Αγαύη: Το φυσικό γλυκαντικό που σε βοηθάει να χάσεις βάρος!

H αγαύη είναι ένα φυτό το οποίο φύεται στη Μεσόγειο, αλλά και σε άλλες περιοχές όπως η Νότια και Βόρεια Αμερική, αλλά και η Ινδία. Τόσο οι ρίζες της όσο και ο χυμός της χρησιμοποιούνται για την θεραπεία διαφόρων προβλημάτων υγείας,

Ειδικότερα, η αγαύη συμβάλλει στην αντιμετώπιση:

  • της δυσκοιλιότητας
  • της δυσπεψίας
  • του μετεωρισμού
  • του ίκτερου
  • της διάρροιας

Παράλληλα, έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες. Επίσης, ο χυμός της δίνει έξτρα ενέργεια, ενώ είναι και διουρητική. Στις νέες μητέρες βοηθάει στην παραγωγή γάλακτος, ενώ στη δερματολογία χρησιμοποιείται για να εξαφανιστούν οι μώλωπες, αλλά και στο δυνάμωμα των μαλλιών.

Επιπροσθέτως, η αγαύη έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής και στη χώρα μας, καθώς το σιρόπι της θεωρείται ένα από τα πλέον υγιεινά φυσικά γλυκαντικά, συνδυάζοντας πλούσια γεύση και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να ρίξει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα των εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως που υποφέρουν από διαβήτη, βοηθώντας παράλληλα και τους παχύσαρκους να χάσουν βάρος.

Ο λόγος είναι ότι το φυσικό γλυκαντικό που βγαίνει από το φυτό αγαύη λειτουργεί όπως οι φυτικές ίνες, περνώντας από τον οργανισμό χωρίς να χωνεύεται και κατ’ επέκταση χωρίς να ανεβάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Επίσης, συμβάλλει και την απώλεια κιλών, καθώς εντείνει το αίσθημα του κορεσμού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλα αυτά συμβαίνουν λόγων των ιδιαίτερων χημικών στη σύσταση της αγαύης.

Οι παρενέργειες της αγαύης

Και η αγαύη έχει τις δικές της παρενέργειες, καθώς εφόσον έρθει σε επαφή με το δέρμα αν δεν έχει επεξεργαστεί τότε προκαλεί πρήξιμο και κοκκίνισμα, εξανθήματα, καθώς και διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων μέσα σε ελάχιστα λεπτά από την επαφή.

Στην εγκυμοσύνη, η λήψη της αγαύης είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει συσπάσεις στη μήτρα και να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό. Επίσης, λόγω του ότι περιέχει αλκοόλη δεν πρέπει να καταναλώνεται σαν χυμός από τις εγκύους, μιας και έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί μείωση στο μέγεθος του εμβρύου, καθώς και νοητική στέρηση. Επίσης, δεν πρέπει να καταναλώνεται από τις θηλάζουσες.

Η κατάλληλη δόση αγαύης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, η υγεία του χρήστη και αρκετές άλλες συνθήκες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αρκετές επιστημονικές πληροφορίες για τον προσδιορισμό κατάλληλης κλίμακας δόσεων για την αγαύη. Λάβετε υπόψη ότι τα φυσικά προϊόντα δεν είναι πάντοτε απαραίτητα ασφαλή και οι δοσολογίες μπορεί να είναι σημαντικές για τη διατήρηση της καλής σας υγείας. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε σχετικές οδηγίες στις ετικέτες προϊόντων και συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας ή τον γιατρό ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν την καταναλώσετε.

Πηγή: webmd.com

Σχετικά άρθρα