Αυτοτραυματισμός: Κάποιες φορές με θαυμάζω, κάποιες φορές με μισώ…

Το πρόβλημα μου είναι πως φοβάμαι να μιλήσω γι’ αυτά που αισθάνομαι. Φοβάμαι πως έχω κατάθλιψη και συχνά βλάπτω τον εαυτό μου από την μία πλευρά… Από την άλλη όμως θαυμάζω υπερβολικά πολύ τον εαυτό μου με αποτέλεσμα να με αποκαλούν ψώνιο. Με κοροϊδεύουν και πιστεύουν πως έτσι είναι απλά ο χαρακτήρας μου.

Θαυμάζω τον εαυτό μου μόνο για το πρόσωπο μου. Κόσμος λέει πως είμαι ειρωνική και προκλητική με τον τρόπο που απαντώ. Εγώ προσωπικά δεν έχω πρόβλημα με αυτό. Κάποιες φορές νιώθω πανέμορφη και ότι μπορώ να κάνω τα πάντα άλλοτε όμως νιώθω πολύ απαίσια. Με την έννοια του «βλάπτω τον εαυτό μου» εννοώ πως χαρακωνόμουν και χτυπούσα το στομάχι μου. Το έκανα αυτό ιδιαίτερα για να   “τιμωρήσω” τον εαυτό μου.

Στο ερώτημά σας απαντά ο Ιωάννης Νίκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής:

Αγαπητή Αναγνώστρια,

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρεις στην παραπάνω περιγραφή σου πιστεύω πως η επικοινωνία με έναν ειδικό ψυχικής υγείας είναι απαραίτητη. Ίσως να το έχεις ήδη σκεφτεί και όπως αναφέρεις να φοβάσαι να μιλήσεις σε έναν «άγνωστο» για όσα βιώνεις και αισθάνεσαι. Σε διαβεβαιώ όμως ότι η επαφή-επικοινωνία σου με έναν ειδικό που μπορεί να σε ακούσει με προσοχή και μέσα από τις γνώσεις και εμπειρίες του να σε συναισθανθεί όπως κανείς άλλος είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει μια πολύ ευχάριστη εμπειρία για σένα.

Αρχικά λοιπόν θα πρότεινα να βρεις το θάρρος να αναζητήσεις κάποιον σύμβουλο ψυχικής υγείας-ψυχοθεραπευτή και εφόσον αισθανθείς οικεία με την αντιμετώπιση του να δεσμευτείς σε ένα ψυχοθεραπευτικό σχήμα συνεδριών που θα το συμφωνήσετε από κοινού. Στη συνέχεια και αφού θα έχει εγκαθιδρυθεί η θεραπευτική σας σχέση θα μπορέσεις σιγά-σιγά και με ασφάλεια να συνειδητοποιήσεις τις σκέψεις, τις πεποιθήσεις και τους παράγοντες που διεγείρουν τις δυσλειτουργικές και «τιμωρητικές» συμπεριφορές και συντελούν στο να βιώνεις δυσάρεστα συναισθήματα.

Τέλος, πιστεύω πως μέσα από την ψυχοθεραπευτική διαδικασία και εφόσον βέβαια το επιθυμείς, θα έχεις την δυνατότητα να διαφοροποιήσεις ή/και να αλλάξεις τις συνειδητοποιημένες πια δυσλειτουργικές σου συμπεριφορές ούτως ώστε να βιώνεις την καθημερινότητα σου με ευχάριστα συναισθήματα και αίσθημα ικανοποίησης.

Νίκου Ιωάννης
Ευρυδάμαντος 33, Νέος Κόσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 0456530

Σχετικά άρθρα