Kαλοκαιρινά ποτά: Τι ΔΕΝ πρέπει να πίνεις;

Καλώς ή κακώς έχεις συνδυάσει το καλοκαίρι με το άραγμα στην ταράτσα ή την βεράντα σου με τη συνοδεία χυμών, αναψυκτικών, χειροποίητης λεμονάδας ή παγωμένου τσαγιού ή με άλλα καλοκαιρινά ποτά. Όλα αυτά είναι πολύ εύγευστα, αλλά «πλούσια» σε ζάχαρη και επομένως σε θερμίδες.

Ας δούμε αναλυτικά τι πρέπει να αποφεύγεις σε ποτά το καλοκαίρι για να αποφεύγεις την υπερβολική ζάχαρη.

Αναψυκτικά και γκαζόζες τα χειρότερα

Τα αναψυκτικά και οι γκαζόζες είναι στην κορυφή της «απαγορευμένης» λίστας, με τους ειδικούς να τα ονομάζουν «αποθήκες θερμίδων», αφού εκτός από ζάχαρη και θερμίδες δεν σου προσφέρουν κάτι χρήσιμο και ωφέλιμο διατροφικά.

Ποιοι οι κίνδυνοι;

Ο βασικός κίνδυνος για την υγεία σου από τα «καλοκαιρινά ποτά» δεν είναι άλλος από αυτόν της παχυσαρκίας. Παράλληλα, η κατανάλωσή τους λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη εμπεριέχει τον κίνδυνο να εκδηλώσεις διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις. Επίσης, τα ποτά με ανθρακικό έδειξαν ότι συμβάλλουν και στην εκδήλωση οστεοπόρωσης, ενώ και η στοματική σου υγιεινή με πρώτο θύμα τα δόντια σου απειλείται άμεσα από τη ζάχαρη.

Light και zero

Ακόμα και τα light ή τα zero πρέπει να αποφεύγονται, καθώς λόγω των γλυκαντικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για να υπάρχει η γλυκιά γεύση στο ποτό είναι επιβαρυντικά για την υγεία σου και φυσικά για τη σιλουέτα σου. Εκ πρώτης όψεως φαίνονται μια πολύ καλή επιλογή, όμως εκτός από το ζήτημα με τα γλυκαντικά, τα συγκεκριμένου τύπου αναψυκτικά έχουν και την ιδιότητα να σε κάνουν να θες να πιείς κι άλλες ποσότητες, αφήνοντάς σου συνέχεια την αίσθηση της δίψας.

Οι φρουτοχυμοί

Παρά τα αντιθέτως… θρυλούμενα, οι φρουτοχυμοί δεν είναι σε καλύτερο διατροφικό επίπεδο σε σχέση με τα αναψυκτικά που προαναφέραμε. Άσχετα με τα όσα μπορεί να αναγράφονται στη συσκευασία τους, δεν είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε βιταμίνες. Σε πολλές περιπτώσεις περιέχουν το ίδιο αν όχι μεγαλύτερο επίπεδο σε περιεκτικότητα ζάχαρης.

Τι να προτιμάς

Το καλύτερο ποτό για να δροσιστείς είναι το νερό και γιατί όχι το χειροποίητο παγωμένο τσάι. Ειδικά στη δεύτερη περίπτωση εσύ ελέγχεις τα συστατικά του ποτού σου και κυρίως έχεις τη δυνατότητα να ελέγξεις την ποσότητα της ζάχαρης που χρησιμοποιείς.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Σχετικά άρθρα