Υγιεινοί τρόποι για να κόψεις το τσιμπολόγημα!

Μια από τις λεγόμενες κακές διατροφικές συνήθειες της καθημερινότητάς μας είναι το τσιμπολόγημα. Οι αιτίες μπορεί να πολλές και διάφορες, συμπεριλαμβανομένων του άγχους, του χρόνιου στρες, αλλά και κάποιων παθήσεων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για μια συνήθεια η οποία γίνεται ιδιαίτερα έντονη από τους χώρους τους οποίους βρισκόμαστε καθημερινά και περνάμε αρκετή ώρα, όπως είναι το γραφείο για παράδειγμα, όπου λόγω του φόρτου εργασίας και της έλλειψης χρόνου επιλέγουμε να τρώμε διάφορες ανθυγιεινές τροφές που το μόνο που κάνουν είναι να μας προκαλούν «φουσκώματα», πρηξίματα και να μας προσθέτους περιττά κιλά.

Γιατί τσιμπολογάμε;

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί το τσιμπολόγημα γίνεται συνήθως μεταξύ των γευμάτων. Πολλές φορές η αιτία του δεν είναι οργανική, δεν πρόκειται δηλαδή για το αίσθημα της πείνας που πρέπει να ικανοποιηθεί ή μια υπογλυκαιμία που μας έχει πιάσει, αλλά ψυχολογική, όπως είναι η αντιμετώπιση του άγχους ή κάποιας στεναχώριας που μπορεί να έχουμε.

Ειδικά στην περίπτωση των γυναικών, η εμμηνόπαυση και τα συμπτώματά της ευνοούν το τσιμπολόγημα.

Πώς θα αποφύγεις το τσιμπολόγημα;

  • Αν και το τσιμπολόγημα είναι μάλλον μια ψυχαναγκαστική συμπεριφορά, δεν πρέπει να αμελείς τον παράγοντα «πείνα». Ειδικότερα, είναι πολύ πιθανό να μην σου είναι επαρκές το γεύμα που μόλις είχες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να τρως σε τακτά χρονικά διαστήματα στη μέρα, μικρά γεύματα, οπότε και έτσι θα νιώθεις χορτάτη. Ιδανικά, κάθε 4-5 ώρες είναι καλό να κάνεις ένα μικρό γεύμα που θα περιλαμβάνει πρωτεΐνη και υδατάνθρακες.
  • Πολύ σημαντικό είναι να αποφεύγεις τροφές που δεν είναι ωφέλιμες για τον οργανισμό σου, όπως είναι αυτές με σάκχαρα, τα οποία απορροφά πολύ γρήγορα ο οργανισμός, οπότε και παθαίνεις υπογλυκαιμία. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να βάλεις στη διατροφή σου ένα καλό πρωινό, το οποίο θα σε κρατήσει μέχρι την ώρα του μεσημεριανού.
  • Καλό θα είναι το πρωινό να είναι ισορροπημένο σε πρωτεΐνη και υδατάνθρακες και φυσικά να μην είναι υπερβολικό σε ποσότητα.
  • Εάν παραμένει η επιθυμία σου να φας κάτι ενδιάμεσα στα γεύματά σου, καλό θα είναι να προτιμήσεις γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ή κάποιο φρούτο.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Σχετικά άρθρα