Αισθάνομαι κοντή και χοντρή. Τι να κάνω;

Είμαι 20 ετών με ύψος 1,54 και βάρος 55 κιλά. Είμαι φοιτήτρια και δεν αισθάνομαι άνετα γιατί είμαι κοντή. Ο μπαμπάς μου είναι 1,78 και η μαμά 1,60 και η αδερφή μου 1,68. Πρόβλημα υγείας δεν έχω. Τώρα σιγά σιγά αποκτώ ψυχολογικό λόγω του ότι είμαι κοντή.

Τι πρέπει να κάνω να φαίνομαι λίγο ψηλότερη; Θα ψηλώσω άλλο;

Στο ερώτημά σας απάντησε η Μαρία Χατζηαναστασίου, ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια υπαρξιακής Προσέγγισης

Αγαπητή κατανοώ το ότι σε βασανίζει το ύψος σου και ότι θα ήθελες να είσαι ψηλότερη, όπως λες. Αναρωτιέμαι, όμως, αν θα ένιωθες το ίδιο άσχημα αν όλοι οι άλλοι ή οι περισσότεροι είχαν παρόμοιο ύψος με το δικό σου… Μάλλον όχι. Μήπως, λοιπόν, να κάνεις μια σφιχτή αγκαλιά τον εαυτό σου και να συνειδητοποιήσεις πως είναι τόσο όμορφο κάποιες φορές να ξεχωρίζουμε από το συνηθισμένο κι ότι δυστυχώς η κοινωνία επιβάλλει κάποια πρότυπα στα οποία συχνά δεν εφαρμόζουμε… Και είναι τόσο απελευθερωτικό και μοναδικό αυτό.
Αδικούμε τόσο συχνά τον εαυτό μας και γινόμαστε τόσο σκληροί μαζί του για ένα χαρακτηριστικό μας που δεν μας αρέσει και που δυσκολευόμαστε να το αποδεχτούμε κι αντί να εστιάσουμε στο πόσα καλά κατέχουμε και στο πόσο μοναδικοί είμαστε με τα όλα μας και να πούμε πως δεν πειράζει που δεν είμαστε τέλειοι, απορρίπτουμε τον εαυτό μας και νιώθουμε μειονεκτικά.
Αποδέξου το ύψος σου. Σκέψου πως υπάρχουν άνθρωποι με πολύ μικρότερο ύψος από εσένα, αλλά είναι αξιαγάπητοι κι ευτυχισμένοι! Εξάλλου η ευτυχία και η αποδοχή δεν καθορίζεται από το όποιο ύψος… Είμαι σίγουρη πως μπροστά σε άλλα μοναδικά κι υπέροχα στοιχεία που θα έχεις, αυτό θα μοιάζει μηδαμινό.
Μαρία Χατζηαναστασίου,

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Υπαρξιακής Προσέγγισης

6986245679,

maria.chatzianastasiou@yahoo.gr

Σχετικά άρθρα