Πανελλήνιες: 5+2 tips για να μειώσεις την όρεξή σου για γλυκά!

Δυο μέρες μόνο πριν τις Πανελλήνιες… Το άγχος έχει φτάσει στα ύψη… Σε κάποιους κλείνει εντελώς την όρεξη. Σε άλλους -για την ακρίβεια στην πλειψηφία του κόσμου- την ανοίγει! Η ανάγκη σου για γλυκό πολλαπλασιάζεται! Και ναι, το λένε γιατροί και διατροφολόγοι ότι η ζάχαρη κάνει καλό στη μνήμη. Αλλά η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα γλυκού δεν πρέπει κανονικά να ξεπερνά τα 30 γρ! Ναι καλά άκουσες! Άσε που δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείς τις εξετάσεις ως δικαιολογία για να τρως γλυκά! Θα πάρεις κιλά και άντε μετά να τρέχεις για να τα χάσεις! Μην ξεχνάς ότι μετά τις Πανελλήνιες έρχονται οι διακοπές!!!

Πώς να καταφέρεις να μειώσεις την ανάγκη σου για ζάχαρη; 

Να τηρείς τα 5 γεύματα

Είναι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα την περίοδο των εξετάσεων να τρως σωστά και υγιεινά! Πολλά φρούτα, πολλά λαχανικά, πολλές βιταμίνες και πρωτεΐνες. Να τηρείς τα 5 γεύματα. Όσο άγχος και να έχεις, μην ξεχνάς το πρωινό σου! Πάρε μαζί σου στο σχολείο ένα σνακ, ένα φρούτο ή μερικούς ξηρούς καρπούς! Αν τρως σωστά, δε θα αισθάνεσαι ανεξέλεγκτη πείνα για γλυκό!

Να τρως φρούτα το πρωί αντί για το απόγευμα

Δύσκολο για μερικούς να φάνε φρούτα το πρωί αλλά όλα μια συνήθεια είναι. Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Jessica Sepel, όσοι καταφέρνουν να τρώνε τα φρούτα τους το πρωί κινδυνεύουν λιγότερο από… βραδυνές λιγούρες για γλυκό!

Να τρως προϊόντα ολικής αλέσεως

Πιο χορταστικά και καλύτερα για την πέψη σου. Νιώθεις πιο εύκολα κορεσμό και μετά δε θες να φας κάτι άλλο.

Να καταναλώνεις μαγνήσιο

Το μαγνήσιο ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Το βρίσκεις σε διάφορες τροφές, όπως το σπανάκι, στα αμύγδαλα, τα κάσιους…

Nα τρως τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Καλές για την υγεία σου αλλά και για το πεπτικό σου σύστημα, ενώ ταυτόχρονα σε φουσκώνουν μετά από κάθε γεύμα και δεν αισθάνεσαι την ανάγκη να φας γλυκό! Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες: μαρούλι, πράσινη σαλάτα, ζυμαρικά ολικής άλεσης αλλά και γλυκοπατάτες και κολοκύθες.

Προσπάθησε να αποφορτιστείς!

Ζητάς γλυκό γιατί έχεις πολύ στρες. Λογικό. Δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου, πάρε βαθιές ανάσες, κοιμήσου μισή ωρίτσα, χαλάρωσε και θα ξεχάσεις το γλυκό!

Να αντικαταστήσεις τα γλυκά με υγιεινά σνακ

Φάε μια μπάρα, αντί για μια σοκολάτα, ένα γιαούρτι αντί για παγωτό. Προσπάθησε να καταναλώνεις όσο το δυνατόν πιο υγιεινά σνακ.

Εννοείται ότι αν δεν μπορείς με τίποτα να… συγκρατηθείς, φάε το γλυκό σου και… απόλαυσέ το χωρίς τύψεις! Η απόλαυση ενός γλυκού ανεβάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης και επομένως σου ανεβάζει τη διάθεση, κάτι που το έχεις πολλή ανάγκη αυτό το διάστημα!

Νίκη  Κοσκινά

Με πληροφορίες από independent.co.uk.

 

 

 

Σχετικά άρθρα