια εμμονή και τότε μιλάμε για υπερσεξουαλικότητα.

Μολονότι τα όρια που τη διακρίνουν από τον εθισμό στο σεξ είναι σχετικά δυσδιάκριτα, η υπερσεξουλικότητα είναι κι αυτή μια πάθηση, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μετράει το πόσες φορές τη μέρα θέλει κανείς να κάνει σεξ, μιας και εδώ δεν μετράει η ποσότητα, αλλά η εμμονή με το συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή το σεξ. Αυτό ισχύει, καθώς στην υπερσεξουαλικότητητα αναφερόμαστε και στο πόσο συχνά σκέφτεται κανείς το σεξ μέσα στην ημέρα, αλλά και η συχνότητα με την οποία το αναζητά στην καθημερινότητά του, βλέποντας για παράδειγμα ταινίες πορνό.

Η υπερσεξουαλικότητα αφορά κυρίως τους άνδρες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν γυναίκες με το συγκεκριμένο πρόβλημα. Κι αυτό γιατί, όπως τονίζουν οι ειδικοί, είναι πιο συνηθισμένο ένας άνδρας με εμμονή στο σεξ, παρά μια γυναίκα, που φέρει τον τίτλο της «νυμφομανούς».

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, οι ειδικοί δεν διστάζουν να κάνουν λόγο για μια πάθηση, άσχετα αν επισήμως δεν θεωρείται τέτοια. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, η υπερσεξουαλικότητα κάνεις συνήθως την εμφάνισή της όταν υπάρχει ιδιαίτερο άγχος και στρες. Με τον αυνανισμό ή τη σεξουαλική πράξη οι «πάσχοντες» τείνουν να καταπολεμήσουν το άγχος τους.

«Θυμίζει τον μανιώδη καπνιστή ή τον αλκοολικό που το ρίχνουν στο τσιγάρο ή το ποτό αντίστοιχα για να καταπολεμήσουν (και) το στρες που μπορεί να τους δημιουργείται», υποστηρίζουν οι ειδικοί και συμπληρώνουν ότι η υπερσεξουαλικότητα είναι πλέον μια σοβαρή κατάσταση, όταν δεν αφήνει τον ασθενή να ζήσει τη ζωή του όπως θέλει, επηρεάζοντας την καθημερινότητά του.

Εκτός από το ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη σχέση ή τον γάμο, η υπερσεξουαλικότητα υπονομεύει και την ίδια τη σεξουαλική ζωή του άνδρα, καθώς λόγω της «στροφής» στον συνεχή και διαρκή αυνανισμό, μιας και είναι η μοναδική διέξοδος για τη συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας που θέλει να έχει, επηρεάζεται αρνητικά η στυτική λειτουργία του ασθενούς. Επίσης, χάνεται η αίσθηση της απόλαυσης κατά τη σεξουαλική επαφή, που είναι μαζί με την τεκνοποίηση ο βασικός σκοπός της ερωτικής συνεύρεσης.

Καλό, λοιπόν, θα είναι εφόσον παρατηρήσει κανείς κάτι τέτοιο να απευθυνθεί άμεσα σε κάποιον ειδικό, ο οποίος θα μπορέσει να τον κατευθύνει αρμοδίως για το τι να κάνει σε και σχετική κατάσταση.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Σχετικά άρθρα