Τέλος της σχολικής χρονιάς: άλλοι πανηγυρίζουν κι άλλοι στεναχωριούνται…

Η σχολική χρονιά τελείωσε σήμερα επισήμως στα δημοτικά της χώρας ενώ ακόμα και όσοι δίνουν Πανελλήνιες μπορεί σήμερα να ολοκλήρωσαν τις εξετάσεις τους, αν δε δίνουν κανένα ειδικό μάθημα!…

Αυτό σημαίνει ότι για όλα τα παιδιά και τους περισσότερους εφήβους σήμερα άρχισαν επισήμως οι… διακοπές! Θυμάστε παλιά τι σήμαινε για σας το τέλος της σχολικής χρονιάς; Θυμάστε τα μπουγέλα στα προαύλια των σχολείων; Που γυρίζατε μούσκεμα και ευχόσασταν να μην είναι κανείς στο σπίτι για να προλάβετε να αλλάξετε ρούχα και να μην το καταλάβει κανείς;

Τώρα δεν έχει μπουγέλα. Άντε να έχει χαρούμενες φατσούλες στο Messenger και στο Viber και πολλές πολλές ομαδικές σέλφις στο Instagram! Η επίσημη έναρξη των διακοπών φέρνει μεγάλη χαρά σε όλα τα παιδιά!

Δυο ομάδες παιδιών όμως στεναχωριούνται σε αυτή τη φάση: όσα τελειώνουν το δημοτικό και όσα τελειώνουν το Λύκειο. Αυτά που τελειώνουν το Δημοτικό ολοκληρώνουν έναν κύκλο και ετοιμάζονται να φοιτήσουν στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Για τους μαθητές της Τρίτης Λυκείου όμως τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα καθώς τελειώνουν εντελώς το σχολείο και εισέρχονται στην ενήλικη ζωή.

Σήμερα όμως η μέρα είναι αφιερωμένη στους πιο μικρούς μας φίλους, στα παιδιά του Δημοτικού.

Τι θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας για τη μετάβαση από το δημοτικό στο Γυμνάσιο:

  • Υπάρχουν παιδιά που δεν στεναχωριούνται καθόλου ή που βλέπουν το Γυμνάσιο ως συνέχεια… Θα είναι στο διπλανό κτίριο από το δημοτικό, θα έχουν τους ίδιους φίλους. Πάλι σχολείο θα είναι αλλά πιο δύσκολο.
  • Αν το παιδί σας ετοιμάζεται να αλλάξει σχολείο και να χάσει τους φίλους του, τότε σίγουρα χρειάζεται κάποια στήριξη από εσάς. Είναι πλέον αρκετά μεγάλο, έχει μπει στην προεφηβεία και οι φίλοι παίζουν μεγάλο ρόλο στη ζωή του
  • Κάντε μια τελετή… αποφοίτησης στο σπίτι: ένα πάρτι! Θα καταλάβει καλύτερα ότι ένας κύκλος έκλεισε και εμείς το γιορτάζουμε!
  • Κάποια παιδιά που δεν αντέχουν πολύ τους αποχωρισμούς και τις αλλαγές μπορεί να βιώσουν το τέλος του δημοτικού ως ένα είδος πένθους. Συνειδητοποιούν κιόλας ότι μεγαλώνουν… Να είστε κοντά τους να συζητήσετε μαζί τους ό,τι τα απασχολεί.

Όπως και να χει, οι διακοπές για τα παιδιά άρχισαν! Και τα δικά σας τα… βάσανα επίσης!

Ν.Κ.

Σχετικά άρθρα