Τον είπα “χοντρό” και νιώθω τρομερές τύψεις! Πώς να του ζητήσω “συγγνώμη”;

Πρόσφατα έγινε κάτι που με στεναχώρησε πολύ… Κορόιδεψα ένα παιδί για το βάρος του και νιώθω απαίσια. Έχω προσωπική εμπειρία από κοροϊδία λόγω εμφάνισης και Είμαι τελείως ενάντια σε αυτό και σε κάθε είδος κοροϊδίας! Ωστόσο και εκείνο το παιδί με κορόιδεψε εκείνη την στιγμή και ένιωσα πως πρέπει να αμυνθώ. Ξέρω πως ο τρόπος μου ήταν απλά απαίσιος και μετάνιωσα από τη στιγμή που το είπα.

Δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος σε καμιά περίπτωση! επίσης φοβάμαι πως οι φίλες μου με παρεξήγησαν.. Γενικά από την ώρα που το έκανα νιώθω τρομερές τύψεις…Τι να κάνω; Δεν μπορώ σε καμιά περίπτωση να ζητήσω συγγνώμη καθώς δεν είμαστε φίλοι και στο παρελθόν με είχε κοροϊδέψει άσχημα.. Σας παρακαλώ βοηθήστε με. Ευχαριστώ

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Ειρήνη Χατζησωτηράκη:

Καταλαβαίνω ότι νιώθετε άσχημα που έχετε προβεί σε μια τέτοια συμπεριφορά γιατί την έχετε βιώσει και εσείς και ξέρετε τι συναισθήματα δημιουργούνται. Πολλές φορές όμως και ο ψυχισμός μας κάπως πρέπει να αμυνθεί και να οριοθετήσει αυτόν που δεν μας φέρεται καλά. Με λίγα λόγια, μειώνουμε κάποιον για να αυξήσουμε τη δική μας αυτοαξία. Για να δώσουμε στον εαυτό μας την αίσθηση της υπεροχής και της εκτίμησης.

Ό,τι χαρακτηρίζουμε με κακία είναι αυτό όμως που ουσιαστικά φοβόμαστε. Το μίσος για παράδειγμα απέναντι στην ομοφυλοφιλία κρύβει ομοφοβικά συναισθήματα (και ενδεχομένως και καταπιεσμένη ομοφυλοφιλική τάση).

Τέλος υπάρχει και η περίπτωση της ανταποδοτικότητας: μειώνουμε κάποιον (ή μια κατηγορία ανθρώπων), γιατί νιώθουμε απειλή από αυτήν ή προσπαθούμε να αμυνθούμε, γιατί κάποτε νιώσαμε απειλή ή και καταπίεση. Οπότε λοιπόν είναι σημαντικό ότι αναγνωρίζετε ότι μια τέτοια συμπεριφορά δεν σας ταιριάζει και θα μπορούσατε να βρείτε και άλλους τρόπους να οριοθετείτε ανθρώπους που σας προσβάλλουν ή σαν κάνουν να νιώθετε άβολα.

Ειρήνη Χατζησωτηράκη
Ψυχολόγος-Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια
Θεραπεία ζεύγους-οικογένειας
Τηλ. επικοινωνίας: 6973548377
https://www.facebook.com/eirinixatzisotirakipsychotherapy

Σχετικά άρθρα