Διαταραχές στη διατροφή. Τι σχέση έχουν με τις δίαιτες μας ως έφηβοι;

Οι στατιστικές δείχνουν ότι, όταν κάποιος κάνει δίαιτα κατά τη διάρκεια της εφηβείας, αυξάνει τις πιθανότητες να αποκτήσει στο μέλλον μια διαταραχή πρόσληψης τροφής.

Γράφει η εκπαιδευτική – συμβουλευτική ψυχολόγος Δρ. Καλλιόπη Εμμανουηλίδου

Αυτό δεν συμβαίνει σε όλους όμως. Κάποιοι έφηβοι κινδυνεύουν περισσότερο από κάποιους άλλους. Μάλιστα, υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που κάνουν πιθανότερη τη μετεξέλιξη της εφηβικής δίαιτας σε διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά.

Η υπερφαγική διαταραχή που εκδηλώνεται στην ενήλικη ζωή έχει συσχετιστεί με τις δίαιτες κατά την εφηβεία. Φυσικά για τους περισσότερους ανθρώπους που κάνουν δίαιτα, αυτό δε θα οδηγήσει σε εμφάνιση διαταραχών πρόσληψης τροφής.

Ωστόσο, σε κάποιους η δίαιτα θα εξελιχθεί σε διαταραχή πρόσληψης τροφής. Σε ποιους όμως; Τι διαφορετικό έχουν εκείνοι που κάνουν δίαιτα και αργότερα στη ζωή τους αναπτύσσουν υπερφαγικές συμπεριφορές, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ανθρώπους;

Οι διατροφικές συνήθειες στην εφηβεία «καθορίζουν» τις συνήθειές μας ως ενήλικες;

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν μερικούς μήνες, εντοπίζει δύο παράγοντες – κλειδιά στη σχέση ανάμεσα στη δίαιτα και την υπερφαγία. Στη μελέτη αυτή, ερευνητές από διάφορα πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ανέλυσαν δεδομένα από 2.000 περίπου ανθρώπους που περιέγραφαν τις διατροφικές τους συνήθειες και άλλα χαρακτηριστικά.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια πρώτα στο γυμνάσιο και λύκειο και ξανά 5 – 10 χρόνια μετά. Η έρευνα έδειξε ότι οι έφηβοι που έκαναν δίαιτα ήταν 2 – 3 φορές πιο πιθανό να αναφέρουν ότι έχουν υπερφαγική συμπεριφορά, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έκαναν δίαιτα. Επίσης, οι έφηβοι που έκαναν δίαιτα και που επιπρόσθετα ανέφεραν:

  • συμπτώματα κατάθλιψης και
  • χαμηλή αυτοεκτίμηση είχαν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπερφαγικοί.

Γονείς και έφηβοι να είναι «σύμμαχοι»

Οι ερευνητές επίσης ασχολήθηκαν με τον ρόλο του πειράγματος κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Βρήκαν ότι το αυξανόμενο πείραγμα είχε σχέση με την ενήλικη υπερφαγία, αλλά μόνο για τις κοπέλες που έκαναν δίαιτα.

Για τα κορίτσια που έκαναν δίαιτα προς το τέλος της εφηβείας τους, όσο πιο πολύ πείραγμα δέχονταν, τόσο πιο πιθανό ήταν να εκδηλώσουν υπερφαγία ως ενήλικες. Οι συγγραφείς της μελέτης εξηγούν ότι το παρατεταμένο πείραγμα ή το νέο πείραγμα για ένα άτομο προς το τέλος της εφηβείας είναι ιδιαίτερα επιζήμιο.

Για αυτό καλό είναι γονείς και έφηβοι να είναι «σύμμαχοι» ώστε σε δύσκολες στιγμές να μπορεί ο ένας να επικοινωνεί με τον άλλο.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Διατροφή και ισχυρό ανοσοποιητικό. Τι πρέπει να γνωρίζεις!

Δίαιτα στην εφηβεία: «’Εχω περιττά κιλά και θέλω να τα χάσω γρήγορα…»

Έχεις Σακχαρώδη Διαβήτη; Οδηγίες προστασίας από τον κορωνοϊό!

Σχετικά άρθρα