Σχέση από απόσταση: Βρεθήκαμε και μου είπε… τέλος!

Χώρισα πριν από κάτι μέρες. Βασικά με χώρισε. Σε λίγες μέρες κλείναμε ένα χρόνο. Αποφάσισα να το μοιραστώ για να πάρω απόψεις. Οι λόγοι ήταν ότι κουράστηκε να τα έχουμε από απόσταση αλλά κάθε μήνα βλεπόμασταν επειδή είμαστε από τη ίδια πόλη. Όλα καλά μέχρι πριν από 10 μέρες περίπου όπου έμαθε ότι θα κάνει την πρακτική της στην πόλη που σπουδάζει κι δυστυχώς είναι νησί.

Εγώ είμαι φαντάρος αλλά μέχρι τώρα δεν υπήρχε θέμα. Βρεθήκαμε και μου είπε “τέλος”. Είπε ότι ίσως να μην ταιριάζαμε και ότι δεν με κατηγορεί για κάτι. Συνέχισε λέγοντας: “πέρασα όμορφα, ήσουν ο πρώτος μου αλλά δεν μπορώ άλλο. Δεν έχω σταματήσει να τη σκέφτομαι. Δεν μπορώ, με σοκάρει η ιδέα ότι μ’ άφησε για άλλον…

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος Μάριος Παππάς

Αυτό που θα ήθελα να παρατηρήσω εξ αρχής είναι ότι οι σχέσεις από απόσταση, παρά την πρόοδο της τεχνολογίας, είναι δύσκολες εφόσον δεν αποτελούν συνειδητή επιλογή, αλλά λύση ανάγκης. Οι σχέσεις από απόσταση δημιουργούν ανασφάλεια και ερωτήματα για το μέλλον και το τι προοπτική μπορεί να έχουν και αυτό είναι ίσως κάτι που μέτρησε στην απόφαση της κοπέλας σου και όχι ότι απαραίτητα σε άφησε για κάποιον άλλον.Οι σχέσεις από απόσταση είναι κατά κανόνα ενδεδυμένες με ένα πέπλο αβεβαιότητας, κάτι που χωρίς πολλή δουλειά από την πλευρά του ζευγαριού ναρκοθετεί την έκβαση τους…

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μεγεθύνονται όταν υπάρχει χιλιομετρική απόσταση.Είναι πολύ πιθανόν τα αισθήματα του ενός ή και των δύο να τροποποιηθούν και η φλόγα να σβήσει, καθώς η απόσταση φέρνει γκρίνια και παρεξηγήσεις. Η κακή επικοινωνία δίνει τη θέση της σε αυτήν την αρχική φλόγα και ο ένας νιώθει απών από τη ζωή του άλλου και ότι δεν έχουν κοινή ζωή, κάτι που φέρνει είτε εκνευρισμό είτε αποξένωση, καταστάσεις που αιωρούνται και δεν λύνονται εν τη γενέσει όπως συμβαίνει στις σχέσεις που οι άνθρωποι μπορούν να βρεθούν ανά πάσα στιγμή. Αν σε όλα αυτά προστεθούν και η ζήλια και η ανασφάλεια που μπορεί να υπάρξει σε μια τέτοια σχέση, καταλαβαίνεις ότι είναι πολλά αυτά στα οποία πρέπει να ακροβατήσει και να ισορροπήσει ένα ζευγάρι.

Ήταν μια επιλογή που είχε το ρίσκο της και μόνο αν ρισκάρεις μπορείς να δεις που μπορείς να φτάσεις. Εδώ δεν είχε την κατάληξη που ήθελες στην παρούσα φάση, αλλά σίγουρα κέρδισες πράγματα. Αν υπήρχε από κοινού επιθυμία η απόσταση δεν θα ήταν εμπόδιο για εσάς, αλλά το ταγκό θέλει δύο, επομένως σοφότερος από αυτήν την εμπειρία σιγά σιγά μπορείς να πας παρακάτω.

Μάριος Παππάς

Ψυχολόγος

[email protected]

 

Σχετικά άρθρα