Θέλω να γίνω παιδοψυχολόγος και ο πατέρας μου διαφωνεί. Πώς θα τον πείσω ότι αυτό θέλω να κάνω στη ζωή μου;

Είμαι 14 χρόνων και ήδη έχω αποφασίσει τι θέλω να κάνω στη ζωή μου, τι  επάγγελμα θα ακολουθήσω στο μέλλον. Ξέρω πως είμαι μικρή ακόμα μα κάποιες καταστάσεις που είχα να αντιμετωπίσω με ωρίμασαν αρκετά γρήγορα ώστε να σκεφτώ τι θα κάνω στο μέλλον. Αποφάσισα να ακολουθήσω το επάγγελμα της ψυχολογίας.

Για έμενα η ψυχολογία είναι κάτι σαν μια βοήθεια σε άτομα που το έχουν ανάγκη. Η μητέρα μου συμφωνεί και με στηρίζει σε αυτό το πρόβλημα είναι ο πατέρας μου και η γιαγιά μου. Με επηρέαζαν από μικρή και ακόμα με επηρεάζουν. Συνηθίζουν να μου λένε ότι με το επάγγελμα που επέλεξα δεν θα καταφέρω ποτέ να βρω δουλειά, ότι δεν θα πετύχω ποτέ και πόσο μάλλον αν πάω για παιδοψυχολόγος κ.α.

Πώς θα μπορούσα να τους δείξω ότι η ψυχολογία είναι υπέροχο επάγγελμα και ότι μπορώ να τα καταφέρω στην ζωή με αυτό; Δεν θέλω να τους πληγώσω μα θέλω να καταλάβουν πως η ζωή είναι δική μου και πως εγώ θα αποφασίσω για μένα στο μέλλον.

Μπορείτε να με βοηθήσετε;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος Μάριος Παππάς

Είναι πολύ όμορφο που δείχνεις παρά τα 14 σου χρόνια κατασταλαγμένη σε αυτό που θέλεις να κάνεις και παραμένεις σταθερή στην άποψη σου. Είναι κάτι που δείχνει και ωριμότητα από μέρους σου καθώς πάρα πολλά παιδιά κάθε χρόνο έχουν και κάτι διαφορετικό στο μυαλό τους.

Η αλήθεια είναι πως ένας από τους βασικούς παράγοντες που συντελεί στο να επιλέξει κάποιος το επάγγελμα της ψυχολογίας πηγάζει από εσωτερικά κίνητρα και δυσκολίες ή προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει σε νεαρή ηλικία και τον καθόρισαν.

Ως προς το κομμάτι της μη στήριξης από τον πατέρα σου και την γιαγιά σου νομίζω πως ο καλύτερος τρόπος για να τους δείξεις ότι η ζωή είναι δικιά σου και οι αποφάσεις σου ανήκουν είναι αυτή η προσήλωση που δείχνεις στο στόχο σου και τα κίνητρα που έχει για να ακολουθήσεις αυτή τη δουλειά.

Κανένα επάγγελμα πλην ελαχίστων δεν εξασφαλίζουν σίγουρα δουλειά, αλλά όποιος κάνει κάτι που αγαπάει σίγουρα έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες και να πετύχει και να νιώσει χρήσιμος και εσύ είσαι στο σωστό δρόμο καθώς δείχνεις να το θέλεις πολύ και να το αγαπάς.

Η δουλειά μας είναι βασικό συστατικό της ζωής μας και κατ επέκταση και της ευτυχίας μας και νομίζω πως οι δικοί σου άνθρωποι παρά τις όποιες επιφυλάξεις τους θέλουν να σε βλέπουν ευτυχισμένη.

Μάριος Παππάς

Ψυχολόγος

[email protected]

Σχετικά άρθρα