“Πήρα απότομα 16 κιλά και βλέπω το σώμα μου να αλλάζει. Κάνω γυμναστική, αλλά δεν χάνω…”

Είμαι 13 ετών και 1,64 ύψος τον τελευταίο χρόνο. Έχω πάρει 16 κιλά ξέρω πως είναι περίοδος ανάπτυξης όμως δεν εξηγούνται τόσα κιλά και τόσο συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιά. Πήγα σε μια διαιτολόγο και μου είπε πως έχω πρόβλημα με το λίπος και πώς τα κιλά μου. Δεν είναι πολλά, άλλα ούτε και λίγα και ξεκίνησα ένα πρόγραμμα δίαιτας. Μετά από 3 μήνες προσπάθειας πήρα 3 κιλά τα οποία ακόμα δεν εχω χάσει. Επίσης, έκανα και κάνω καθημερινά 3 χρόνια γυμναστική χωρίς αποτέλεσμα είμαι 56 κιλά αυτή την στιγμή Θέλω την βοήθεια σας τι φτεει; Τι δίαιτα να ακολουθήσω; Είμαι υπερβαρη;

Στο ερώτημά σας απαντά η Κυριακή Απέργη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Την περίοδο της εφηβείας το σώμα «μεταμορφώνεται», ενώ οι περισσότεροι έφηβοι σε αυτή την ηλικία αρχίζουν να ανησυχούν περισσότερο για την εμφάνιση τους και το βάρος τους. Καμία φορά αυτή η αύξηση βαρους δεν είναι αναλογη του ύψους, ειδικά όταν το αρχικό βάρος ήταν λιγότερο από το ιδανικό στην προεφηβική φάση, και ακόμα πιο συχνά έρχεται σε αντίθεση με τα πρότυπα που προβάλλονται και αυτό αγχώνει τις έφηβες περισσότερο. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι η περίοδος αυτή είναι μεταβατική. Δώσε χρόνο στο σώμα σου ώστε να αναπτυχθεί σωματικά και ψυχολογικά και να κτίσει μια μοναδική προσωπικότητα. Σε αυτή την ηλικία παράλληλα με την αύξηση του υψους και του βαρους η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο σε ένα καλλίγραμμο και υγιές σώμα, αλλά και στην διαμόρφωση υγιεινών συνηθειών που θα σε προστατέψουν από επιπλέον «κιλά» και πιθανά προβλήματα υγείας.

Προσπάθησε λοιπόν να σε αγαπήσεις και να μάθεις να σε φροντίζεις σωστά. Εμπιστέψου την εκπαίδευση σου για το πως πρέπει να τρέφεις ισορροπημένα και να γυμνάσεις το σώμα σου σε εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας και προσπάθησε να μάθεις να ακούς τις ανάγκες σου. Μην αξιολογείς τον εαυτό σου μόνο με βάση τα κιλά σου. Η εμφάνιση και η προσωπικότητα δεν εξαρτώνται από μια ζυγαριά. Έξαλλου αυτο που έχει περισσότερη σημασία ειναι τι είναι αυτά τα κιλά (μύες, νερό, λίπος, οστά), αλλά και πως τρέφεσαι. Με μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή παράλληλα με την σωστή για το σώμα σου και τα ενδιαφέροντα σουβάσκηση το σώμα σου αργά ή γρήγορα θα βρει το δικό το σωστό και μοναδικό για εσένα βάρος που του ταιριάζει. Ενώ λοιπόν  μπορεί να φαίνεται ότι το βάρος σου αυξάνει, στην πραγματικότητα αυξάνει η μυική μάζα, άρα αυξάνεται και ο μεταβολισμος, μειώνεται το λιπος και πιθανόν να έχει αυξηθεί και το ύψος σου.
Δώσε λοιπόν χρόνο, προσπάθησε να τρέφεσαι από όλες τις ομάδες τροφίμων χωρίς «κακές» ή «καλές» τροφές, να κίνησε περισσότερο, να κοιμάσαι καλά και να κάνεις πράγματα που σε εκφράζουν και σε γεμίζουν και το σώμα σου μέρα με την μέρα θα μεταμορφώνεται προς το καλύτερο!

Απέργη Κυριακή

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

6987121394

fb: Κυριακή Απέργη-Διαιτολόγος Διατροφολόγος

www.kiriakiapergi.gr

www.thehealthlab.gr

 

Σχετικά άρθρα